Beauty 21. veljače 2012.

Kako istaknuti oči s obzirom na oblik?

Thinkstock.

Čak i ako ste usavršili sjenčanje sjenilom i povlačenje linije tušem, ne znači da znate kako se našminkati s obzirom na oblik očiju.

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell Oči uvijek plijene pažnju i mogu dramatično promijeniti izgled cijeloga lica, pa zašto ne biste istaknuli najbolje na njima. Sve što vam treba je kist za sjenilo, omiljena paleta sjenila te malo vremena i prakse.

Široko razmaknute oči

Ako vam je razmak između očiju veći od veličine jednog oka znači da imate široko razmaknute oči, poput Jessice Albe. Vaš cilj je da stvorite iluziju da je razmak manji nego što zapravo jest. U ovom slučaju unutrašnjost oka odmah do nosa morate potamniti više nego za bilo koji drugi oblik oka. Sjena u unutrašnjoj strani oka pomoći će da oči izgledaju bliže jedno drugom.
Tamnu nijansu sjenila lagano nanesite na vanjski kut oka i razvlačite je prema unutrašnjem. Najsvjetliju nijansu sjenila nanesite ispod obrva i na kapak. Srednju nijansu sjenila nanesite na kraj oka i razvlačite je prema unutrašnjem kutu po cijelom području. Najtamniju nijansu nanesite također na kraj oka i razvlačite je prema unutra po pregibu oka. Također je nanesite i ispod oka, ali nemojte prelaziti vanjski rub. „Mačkasti look“ nikako ne preporučam za ovaj oblik jer će takav look samo više razdvojiti oči, a vaš je cilj da ih približite.

Naglašeni kapci

Ako su vaši kapci puni, naglašeni tada ih vizualno morate nježnije uklopiti s ostatkom vašeg lica, kao što to čini Nicole Richie. To ćete postići efetkom „od svjetlog prema tamnom“ koristeći tri sjenila s time da najtamnije sjenilo nanesete skroz blizu linije trepavica te ga razvačite prema gore, u smjeru obrve. Nikada nemojte najsvjetlije sjenilo nanositi preko cijelog kapka jer ćete ga tako samo još više naglasiti.

Tamnije sjenilo na kapku pomoći će vam da ga vizualno smanjite. Dakle, najsvjetlije sjenilo nanesite samo ispod obrva. Srednje sjenilo nanesite na cijeli kapak skroz do područja gdje ste nanijeli najsvijetlije sjenilo. Najtamnije sjenilo nanesite uz rub trepavica i razvlačite ga skroz do pregiba oka. Nanesite ga i ispod oka.

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell

Uvučeni kapci

Kod ovog oblika kapak je udubljen, a kost ispod obrva je izbočena. Ovakve oči ima Taylor Swift. Cilj je kapak što je moguće više vizualno izvući van. Tamno sjenilo preko cijelog kapka u ovom slučaju nikako nema smisla. Želite posvijetliti kapak kako biste ga naglasili.

Također nema potrebe niti za najtamnijim sjenilom u pregibu oka jer je ono samo po sebi s obzirom na strukturu osjenčano pa nema smisla to naglašavati. Nema potrebe niti za posvjetljivanjem područja ispod obrva jer kao što smo rekli kost je ionako izbočena više od ostatka oka.

Ukoliko koristite eyeliner nanesite ga što je više moguće uz sam rub trepavica jer debeli eyeliner neće vam pomoći da iznesete kapak prema van. Najsvijetlije sjenilo nanesite na cijeli kapak i u pregib oka. Srednje sjenilo nanesite iznad pregiba oka pa sve do obrva kako biste skrenuli pažnju sa naglašenog područja ispod obrva. Najtamnije sjenilo nanesite na vanjski kut oka i razvucite ga do malo iznad pregiba oka. Također ga nanesite i ispod oka kako biste dobili definiciju.

Usko položene oči

Ako je vaš razmak između očiju manji od veličine jednog oka smatra se da imate mali razmak. Vaš je cilj stvoriti iluziju većeg razmaka. Unutrašnji kut oka blizu nosa uvijek neka bude najsvijetliji dio oka. Tamnija sjenila uvijek nanosite na vanjski kut. Najsvijetlije sjenilo nanesite na cijeli kapak, područje ispod obrva i obavezno u sam unutrašnji kut oka. Srednje sjenilo nanesite na vanjski kut oka kod pregiba i razvlačite ga prema unutrašnjem kutu sve do područja ispod obrva gdje ste nanijeli najsvijetlije sjenilo. Nemojte ići skroz do unutrašnjeg kuta oka. Najtamnije sjenilo nanesite na vanjski kut oka na sam kapak i razvucite ga do pregiba oka i u pregib oka negdje do sredine. Također ga nanesite i ispod oka. Da biste što više otvorili oko i stvorili iluziju većeg oka slobodno možete nanijeti bijelu ili bež olovku unutar oka.

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell

Spušteni kapci

Spušteni kapci obično idu prema dolje s vanjske strane oka, kao kod Blake Lively, tako da je vaš cilj da vanjska strana vizualno izgleda kao da ide prema gore umjesto dolje. To ćete najbolje učiniti tako da ne razvlačite boje prema vanjskoj strani gdje se kapci počinju spuštati. Ostavljajući ih prirodnima zapravo dobivate taj „lift“ efekt. Kod nanošenja maskare koncentrirajte se na sredinu i unutrašnjost oka. Pazite da su vam krajevi obrva lagano zaobljeni, nikada ih nemojte čupati tako da krajevi jako padaju prema dolje. Najsvijetlije sjenilo nanesite na cijeli kapak i područje ispod obrve. Počevši lagano sa vanjske strane oka srednje sjenilo nanosite u pregibu oka prema unutrašnjoj strani. Najtamnije sjenilo nanesite u pregib oka i razvlačite ga prema gore opet tako da sa vanjske strane počnete što je lakše moguće.

Komentari 0