Beauty

Isprobala sam masku za lice od aspirina - evo zašto sam se razočarala

Prema riječima djevojaka koje su ga isprobale, ovaj vrlo jednostavni kućni pripravak ima brojne pozitivne učinke na kožu lica. Naša novinarka stavila ga je na test

Sigurno si barem jednom čula ili pročitala da aspirin pomaže kod problema s kožom jer sadrži sastojke koji su dio većine preparata za problematičnu kožu, a djeluje antibakterijski, smiruje otekline i liječi kožu. Tako tabletu koja se koristi protiv bolova i za ublažavanje simptoma prehlade brojne djevojke koriste kao glavni sastojak maske za njegu kože lica. Riječ je o vrlo jednostavnom kućnom pripravku koji će tvoje lice u trenu učiniti lijepim i sjajnim. To barem kažu svi koji su ga isprobali pa sam isti odlučila testirati.

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića

Za izradu ove maske potrebna su dva sastojka – aspirin i voda, a izrađuje se tako da u posudicu staviš pet-šest običnih tableta aspirina ili dvije šumeće, dodaš nekoliko kapi vode i pričekaš da se tablete u potpunosti istope. Za jednostavniju izradu predlaže se mrvljenje istih. Kako svi koji su isprobali ovu masku tvrde da je šumeća verzija praktičnija, odlučila sam se za nju - i u samom startu doživjela razočarenje!

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića

Možda vas zanima Maska od rižine vode pomladit će te za 10 godina Rubrika Beauty Beauty

Naime, u prozirnu čašicu ubacila sam dvije šumeće tablete, dodala im malo vode i kružnim pokretima vrtjela po čaši kako bih ubrzala proces topljenja. Međutim, tablete su se jedva topile pa sam ih nakon 10 minuta izmrvila običnom vilicom. Smjesa mi je i dalje bila rijetka pa sam joj dodala još jednu tabletu (ovoga puta izmrvljenu) i moja maska bila je spremna. Pri vrhu zapjenjena, pri dnu rijetka i prilično neugodnog mirisa. 

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića

Postupak nanošenja:

Ovu masku vrlo neobične strukture nanijela sam na lice pomoću obične make-up četkice, a sam postupak nanošenja nije bilo ni malo jednostavan. Naime, maska je bila vrlo rijetka i razlijevala se po licu pa mi je curila preko očiju i usana, a susret maske od aspirina i mojih usana prošao je vrlo bolno. Usne su me jako zapekle, a osjećaj žarenja trajao je dok ih nisam isprala toplom vodom. Kako prizor mene s maskom nije cool kao kad je stave J.Lo ili Kendall Jenner, nanijela sam je i na ruku kako bih ti pokazala stukturu. 

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića

Rezultat: 

A rezultat? Dehidrirana koža koja je žudjela za hidratantnom kremom - doslovno! Osim toga, dva dana kasnije izbila su mi dva prištića na obrazu, a koža mi se i dalje jednako mastila (što se navodno ne bi trebalo događati). Stoga, ako razmišljaš o ovoj masci, moj je savjet da prestaneš. 

Možda vas zanima Koja je fora s aktivnim ugljenom u ljepoti? Pitali smo dermatologinju što misli Rubrika Beauty Beauty

Mišljenje dermatologice:

Unatoč mojem lošem iskustvu, provjerila sam što o ovoj masci misli dr. dermatologije i venerologije Željana Bolanča.

"Nisam sklona pripremi kućnih maski koje uključuju djelatnu supstancu lijek. Na tržištu ima toliko dobrih maski i krema koje u sebi imaju kiseline i koje imaju eksfolijativni učinak, a klinički su ispitane pa ne vidim potrebu za kućnim pripravcima.Vjerujem da acetilsalicilna kiselina kao BHa uklanja mrtvi sloj stanica, ali može dovesti do alergijske reakcije. Nikako je ne smiju koristiti osobe alergične na acetilsalicilnu kiselinu. Kod kućnih pripravaka nam nije poznata koncentracija, brzina penetracije i postoji li mogućnost sistemske apsorpcije. Poznato je da je acetilsalicilna kiselina sredstvo za razrjeđivanje krvi stoga je ne preporučujem koristiti lokalno bez poznavanja farmakološkog djelovanja lijekova kroz kožu", rekla mi je dermatologica Bolanča.

Pa, ako ne vjeruješ meni, poslušaj stručnjakinju!

Photo: privatna arhiva Kristijana Musića

Komentari 0