Beauty

Kako njegovati pojedini tip kože?

Prije odabira proizvoda za njegu kože potrebno je temeljito proučiti, upoznati njena svojstva. Ako ste u dvadesetoj imali normalnu kožu, ubrajate se u malobrojne sretnice ako je vaša koža i u četrdesetoj godini još uvijek normalna.

S vremenom se mijenja naše tijelo, ali i koža, a s time i njeni zahtjevi. Stoga pružite koži njegu kakvu zahtijeva, ovisno o životnoj dobi i njenim osnovnim svojstvima.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Normalnoj koži potrebno je pomoći da zadrži svoju ravnotežu, uspori procese starenja, spriječi ljuskanje i stvaranje tankih linija. Ako imate ovaj tip kože, čistite je ujutro i navečer, danju je vlažite vlažnim kremama kako biste joj pomogli da zadrži optimalnu količinu vode, a prednost dajte kremama sa zaštitnim UV faktorom (moj savjet: zaštitni faktor 30). Nakon večernjeg čišćenja na kožu opet stavite hidratantnu kremu kako biste joj pomogli da održi ili uspostavi ravnotežu. Ako je lice bilo izloženo vjetru, hladnoći ili suncu, koristite posebnu noćnu kremu koja koži pomaže da se oporavi, vraća joj elastičnost. Nemojte zaboraviti vrat i dekolte, a ni kožu oko očiju koju je neizostavno njegovati specijalnom kremom protiv bora.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Masnu kožu potrebno je redovito i temeljito čistiti , što joj pomaže da uspostavi ravnotežu izlučivanja. Za čišćenje i njegu kože potrebno je odabrati odgovarajuća sredstva i pridržavati se uputa za uporabu. Tek tada se uistinu može postići cilj, uravnotežiti izlučivanje kože, izliječiti akne održavati pore čistima, spriječiti stvaranje mitesera i upalnih procesa. Pogrešno je masnu kožu tretirati previše agresivnim sredstvima, a neophodno ju je zaštititi od sunca. Pogrešno je i uvjerenje da je masnoj koži ne treba zaštita; potrebna joj je kako se njezino stanje ne bi dodatno pogoršalo. Šteta je ne koristiti dostignuća suvremene farmacije na osnovi kojih se proizvodi šok spektar proizvoda koji uspješno rješavaju problem masne kože.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Suhoj koži potrebne su vlaga i masnoća, ono šo joj priroda nije dala. Njegom i proizvodima uvelike se može nadoknaditi taj nedostatak. Posebno je osjetljiv dio kože oko očiju i na vratu – na tim dijelovima nema ili ima sasvim malo lojnih žlijezda. Koža je zbog toga nezaštićena sebumom i na tim dijelovima pokazuje prve znakove starenja i bore. Zbog toga što joj nedostaje masnoće, suha koža teže zadržava vlagu jer prirodna masnoća u koži je prirodna barijera koja joj pomaže da zadrži vodu. Sunce i neprimjerena njega pogoršat će stanje suhe kože, trajno je oslabiti i oštetiti. Najbolje joj odgovaraju, u dnevnoj i noćnoj njezi, vlažne kreme bogatog sadržaja te neizostavan UV zaštitni faktor u dnevnoj kremi. Ako, nakon što ste nanijeli kremu, osjećate zategnutost lica, nanesite dodatni sloj hidratantne ili noćne kreme koja će koži pomoći da dulje zadrži vlagu.

Više slika pogledajte u galeriji...

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0