Beauty

I, je li maslinovo ulje zaista tako dobro za tvoju kosu?

Naše bake su govorile da maslinovo ulje nije dobro samo za salate i kuhanje, nego i za njegu lica i kose. No, što kažu stručnjaci?

Možda ti je pomisao da kosu namažeš maslinovim uljem odbojna: masno je, ljepljivo, a da i ne govorimo da ćeš mirisati kao zdjela salate. No, u posljednje vrijeme sve se više ističe kako su svojstva ulja dobivenog kvalitetnom preradom svježe ubranih maslina doista čudesna. A osim što ga je preporučljivo redovito upotrebljavati u kuhinji, maslinovo ulje će ti poslužiti i kao odlično sredstvo za njegu kose, posebno ako imaš prirodno kovrčavu kosu ili pak suhe vlasi oštećene od prečestog bojanja.

 | Autor: Instagram Instagram
- Svi ti tipovi kose su porozni, što znači da teže zadržavaju vlagu i s vremenom kosa postaje presušena, slaba i lomljiva - objašnjava dr. Joseph Campbell, kemičar koji radi u kozmetičkoj industriji. Njegov savjet: rabi maslinovo ulje, koje je bogato vitaminom E i omega-3 masnoćama. Masnoće će prodrijeti duboko u strukturu kose i pomoći joj da zadrži vlagu, dok će vitamin E poslužiti kao obrana od sunca i zagađenja.
- Ulje će djelovati sve do prvog pranja kose šamponom - kaže dr. Campbell.
No, nemoj sad odmah odjuriti kupiti onaj regenerator sa slikom maslinika na etiketi koji si vidjela u DM-u.
- Količina maslinova ulja u kozmetičkim proizvodima u redovnoj prodaju neznatna je pa od njih nema neke naročite koristi - kaže dr. Campbell, koji preporuča tretman uljem u kućnoj radinosti.

 | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver
Dakle: zagrij šalicu maslinova ulja u mikrovalnoj ili u toploj vodi, zatim ulje prelij u bočicu s aplikatorom i nanesi ga na kosu, utrljavajući ga od korijena do vrha vlasi. Možeš to napraviti i bez aplikatora, rukama, ali spremi se na ulje posvuda. Zamotaj glavu ručnikom i pričekaj 30 minuta, a onda operi kosu šamponom, nanesi uobičajeni regenerator, osuši i zadovoljno se pogledaj u ogledalu. Možda da nam pošalješ sliku? 

Photo: Instagram

Komentari 0