Beauty

Jednostavno otkrijte koji tip kože imate

Najlakši način da otkrijete kojem tipu kože pripadate jest da temeljito očistite kožu, a zatim tri do četiri sata ili preko noći ne stavljate nikakve proizvode na lice.

Ako su na njoj blago izražene masne mrlje, koža je normalna. Ako uopće nema masnih mrlja, koža je suha. Kod masne kože mrlje su izražene, a kod mješovite kože na maramici će vam ostati masne mrlje samo na određenim dijelovima lica.

Normalan tip kože 

Normalna koža je fina, glaka i elastična, pore su nevidljive, a izlučivanje znoja i loja je uravnoteženo. Ten je ružičast, nos, čelo i brada lagano masni. Ovaj je tip kože rijedak a obično ga imaju samo vrlo mlade osobe.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Suhi tip kože

Suhi tip kože karakteriziraju fina građa i nevidljivi otvori lojnih žlijezda, odnosno pore. Koža je mat, lagano neravna i bez sjaja, a u predjelu oko očiju sklona stvaranju bora.

Masni tip kože

Kod ovog tipa koža je neprozirna, debela i lagano otekla. Pore su jasno vidljive, nos, brada i čelo su sjajni, koža je sklona stvaranju nečistoća, prištića i akni.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Mješoviti tip kože

Za ovaj tip je karakteristično što su srednji dijelovi lica, odnosno takozvana T-­zona (nos, čelo i brada) izrazito sjajni, a obrazi i područje oko očiju suhi i osjetljivi. Srednji dio lica obiluje žlijezdama lojnice koje izlučuju mnogo loja. Na suhim dijelovima lica pojavljuju se bore. Uz suhu kožu, ovaj tip je najzastupljeniji.

Osjetljiva koža

Zato jer je tanka i delikatna, vrlo je podložna sunčanim opekotinama i alergijskim reakcijama. Preparativni i dekorativni proizvodi mogu prouzročiti crvenilo, sušenje, svrbež i fleke. U takvim slučajevima morate biti izuzetno pažljivi sa proizvodima koje nanosite na kožu, a prilikom izlaganja suncu koristite zaštitnu kremu minimalno sa zaštitinim faktorom 15.

Photo: Getty Images

Komentari 0