Beauty
1/8

Hidratacijom kože do blistavog izgleda

Imati sjajnu, zategnuti i blistavu kožu želja je svake žene. Za lijep ten, ali i dobro funkcioniranje cijelog organizma nužna je dobra hidratacija iznutra i izvana

Voda je sastavni dio naše svakodnevnice i bez nje nema života. Organizam se sastoji od čak 70 posto vode i dovoljan unos vode u tijelo od iznimne je važnosti. Kao i cijelom organizmu, i koži je nužno osigurati dovoljno vlage što će spriječiti nastanak bora, osjećaj zategnutosti i suhoće, te usporiti starenje. Tijelo i lice ogledalo su zdravlja i izgledom najbolje opisuju kako se osjećamo iznutra. A imati sjajnu, zategnutu i njegovanu kožu cilj je svakoj ženi. Problem dehidracije javlja se u slučaju kad naša koža gubi više vlage nego što je dobiva i može zahvatiti bilo koji tip kože, bez obzira na godine starosti. Ljeti je iznimno važan dovoljan unos tekućine da bi tijelo i organizam funkcionirali, jer voda pomaže jednostavnijem protoku kisika prema svim stanicama organizma te regulira tjelesnu temperaturu.

 | Autor: Avon Avon

Koliko je važna voda najbolje će reći činjenica da ona sudjeluje u gotovo svim procesima ljudskog organizma. Prema mišljenima stručnjaka, za normalno funkcioniranje tijelu je tijekom dana potrebno dvije litre vode dnevno. Zato, kako bismo tijekom cijelog dana bili svježi i odmorni, iznimno je važno pripaziti na odgovarajući unos vode i uvijek svome tijelu osigurati dovoljno tekućine za kvalitetno mentalno i fizičko funkcioniranje tijekom dana. Da bi spriječili dehidriranost kože ljeti izbjegavajte izlaganje suncu posebno između 10 i 16 sati jer su tada UV zrake najjače i vrlo štetne. Hidrataciju počnite iznutra, što znači da trebate popiti barem osam do deset čaša vode dnevno. Kad organizmu nedostaje vode dolazi do isušivanja stanica, ubrzava se njihovo starenje i one na kraju odumiru. Osim toga, voda ubrzava protok hranjivih tvari kroz tijelo i uklanja toksine. Umjesto ispijanja kave, dan započnite zelenim čajem koji sadrži prirodne antioksidanse, ubrzava organizam i usporava starenje ili svježe iscijeđenim sokom. U svakodnevnu prehranu obavezno uključite dosta žitarica, svježe voće i povrće, a plavu ribu barem jednom, dvaput tjedno jer su te namirnice bogate vitaminima i mineralima, esecijalnim Omega 3 masnim kiselinama te antioksidansima koji pomažu u regeneraciji kože te izgrađuju strukturu kolagena.

Osigurajte si dovoljnu količinu sna

Prestanite pušiti. Ova nezdrava navika smanjuje protok krvi u koži pa zbog nedostatka kisika utječe na brže starenje i isušivanje kože. Izbjegavajte alkoholna pića jer osim što mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, dehidriraju kožu i uzrokuje njeno ubrzano starenje. Smanjite razinu stresa jer kada ste pod pritiskom tijelo oslobađa hormon kortizol. Uslijed previše kortizola dolazi do slabljenja imuniteta, a samim time ubrzava se proces starenja kože i dolazi do stvaranja bora. Osigurajte si dovoljnu količinu sna jer i koži, a ne samo vašem organizmu treba odmor kako bi imalo dovoljno vremena za regeneraciju. Svakodnevno vježbajte. Osim šte ćete se osjećati bolje i izgraditi mišićnu masu tijekom svega 20 do 30 minuta tjelesne aktivnosti dnevno krv će brže dolaziti do vaše kože i ubrzati dotok kisika u stanice kože. Koža stari, i njena hidratacija s godinama postaje sve važnija. Prije svega svakodnevnim temeljitim čišćenjem, a zatim i nanošenjem dnevnih i noćnih krema koži ćete omogućiti adakvatnu razinu vlažnosti i temeljitu njegu. O koži treba brinuti svakodnevno kako je se ne bi dovelo u stanje opuštenosti, a hidratacija kože jedan je od najvažnijih postupaka koji čine rutinsku dnevnu njegu - dehidrirana koža ima smanjenu mogućnost oporavka i regeneracije.

 | Autor: Avon Avon

Vitaminsko – mineralni tretmani, kao i minerali i vitamini u proizvodima za njegu lica i tijela važni su sastojci kozmetičkih proizvoda u regeneraciji i hidrataciji kože, te pomažu u održanju njene vitalnosti. Postotak minerala u koži je četiri do pet posto, pa je s te strane potpuno jasan njegov značaj za zdrav izgled, sjaj, tonus i ljepotu kože, posebno ukoliko je ona dehidrirana i zahtijeva dodatnu njegu. Problem dehidracije javlja se u slučaju kad naša koža gubi više vlage nego što je dobiva i može zahvatiti bilo koji tip kože, bez obzira na godine starosti. Na izgled naše kože utječu geni, ali i brojni vanjski utjecaji poput UV zračenja, razni zagađivači okoliša, loša prehrana koja ne sadrži dovoljno voća i povrća, nedovoljno sna, stres, dim cigareta, klima uređaji. Sve to uzrokuje stvaranje slobodnih radikala koji dovode do oštećenja stanica i oštećuju zaštitnu funkciju kože. Dehidriranoj koži može se pomoći pravilnom prehranom, konzumiranjem dovoljne količine vode tijekom cijelog dana, i naravno, upotrebom hidratantnih krema koje će kožu opskrbiti dovoljnom količinom vlage i spriječiti njeno daljnje isušivanje.

Prvi korak u pravilnoj hidratizaciji kože je njezino čišćenje. Ovisno o tipu kože ona se može očistiti mlijekom, gelom ili kremom za čišćenje lica. Nakon toga neizostavno je i toniziranje losionom koji čisti dubinski, a na kraju nanošenje adekvatne kreme, odnosno one koju ste odabtrali prema tipu svoje kože. Masnu kožu ne treba hidratizirati u toj mjeri koliko to zahtijeva suha koža.

Photo: Avon

Komentari 0