Beauty
Četka za ravnanje kose

Hoće li četka za ravnanje kose potpuno zamijeniti peglu za kosu? Evo koje su prednosti...

  • Četka za ravnanje kose trebala bi nam nježno i brzo oblikovati kosu
  • Za koga je prikladna četka za kosu koja se grije?
  • Može li tzv. „hot brush“ doista zasjeniti peglu za ravnanje kose?

Pegla za ravnanje jedan je od najpopularnijih beauty alata. Još kad ne bi štetila našoj kosi… S takozvanim četkama za ravnanje kose, s druge strane, trebalo bi biti moguće oblikovati kosu brzo i nježno u isto vrijeme. Možeš li doista češljati kosu i istovremeno dobiti ravnu kosu? Pa, to nije baš tako lako. Otkrit ćemo ti je li četka za ravnanje kose prikladna za tebe i kako pravilno koristiti četku za kosu na toplinu.

Što je četka za ravnanje kose?

Na prvi pogled, četka za ravnanje kose ne razlikuje se znatno od konvencionalne četke za kosu. Međutim, pažljivijim pregledom primijetit ćeš da su čekinje nešto deblje, a ručka ima dugačak kabel za napajanje. Čekinje često imaju keramički premaz koji je namijenjen zaštiti kose od topline što izaziva oštećenje kose. Ispod jastučića četke nalazi se grijaća ploča koja se pri uključivanju zagrijava do 200°C. Osim topline, četka za ravnanje kose emitira negativne ione koji štite kosu od kovrčanja i imaju antistatičko djelovanje. Zbogom naelektriziranoj kosi! Također, neki modeli četki za ravnanje kose imaju keratin i/ili bademovo ulje u keramičkim grijaćim pločama za dodatnu njegu odnosno glatku i sjajnu kosu zdravog izgleda.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ghd hair (@ghdhair)

Kako radi vruća četka za ravnanje kose?

Kada koristiš vruću četku, toplina se ne prenosi izravno s grijaće ploče na kosu. Dok je kosa tijekom ravnanja peglom pritisnuta između dvije vruće ploče, četkom se klizi pramen po pramen kroz kosu. Na taj se način toplina preko čekinja ravnomjerno raspoređuje po cijeloj kosi. Dobiješ četku i peglu za ravnanje u jednom, jer ne samo da ravnaš kosu, nego je i raspetljavaš.

Ionska četka za kosu kao alternativa

Ako je to još uvijek previše topline za tvoju osjetljivu kosu, postoji još nježnija alternativa. Posebne ionske četke za kosu rade bez grijaće ploče i krote kosu isključivo uz pomoć posebne ionske tehnologije.

Koje su prednosti četke za ravnanje kose?

• Ne oštećuje kosu koliko pegla za kosu

• Vremenski je učinkovita i jednostavna je za korištenje

• Njega i oblikovanje u jednom

• Ima učinak protiv kovrčanja

• Daje kosi predivan sjaj

• Dočarava više volumena u kosi od pegle

• Daje prirodan izgled

• Nastaje malo ili nimalo statičkog naboja kose

Što uzeti u obzir prije upotrebe četke za ravnanje kose?

Dok će četka za ravnanje u određenoj mjeri raspetljati tvoju kosu to joj nije primarna funkcija. Zato bi trebala bi svaki pramen temeljito pročešljati češljem ili četkom prije upotrebe kako bi raspetljala kosu. Osim toga, kosa treba biti 100 posto suha. Vlažna kosa je osjetljivija na toplinu od suhe kose. Za još veću zaštitu, svoju kosu možeš prethodno tretirati sprejom za zaštitu od topline – tako da ništa ne može poći po zlu.

Upute, korak po korak 

1. Uključi četku za ravnanje kose. Počni s najnižom temperaturom. Na taj način možeš odrediti koliko topline treba tvojoj kosi, a da pritom spriječiš oštećenje kose.

2. Ako imaš kosu deblje vlasi, možeš je podijeliti u različite slojeve pa zatim češljati kosu sloj po sloj.

3. Sada možeš početi. Počni blizu vlasišta (brini o svojoj koži kako bi izbjegla jaku vrućinu). Uvijek počni držeći četku za ravnanje kose ispod pramena, a zatim polako "vuci" prema vrhovima.

4. Na isti način postupi sa svim daljnjim slojevima.

5. Ako želiš nešto više volumena, četku za ravnanje možeš malo zavrnuti, slično kao s okruglom četkom prilikom feniranja.

6. Nakon korištenja možeš umasirati ulje za kosu u vrhove. To daje dodatnu dozu sjaja. Ali, budi oprezna pa ovdje budi štedljiva. Inače će kosa brzo postati slamnata i izgledat će masno.

Četke za ravnanje kose | Autor: Shutterstock Shutterstock S lijeva nadesno: četka za ravnanje kose s keratinom, Remigton (Elipso, 449,00kn); četka za ravnanje kose Philips (Elipso, 359,00kn): četka za ravnanje kose Babyliss (Ronis, 349,00kn)

Na što pripaziti pri kupnji četke za ravnanje kose?

Bilo online ili u trgovini, ako tražiš četke za ravnanje kose, pronaći ćeš širok izbor modela različitih proizvođača. Kako bismo ti pomogli u odluci, naveli smo različite kriterije koje možeš uzeti u obzir. Dobra četka za ravnanje treba imati ova svojstva:

• zaštita od pregrijavanja

• automatsko isključivanje

• keramički premaz

• temperaturni raspon između 130 i 210 stupnjeva 

• ionska tehnologija

• rotirajući spoj kabela

• dodatni bonus: keratin ili druga njegujuća supstanca u četki

Zaključak: Je li četka za ravnanje kose bolja od pegle za kosu?

Je li četka za ravnanje kose bolja od pegle, ovisit će jedino o tebi, tvojoj kosi i tvojim preferancama. Ali, jasno je da je nježnija za strukturu kose. Dakle, ako cijeniš zdravlje kose i želiš prirodan rezultat, vruća četka je stvorena za tebe. Savršena je za kroćenje neposlušnih pramenova. Međutim, moraš biti svjesna da zagrijana četka ne ravna tako intenzivno kao pegla za ravnanje. S njom je posebno teško ukrotiti prirodne kovrče. Međutim, ako imaš samo lagane prirodne valove koje želiš oblikovati i istovremeno dodati volumen kosi, četka za ravnanje je idealna za tebe.

Photo: shutterstock

Komentari 0