Beauty 24. srpnja 2014.

Kako se našminkati za plažu?

Thinkstock.

Nadolazeći sunčani dani primorat će vas na dodatnu brigu o zaštiti kože, a samim time se postavlja pitanje što sa proizvodima za šminkanje, moraju li i oni sadržavati SPF faktor, kako pripremiti kožu za make up ako se koriste kreme sa SPF faktorom i sl.

Poznato je da UVA i UVB zrake oštećuju kožu. Prve prodiru u dublje slojeve i dugoročno izlaganje njihovom utjecaju uzrokuje isušivanje kože i nastanak bora, oštećenje genetskog materijala i kao najtežu posljedicu,rak kože. UVB zrake imaju veliku energiju i prodiru u gornje slojeve kože gdje uglavnom uzrokuju sunčane opekline. Stoga je važno da birate proizvode koje sadrže oba faktora za zaštitu.

Ambalaža zaštitnih sredstava obilježena je sa "SPF" ( Sun Protection Factor) , a koje jačine faktor ćete odabrati ovisi o tipu kože kojem pripadate: vrlo svjetla put, svjetla put, tamna put, vrlo tamna put . To vrijedi i za kreme sa SPF faktorom za lice.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Kako uvrstiti takvu zaštitu u već postojeću dnevnu njegu i način šminkanja ?

 • Odaberite zaštitnu kremu za sunčanje za lice, s odgovarajućim SPF faktorom prema tipu kože. Uglavnom su takve kreme za lice hidratantne, s dodanim sastojcima protiv isušivanja i starenja kože. Kao takve, idealna su podloga ljeti za tekući puder, stoga vaša uobičajena dnevna krema neće biti potrebna povrh ove. Koristite ju i kad je oblačno, ne zaboravite da UV zrake prodiru i kroz oblake.
 • Na čisto lice brižno nanesite zaštitnu kremu za sunčanje, pazeći da ne izostavljate područje oko očiju, uši i vrat. Zaštitnu kremu treba nanijeti u debljem sloju da bi bila učinkovita. Ako nanesete premalo zaštitne kreme ili kad ju neravnomjerno nanesete,zaštitni faktor na koži smanjuje se na 20 do 50% vrijednosti faktora navedenog na ambalaži proizvoda (npr. akoste proizvod sa SPF 20 nanijeli u premaloj količini, zaštitni faktor na vašoj koži je negdje između 4 i 10!)

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

 • Obzirom da kreme za zaštitu sadrže čestice koje odbijaju zrake, efekt na koži je sličan kao kad nanesete primer ili highlighter. Stoga vam oni kao dodatno sredstvo povrh zaštitnog neće biti potrebni.
 • Na tako pripremljenu kožu lica i vrata nanesite tekući puder sa SPF faktorom. Faktori se ne zbrajaju, ali on će dodatno  zaštititi kožu. Ukoliko ste vjerni određenoj marki tekućeg pudera koji ne sadrži SPF faktor, kožu možete dodatno zaštititi puderom u kamenu ili prahu mineralnog porijekla koji su zaštita u rangu otprilike SPF 4 .
 • Tekući puder fiksirajte tankim slojem pudera u prahu ili u kamenu. Pritom provjerite da ne sadrže talk koji umanjuje učinkovitost sredstva za zaštitu od sunca.
 • Ne zaboravite zaštititi usne stickom sa SPF faktorom, a potom nanijeti željeni ruž ili sjajilo.

Pri pomisli na plažu većina žena i djevojaka eliminiraju make up kao modni dodatak za plažu, često iz straha od reakcije sunca i morske vode sa make upom i moguće vidljive posljedice. Make up za plažu ne mora nužno značiti klasičan make up koji uključuje podlogu, korektor, sjenila, rumenilo itd. 

Kako se "našminkati " za plažu ?   

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

 • Upotrebljavajte prirodne holističke preparate ljeti. Time ćete rizik od neželjenih reakcija kože na sunce, bazensku vodu i more pomiješanu sa preparatima koje nanosite na kožu svesti na minimum.
 • Umjesto tekućeg pudera na lice nanesite kremu sa najmanje SPF 30 koju ste pomiješali s prirodnim mat tekućim bronzerom (iz holističke linije za njegu lica). Kreme za lice sa visokim SPF faktorom su guste, a pomiješane s bronzerom prekrivaju i ujednačavaju ten, dovoljno da lice izgleda ujednačeno, zdravo i njegovano kao da ste nanijeli lagani tekući puder. To je dobar trik kojim izbjegavate grozno bjelilo na licu, koje se često javlja kod visokih faktora.                                       
 • Takvoj "podlozi" dodajte samo jedan detalj na licu. Naglasite  oči ili usnice.
 • Ako volite da su vam naglašene usnice, izaberite žarku boju ruža: koraljnu, pinki, narančastu... Na tržištu postoje ruževi sa postojanom formulom, koji obećavaju dugotrajnu i postojanu boju na usnicama. Trik za što prirodniji izgled unatoč kričavoj boji: nanesite ruž ili tinkturu tapkajući prstom na usnice. Nanos neće biti precizan i gust, pa će nestajanje boje biti manje primjetno. Na oči nanesite samo vodootpornu maskaru u dva sloja

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

 • Za one koje radije naglašavaju oči poželjno je jarko jednobojno sjenilo. Preporučuje se masna podloga sjenila koja je u dodiru sa vodom postojanija od onog u prah . Svjetlo plavo, laguna zeleno, narančasto ili zlatno sjenilo bit će pun pogodak da ostanete zapaženi. Ukoliko ne volite privlačiti poglede znatiželjnika, poslužite se vodootpornom olovkom u jarkoj plavoj ili zelenoj boji te njome naglasite crtu uzduž trepavica na gornjem i donjem kapku , a crnom olovkom povucite crtu u oku. I u jednom i drugom odabiru ne zaboravite urediti obrve. Ukoliko su rijetke, ispunite ih olovkom .
 • Rumenilo vam neće biti potrebno. No ako vam nedostaje, radije bronzerom dodatno naglasite obraze lagano ga utapkavajući i ujednačavati s podlogom.

Vrijeme odmora i izležavanja na godišnjem odmoru prilika je kad ne moramo misliti na vanjski izgled i opterećivati se detaljima kao što je make up, reći ćete. Uz navedene savjete bit će dovoljno zaista malo da zablistate i na plaži, a da pritom ne izdvajate posebno ni vrijeme ni pažnju. I dalje možete zaboraviti na izgled jednom kad ste izašli iz kuće ovako uređeni i nesputano se prepustiti čarima ljeta.

Komentari 0