Beauty

Iščupaš sijedu i narastu dvije? Rušimo mitove o kosi!

Postoje neka vjerovanja o kosi koja su se održala i danas. Otkrijte koja su točna, a koja netočna.

Neki kažu da šišanje pospješuje rast kose. Netočno! Rast kose odvija se u vlasištu, zato šišanje nema nikakve veze s njezinim rastom. Šišanje vrhova svakih 6 tjedana jedino poboljšava izgled kose.

Iščupate li jednu sijedu vlas, izrast će dvije nove. Netočno! Ovaj mit je nastao vjerojatno zato što kad nađete prvu sijedu vlas, temeljito pretražujete vlasište i nađete ih još, a tijekom vremena pojavljuje ih se sve više. Jednostavno, to je proces starenja. Čupanje vlasi dovodi s vremenom do njezinog slabljenja.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Zbog pranja kosa više ispada. Netočno! Da ne ispadne pri pranju, kosa bi ispadala češljanjem ili sama po sebi. Jedino što se to više primijeti u kadi.

Iščetkavanje kose 50 puta čini kosu zdravijom. Netočno! Ovakve ideje nemaju podlogu u stvarnosti. Možete jedino oštetiti strukturu vlasi.

Bojenje kose je nezdravo. Točno i netočno! Točno je da izbjeljivanje kose vlasi čini tanjima i krhkijima, a bojenje kose u tonu sličnom vašemu ili tamnijem, vlasi čine čvršćima.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Izgled vaše kose ovisi o prehrani. Točno! I to čak i više nego što mislite. Ako ste na dijeti, vaše tijelo preusmjerava hranjive sastojke na vitalne organe, a ne na kosu. Kosa zato i izgleda rijetka i slaba jer i njoj su potrebni nutrijenti za rast.

Perut je znak suhog vlasišta. Netočno! Perut uzrokuje gljivica koja voli obitavati u masnom okruženju, a perutanje vlasišta je samo posljedica toga.

Sušenje kose na zraku je zdravo. Točno i netočno! Sušenje na zraku je manje štetno za površinu kose od sušenja fenom, ali pokazalo se da sušenje na zraku može oštetiti vaše vlasi iznutra, zbog dugotrajnije izloženosti vlazi.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Muškarci nasljeđuju ćelavost po majčinoj strani. Netočno! Oba kromosoma koja nasljeđujemo od oca i majke mogu nositi gene koji pridonose ćelavosti.

Muškarci ćelave zbog nošenja kapa. Netočno! Vjerovanje se temelji na pretpostavci da nošenje kape ometa cirkulaciju vlasišta. Međutim, to nije točno.

Photo: Getty Images

Komentari 0