Beauty
Pogreške koje se često događaju ako si sama izbjeljuješ kosu

Devet pogrešaka koje se događaju ako izbjeljuješ kosu kod kuće

  • Ako si se odlučila za izbjeljivanje kose kod kuće, a ne u salonu, moraš biti vrlo oprezna
  • Pogreške se ne javljaju samo kod početnica koje to rade prvi put; posvjetljivanje je zeznuta stvar
  • Pa ako ipak želiš zaobići frizera, pripazi da ti se ne potkrade ovih devet pogrešaka

Ništa nije gore nego pokušati posvijetliti kosu kod kuće i završiti s narančastim ili zelenkastim kaosom koji je nekad bio tvoja lijepa kosa. To se događa stalno, čak i onima s velikim iskustvom u izbjeljivanju i bojenju kose kod kuće. 

Prelako je napraviti jednu malu pogrešku - korištenje kemikalija za izbjeljivanje kose ozbiljan je posao. Donosimo devet velikih i uobičajenih pogrešaka pri "blajhanju" - nećeš vjerovati kako se ove stvari čine jednostavnima, ali koliko god bile jednostavne, jednako ih je lako zaboraviti ili preskočiti. Saznaj koje su to pogreške kako bi izbjegla katastrofu kod izbjeljivanja.

1. Početak rada prije nego što si pripremila sve što je potrebno

Ovo može izgledati glupo i kao da i nije tako velika stvar, ali doista jest. Prije nego počneš, provjeri imaš li sve potrepštine. Napravi popis za provjeru i svakako ga prođi nekoliko puta. To ostavlja manje prostora za pogreške. Uštedjet ćeš i tonu vremena jer se nećeš žuriti natrag u trgovinu ili slati nekoga drugog.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Što ti je potrebno?

• Gumene rukavice

• Stara odjeća/ručnici

• Zdjela za miješanje

• Četkica za bojenje

• Kopče za kosu

• Izbjeljivač u prahu ili kremi

• Bond builder

• Developer/peroksid (provjeri jesi li odabrala ispravan volumen)

• Toner (plavi ako je kosa narančasta, ljubičasti ako je kosa žuta)

• Šampon i regenerator bez sulfata

2. Ne čitaš upute

Čak i ako si to učinila sto puta, pročitaj upute. Svaki komplet boja je drugačiji, pa tako i upute. Ako se radi o istim stvarima koje uvijek koristiš, ipak bi trebala pročitati upute, jer proizvodi ne ostaju uvijek isti. Čitanje uputa pomoći će ti da spriječiš ozbiljne pogreške koje će uzrokovati lude nesreće poput narančaste kose ili opadanja kose. 

3. Preskakanje testa pramena

Ovo je tako važno! Nemoj preskočiti test pramena. Test pramena spriječit će da se tvojoj kosi dogodi nešto čudno. Ako postane narančasta, nećeš koristiti izbjeljivač na cijeloj glavi. Ako imaš alergiju na kemikalije u izbjeljivaču, spriječit ćeš ozbiljnu reakciju. Možda se čini da je to jednostavna, besmislena mjera opreza, ali doista može spriječiti najgore vrste nesreća.

4. Sama bojiš kosu

Znam da se neće svi složiti oko ovoga, ali prema brojim iskustvima, lakše je učiniti bilo što na kosi ako imaš prijateljicu koji ti pomaže. Nemoj sve raditi sama - mogla bi propustiti neka mjesta, a to može biti pomalo neugodno, osobito ako nisi ni znala da su tamo. Doista je korisno imati nekoga da ti pomogne ili samo provjeri ima li mjesta koja si propustila. Pokušaj korištenja ogledala ili „po osjećaju“ ponekad može biti doista zeznut.

5. Ostaviš predugo izbjeljivač

Ne ostavljaj izbjeljivač dulje nego što sugeriraju uputstva, bez obzira na to što netko drugi kaže. Nemoj to raditi, čak i ako im to uspijeva na kosi. Riskiraš. Ostaviti izbjeljivač dulje od uputa moglo bi trajno oštetiti tvoju kosu, pa čak i opeći vlasište.

Dakle, koliko dugo ostaviti izbjeljivač na kosi? Koliko ćeš vremena ostaviti sredstvo za izbjeljivanje na kosi ovisi o tvojoj trenutačnoj boji kose, boji koju pokušavaš postići te o teksturi i debljini tvoje kose. Svakako provjeravaj kosu svakih 10 minuta tijekom procesa izbjeljivanja kako bi izbjegla pretjeranu obradu.

6. Zaboraviš na regenerator

Uvijek duboko regeneriraj kosu istog dana kad izbijeliš kosu. Stavljanje regeneratora isti dan vraća hranjive tvari u kosu, čineći je zdravijom i lakšom za oblikovanje. Duboko regeneriranje kose u tjednima prije izbjeljivanja također može pomoći u jačanju kose i ublažiti oštećenja uzrokovana postupkom izbjeljivanja.

7. Izbjeljivanje kose koja je već izbijeljena

Kad ti korijen izraste, tretiraj to područje, a ne cijelu glavu. Ako opet pređeš preko kose, samo je oštećuješ iznova i iznova bez razloga. Kosa, koliko god jaka bila, ima granicu koliko može podnijeti prije nego što se potpuno spali. Previše obrađena kosa izgleda grozno.

Oni s tamnijom kosom možda će morati izbijeliti kosu nekoliko puta kako bi postigli željeni rezultat. Pričekaj nekoliko tjedana između svakog izbjeljivanja kako bi izbjegla opsežna oštećenja kose.

8. Izbjeljivanje oštećene ili previše tretirane kose

Ako misliš da ti je kosa možda previše oštećena ili slaba za izbjeljivanje, možda si u pravu. Potraži mišljenje stručnjaka. Oni znaju o čemu pričaju i moći će ti reći je li tvoja kosa zdrava ili nije. Također možeš napraviti test za mjerenje elastičnosti svoje kose. Ako tvoja kosa izgleda kao rastegnuta žvakaća guma kad je povučeš i neće ponovno poprimiti svoj prirodni oblik, nemoj na njoj koristiti nikakve kemikalije.

9. Preskakanje tonera/preljev

To je pogreška koju često čine oni dovoljno avanturistički nastrojeni da oboje kosu kod kuće. Ako ti kosa izgleda žuto ili bakreno, vjerojatno ti je potreban toner. Narančastu kosu trebalo bi još malo izbijeliti, ali ako je žute ili bakrene boje, prijeđi na tonier Nemoj preskakati toner i izbjeljivati kosu jer to ti neće uspjeti. 

Ovo je doista česta pogreška koju cijelo vrijeme čine posebno ljudi koji su neiskusni i tek počinju izbjeljivati i bojati kosu. Toner će izbiti žutu boju, čineći kosu vrlo svijetlom, pa čak i platinasto plavom.

Što je toner?

Toner je bitan jer ponovno nanosi boju na kosu nakon što se postupkom izbjeljivanja skine s pramenova. Međutim, to ne podiže nijansu tvoje kose.

Vrste tonera

• Ljubičastu boju za kosu trebaš koristiti umjereno, jer ponovno nanošenje boje može pretvoriti tvoju izbijeljenu kosu u ljubičasto.

• Toneri na bazi amonijaka obično se miješaju s razvijačem i mogu biti grubi prema izbijeljenoj kosi.

• Ljubičasti šampon nježnija je opcija koju mnoge plavuše koriste za održavanje hladnih tonova u izbijeljenoj kosi.

Photo: Shutterstock

Komentari 0