Beauty

I on se njeguje: Povijest muškog uljepšavanja

Danas više od pola muškaraca uklanja dlačice s nekog drugog dijela tijala, osim brade i brkova...

I davno prije izuma termina "metroseksualci", muškarci su se uljepšavali. Dobro, neki od njih! Evo nekoliko estetskih detalja kroz povijest...

5.000: Otprilike prije toliko godina muškarci u Egiptu bojili su kosu kanom i izgnječenim punoglavcima!
7. stoljeće: Asirski kralj Asurbanipal čupkao je neželjene dlačice s tijela, parfimirao svoju kupku i trljao obraze radi prirodnog rumenila.
13. stoljeće: Imućni muškarci u Kini ukrašavali su svoje duge nokte dragim kamenjem i zlatom.
23: Godine života u kojima je Luj XIII. izgubio kosu. Zbog njegove sklonosti da nosi perike, ovaj detalj za glavu postao je vrlo popularan na cijelom dvoru.
1840. godine jedan predstavnik u Američkom senatu javno je ismijao tadašnjeg predsjednika Martina van Burena zbog navike korištenja kozmetičkih preparata prije držanja govora u Kongresu. 
'30-e: Godine prošlog stoljeća u kojima se povećala prodaja muške kolonjske vode. Najpopularniji mirisi bili su oni na bazi kože, duhana i octa. 5.000: Broj prijavljenih osoba za natjecanje na bostonskom radiju
1956. godine. Glavna nagrada: Elvisovi čuveni "bakenbard" zalisci. 1954. godine Salvador Dalí izjavio je kako je nosio brkove "da bi ostao neprimjećen."

 | Autor: Getty Images Getty Images

1979. godine Steve Martini, brijač predsjednika Kennedyja, rekao je da bi predsjednik Jimmy Carter trebao obojiti kosu u tamniju nijansu kako bi djelovao "kao čvršći muškarac".
44: Toliko država je 1980. godine dalo glas Carterovom oponentu Ronaldu Reaganu, koji je u 69. godini života imao kosu crnu kao katran.
16: Broj kozmetičkih preparata koje žene svakodnevno koriste.
2008. godine američki reper Sean Diddy Combs izjavio je za ženski magazin da redovno njeguje i održava svoje "privatne dijelove". Rekao je da ako to muškarci očekuju od žena, onda im trebaju "uzvratiti uslugu".
61% muškaraca, od 18 do 29 godina života, u jednoj anketi izjavilo je da su uklanjali dlačice i s drugih dijelova tijela osim s brade, a riječ je o potpazušju, grudima, leđima i preponama.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

21.000: Otprilike toliko puta obrije se svaki muškarac u životu.
22: Prosječan broj minuta koliko je muškarcu potrebno da se spremi. Ženama je potrebno 29 minuta.
1959. godine u SAD-u započela je prodaja prvog preparata za samotamnjenje za muškarce.
11: Broj preparata koje muškarci koriste tijekom jednog dana.

Photo: Getty Images

Komentari 0