Beauty

Figaro, pegla, fen – utječu li na našu kosu?

Suvremenim ženama život je nezamisliv bez fena, a sve više i pegle te figara. Aparati za oblikovanje kose danas se mogu kupiti u svakom supermarketu, no jesmo li svjesni tragova koje oni ostavljaju na našoj kosi?

Aparati koji kosu oblikuju toplinom postali su neizostavan dio svake bolje opremljene kozmetičke torbice baš kao i puder, maskara ili ruž za usne. Nerijetko pristupačna cijena, tjera nas da isprobamo svaki novitet u tehnologiji oblikovanja kose, ali isto tako zaboravimo pročitati uputstva koja dođu uz proizvod te tako od aparata koji bi nas trebali uljepšati imamo više štete nego koristi.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Sušilo koje isušuje

U posljednjih pola stoljeća sušilo za kosu je postalo sastavni dio svakog kućanstva, a obzirom na sve ubrzaniji stil života, koristimo ga sve češće. Sušila za kosu dijele se na dvije kategorije: profesionalna, namijenjena korištenju u frizerskom salonu te sušila za osobnu uporabu, koja se koriste kod kuće.

Glavna razlika je uglavnom u broju postavki, ali i snazi, pa tako profesionalni fenovi imaju jaču snagu i veći broj razina topline. Upravo zato se mnoge žene odlučuju za kupovinu profesionalnog fena – jer s njime mnogo brže osuše kosu. No, je li to preporučljivo? Iako takav fen ima mnogo prednosti (brže suši kosu, ima više nastavaka), on je uglavnom i teži od običnog fena te nudi mogućnost da mnogo brže oštetite svoju kosu koristite li previsoku temperaturu i prejak mlaz zraka na svojoj kosi.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Drugi problem se javlja kod feniranja kose na četku koje zahtijeva usmjeravanje mlaza zraka direktno na pramen. Osim što se taj način kosa isušuje i dodatno oštećuje, navlačenje preko četke uzrokuje kidanje dlaka direktno iz korijena i čini kosu sve rjeđom. Ako niste vješti u baratanju četkom, može se dogoditi da se kosa zapetlja, stoga je neminovno pucanje i čupanje, stoga to radije prepustite profesionalcu.

Ravnanje i kovrčanje = stres za kosu

Pegle za kosu su postale hit zadnjih 15-ak godina, no svaki frizer će vam jasno dati do znanja kako se radi o aparatu koji nije namijenjen svakodnevnoj upotrebi. U većini slučajeva, prije ravnanja potrebno je kosu izvući na četku što je dodatni stres i za kosu i za vlasište, a tek nakon toga ravnati peglom. Potez peglom po pramenu mora biti brz i ravnomjeran kako se ne bi oštetio određeni dio kose, a površina pegle čista kako se kosa ne bi lijepila. Posebnu pažnju treba posvetiti području oko vlasišta te kosu nipošto ne čupati na tom dijelu.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Figaro, koji služi kovrčanju kose, može biti bez klapne (tzv. 'wand') ili s klapnom. Uloga klapne je da drži kosu uvijenu oko figara, ali nerijetko dolazi do petljanja, čupanja što može biti opasno pošto se radi o aparatu koji može spaliti kosu ako se predugo drži. Ako imate tanku i rijetku kosu sklonu ispadanju, svakako iskušajte novu generaciju figara, gdje umjesto klapnom kosu držite prstima, pa je kosa djelomice zaštićena od petljanja.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Kada koristite aparate za oblikovanje, potrebno je kosu njegovati iznutra i izvana, korištenjem prikladnih šampona koji jačaju kosu (npr. Priorin® Extra) te sprejeva koji stvaraju zaštitni sloj i na taj način sprječavaju pretjerano isušivanje kose, a samim time i njeno pucanje. Rijetku i tanku kosu izbjegavajte izvlačiti na četku, ravnati i kovrčati tik uz tjeme, jer je tada rizik od pucanja veći, nego, ako već morate, radite to barem nekoliko centimetara od korijena.

Više o tome kako do snažne i zdrave kose pročitajte u našem specijalu.

Photo: Thinkstock / Spencer Davies