Beauty 7434 prikaza 09. siječnja 2019.

Kako se riješiti dosadnih dlačica s brade?

Thinkstock.

Baš nam idu na živce, a gotovo svaka žena će ih dobiti tijekom života. Dlačice na bradi - zašto rastu i kako ih se riješiti?

Te nezgodne dlačice rastu uglavnom pojedinačno te na određenom mjestu – često ispod brade ili na bradi. Ako se dlačica iščupa, na istom mjestu naraste druga. 

Te su dlačice duže i deblje od drugih na tijelu. Često su crne i grube. Pošto su “snažne“, često ih primijetimo prije nego što izrastu. Najprije se na koži pojavi ispupčenje koje možemo osjetiti prstom. 

Kako se riješiti dlačica na bradi?

Svaku pojedinačnu dlaku možeš otkloniti s pomoću pincete. Ako te jako smetaju ili vrlo brzo opet narastu ili ih je jako puno, onda ih možeš dati ukloniti laserom (uništit će se korijen dlake). Ali, svakako se prije savjetuj sa stručnjakom. 

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Razlozi za nastanak dlačica na bradi 

Zašto dlačice nastaju na baš tom određenom mjestu, to još nije sasvim razjašnjeno. Znanstvenici pretpostavljaju da se radi o genetskoj pogrešci, hormonskom poremećaju ili nekom poremećaju metabolizma. 

Takve dlačice rastu i na madežima, pa je moguće da nastaju zbog poremećaja pigmentacije, odnosno kod staničnih promjena na koži. 

Koji faktori također igraju ulogu kod nastanka dlačica na bradi?

Zapravo, sve što ima veze s razinom hormona. Kod žena u menopauzi dolazi do pada razine estrogena, pa su dlačice na bradi učestalije. Također, ekstremne promjene težine djeluju na razine hormona, a jednako se događa i kod naglog gubitka i ili dobivanja na težini. 

Osim toga, neki lijekovi i bolesti koje utječu na razinu hormona u tijelu potiču rast neželjenih dlačica. 

Komentari 0