Beauty
Kako odabrati idealan miris za sebe

Kako pronaći "svoj parfem", miris koji će biti prepoznatljivi dio nas? Evo vodiča u 5 koraka

  • Način na koji se odijevaš može otkriti puno o tvojoj osobnosti, kao i tvoja šminka i frizura
  • Međutim, dok se moćno odijelo i crvene usne mogu uočiti na daljinu, miris je puno suptilniji, puno intimniji način otkrivanja osobe kakva jesi - ili želiš biti
  • Stoga pogledaj kako ćeš pronaći svoj vlastiti prepoznatljiv miris 

Drugima je tvoj prepoznatljivi miris podsvjesni način na koji će te pamtiti i kako će te doživljavati. Za tebe to može biti snažan faktor u određivanju kakav ćeš dan imati i kako ćeš biti raspoložena. 

Tvoj prepoznatljiv miris, bez obzira za koga je, neupitno je tvoj. Odabir mirisa s potpisom može potrajati, osobito s obzirom na tisuće opcija na tržištu. I dok imaš mnoštvo opcija, može biti olakšanje pojednostaviti svoju rutinu za minimalističku, više namjernu mirisnu garderobu. Dakle, ako više voliš imati jedan ili dva prepoznatljiva mirisa kojima ćeš se uvijek iznova vraćati, umjesto da igraš mirisni rulet svaki drugi dan i ne znaš kako odabrati parfem koji će ti biti savršen, ovaj vodič za odabir mirisa sigurno će ti pomoći.

Kate Moss Možda vas zanima Kultni miris koji Kate Moss uvijek ima u torbici oduvijek koristi i njezina mama Rubrika Beauty Beauty

Koji je najbolji način da pronađeš svoj prepoznatljivi miris?

1. Počni s obiteljima mirisa. Razumijevanje obitelji mirisa jednako je kao razumijevanje žanrova u glazbi. Sigurno želiš znati razliku između hip-hopa i rapa kada slušaš nešto — također je lijepo znati što je cvjetno, svježe, drvenasto itd.

Neki se parfemi miješaju u više od jedne obitelji mirisa, ali saznanje kojim notama težiš može brzo suziti tvoju potragu za prepoznatljivim parfemom. Cvjetni su mirisi obično ženstveniji i zreliji, začinski mirisi topliji i sparniji, drvenasti mirisi često su zemljani i muški, a svježi parfemi često su citrusni i svjetliji. Naravno, svaki parfem na jedinstven način spaja note i akorde, pa premda miris može imati drvenu gornju notu, može sadržavati i voćne sastojke za mirisni koktel, ali saznanje koja sveobuhvatna obitelj mirisa ti se sviđa prvi je korak prema pronalasku svog prepoznatljivog mirisa.

 | Autor: shutterstock shutterstock

2. Razmotri trendove, ali nastavi s oprezom. Palo santo je doživio veliki trenutak prije nekoliko godina, a zeleni čaj počinje se probijati u neke trenutačno popularne mirise. Kao i s modom, trendovi dolaze i odlaze, pa razmisli o tome kada kupuješ mirise. Trendovi su koristan pokazatelj onoga što se događa, ali kao i kod bilo čega drugoga, nauči vjerovati svojim instinktima.

To vrijedi i za kultne klasike. Premda smo svi voljeli Dolce & Gabbana Light Blue i svi na TikToku su ludi za Bacarrat Rouge 540, nemoj dopustiti da ti hype pomuti prosudbu. Premda su ovi provjereni mirisi izdržali test vremena i nastavit će vladati, postoji još puno opcija koje treba otkriti.

3. Provodi vrijeme s mirisom. Parfemi na svima mirišu drugačije, zahvaljujući našoj jedinstvenoj kemiji kože, tako da to kako parfem miriše na papiru za uzorke ne znači nužno da će tako mirisati i na tvojoj koži. Prije nego što kupiš parfem u punoj veličini, upotrijebi uzorak ili bočicu putne veličine i nosi taj miris tjedan dana ili dva, jer naša kemija može se mijenjati iz dana u dan. Dopusti si malo živjeti s novim mirisom prije nego doneseš sud.

 | Autor: shutterstock shutterstock

4. Razmisli kako se želiš osjećati sa svojim prepoznatljivim mirisom. Želiš li ispasti razigrana? Želiš se osjećati seksi? Razmisli o ovome dok naizmjenično njušiš između mirisa kože i božura te prije nego što se odlučiš za jedan. Kada poprskaš miris, trebala bi osjetiti ne samo da je taj miris ono što jesi, nego i ono što želiš biti.

5. Vodi računa koliko dugo želiš da miris traje. Kad pregledavaš robne kuće i naletiš na parfemske, toaletne vode i još puno toga, važno je znati razliku prije nego što odeš do blagajne. Ovi nazivi aludiraju na koncentraciju mirisa, koja ide ruku pod ruku s njegovom dugotrajnošću i maloprodajnom cijenom.

 | Autor: shutterstock shutterstock

Eau fraiche ima između jedan i tri posto koncentriranog parfemskog ulja i općenito traje manje od sat vremena. Kolonjska voda ima dva do šest posto ulja i traje do dva sata. Toaletna voda može imati između pet i 15 posto ulja i traje otprilike tri sata. Eau de parfum, za koji se kaže da je standardna jačina parfema, sadrži 15 do 20 posto ulja i traje između pet i osam sati. Konačno, tu je čisti parfem, koji ima između 15 i 40 posto ulja i može trajati do 24 sata.

Možda vas zanima Najbolji parfemi za jesen: od dizajnerskih do niche mirisa, grijat će nas svojim toplim notama Rubrika Beauty Beauty
Photo: shutterstock

Komentari 0