Beauty 21. veljače 2013.

Kistovi za šminkanje koje morate imati

Thinkstock.

Ako se pitate zašto vaš make up nikad nije lijepo razmazan i nanesen, dok onaj od vizažista jest, znajte da i u šminkanju vrijedi pravilo da je majstor dobar koliko i njegov alat. Kistovi za šminkanje su prvi korak prema precizno i uredno nanesenom make upu.

Ne morate se naoružati svim mogućim kistovima da dobro nanesete make up, dapače, neke kozmetičke proizvode ćete jednostavnije nanijeti prstima ili već predviđenim aplikatorima. No, ukoliko imate problema prilikom nanošenja make upa, s dobrim kistom osjetit ćete razliku. Koji kist odabrati i kako procijeniti kvalitetu obično je zamoran i obeshrabrujući zadatak.  Ja, kao i drugi vizažisti, uvijek savjetujem da je pametno investirati u set kistova dobre kvalitete. Cijena je obično jedan od pokazatelja kvalitete, međutim, pri kupnji kista također trebate uzeti u obzir kvalitetu dlake kista: premekani kist neće pravilno pokupiti i nanijeti boju, dok će prebodljikavi kist će iziritirati, a moguće i oštetiti kožu.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock Kako kupiti kist?

Kvalitetu možete testirati prelaskom kista preko ruke. Ako se dlake kista kreću u istom smjeru, to je dobar znak. Ako se dlake kista rašire po koži, to je pokazatelj da kist nudi jako malo kontrole. Također obratite pažnju na količinu dlaka koje otpadaju s kista. Sasvim je normalno da novom kistu u početku ispadne nekoliko dlaka, ali ako je ta količina pretjerana to je pokazatelj loše kvalitete. Pokušajte nježno povući dlačice kista, ako vam veća količina ostane u ruci, ne kupujte kist. Uvjerite se i da vam ručka kista ugodno sjeda u ruku. Također razmišljajte o izgledu koji želite postići: kistovi koji su mekani i nemaju veliku kontrolu dobri su za brzo i jednostavno nanošenje make upa, dok su oni koji su kompaktni i imaju gušće dlake idealni za preciznu aplikaciju.

Tijekom godina puno se debatiralo o prednostima i nedostacima prirodnih i sintetičkih kistova. Najkvalitetniji kistovi rađeni su od dlake koza, kuna i vjeverica, ali sintetički kistovi su mnogo jeftiniji, a mogu dati dobre rezultate.

Koji kist za koji proizvod?

Za prekrivanje nesavršenosti na koži korektorom, odlučite se za tanak kist koji ima plosnat i ravan vrh. Za puder u prahu ili kamenu, koristite veliki kist mekane dlake kako bi ga što lakše nanijeli u par poteza. Takav kist također možete koristiti i za nanošenje bronzera.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Za rumenilo koristite kist koji se sužava sa strane i ima zaobljen vrh; on je posebno dizajniran za oblikovanje jagodica bez ostavljanja grubih tragova boje. Za popunjavanje rijetkih obrva ili sjenčanje i oblikovanje obrva koristite kosi kist malo čvršće dlake.

Za nanošenje sjenila koristite plosnati kist srednje veličine kako biste u što manje poteza nanijeli dovoljnu količinu sjenila na kapak, no ukoliko želite razvući i omekšati krajeve kao npr. smokey eyes koristite mekani kist zaobljenog vrha. Za eyeliner odaberite tanki kist koji se pri vrhu sužava kako biste što preciznije s njime mogli povući liniju.

Za oblikovanje usana odaberite kist oblikom sličan onom za nanošenje korektora. Pri odabiru, odlučite se za plosnati kist čvršće dlake koji ima ravan vrh. Takav će vam biti idealan za obrubljivanje usana ali i za nanošenje ruža unutar ruba.

Više o kistovima saznajte u galeriji...

Komentari 0