Beauty

Kako se riješiti podočnjaka jednom i zauvijek?

Nitko ne izgleda dobro s upadljivim crnim krugovima oko očiju. Okej, osim pande, koje su preslatke i s "podočnjacima". Nama ostalima je krajnje vrijeme da ih se riješimo

Riješiti se podočnjaka ponekad se čini kao nemoguća misija - a ponekad ona to i jest. Postoje dva tipa podočnjaka, natečeni i crni, a mogu biti uzrokovani s mnogo toga: manjak pojedinih vitamina i minerala, nezdrav život, manjak sna, a često su i genetski. U slučaju da imate crne podočnjake, imate zaista velik problem kojega se najučinkovitije rješava - korektorom! Ipak, istražimo zajedno koje moderne opcije su sada na tržištu.

1. Koristi SPF

Osim što je bitno koristiti zaštitni faktor na cijelom licu, posebno je bitno na okoloočnom području jer je koža ovdje vrlo tanka i sklona hiperpigmentaciji.

2. Koristi retinol

Derivat vitamina A odličan je za kožu, a posebno je dobar za podočnjake. Naime, osim što potiče blijeđenje pigmenta, stvorit će više kolagena u tom predjelu pa će podočnjaci biti manje vidljivi. Doduše, birajte proizvod specifično namijenjen za njegu okoloočnoga područja, jer je koža ovdje osjetljivija i tanja i nemojte ga koristiti svaki da jer je sklon isušivanju kože, pa bi mogao nastati problem ako imate osjetljivu kožu.  | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp

3. Biraj uljni čistač

Trljanje lica da bi skinula šminku može dovesti do upalnoga stanja koje pridonosi pojačavanju crnila podočnjaka. U tom slučaju, najbolje je koristiti uljne čistače za lice jer otope make up, a kasnije ne ostavljaju masni sloj na koži.

4. Koristi mlaku vodu

Vruća voda može samo pojačati natečenost oko očiju i crne krugove, pa lice trebamo prati u što hladnijoj vodi.

5. Profesionalna njega

Postoje dvije opcije uklanjanja podočnjaka - jedna je stavljanje hijaluronske kiseline u podočnjake čime se udubina popuni, a druga je uklanjanje žilica laserom što pridonosi smanjenju crnih (odnosno plavih i crvenih) tonova ispod očiju.  | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp

6. Koristi ispravan korektor

Iako su za podočnjake definitivno najbolji kremasti, gusti korektori (recimo u sticku ili posudici), jer su dugotrajniji i vrlo pigmentirani, oni nisu dobar izbor za žene s puno borica oko očiju jer će ih ružno naglasiti. One bi trebale birati iznimno pigmentirane tekuće korektore koje odmah nakon stavljanja moraju matirati puderom u prahu kako bi imali što duže trajanje. Pritom je bitno pripaziti i na boju - breskvasti i losos tonovi ubit će plavetnilo ispod očiju, dok će ga žuti naglasiti - iako postoji popularno vjerovanje da žuto uklanja podočnjake. Takvu boju možeš postaviti i kao bazu, pa zatim nadograditi korektorom po želji. Kod postavljanja korektora krenite s malo i nadograđujte s potrebi, a potegnite ga sve do kraja nosa i prema gornjoj strani nosa i kapku, jer izbjegneš li taj dio mogla bi izgledati vrlo čudno.

7. Imaj sa sobom kremu za okoloočno područje

Genijalan savjet Toma Pecheuxa je da korektor koji se utisnuo u linije oko očiju popravljaš tapkanjem prstima s malo okoloočne kreme, jer će ona instantno nahraniti kožu, a pritom i blago otopiti korektor pa će on bolje izgledati ispod oka.

8. Zavaraj šminkom

Blago šljokičavo sjenilo tek ton tamnije od tvoje kože dati će oku dojam da je svježije, a isto će napraviti i vrlo uvijene trepavice s puno maskare. One naprosto otvaraju pogled i kažu "odmorna sam!". Predlažemo i breskvastu ili nude olovku za oči koju ćeš nanijeti na liniju donjega kapka, jer ona također ima tendenciju otvoriti oko, a pritom prividno smanjiti crvenilo.

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0