Beauty

Dehidracija kože i kako je spriječiti

Svim tipovima kože prijeti dehidracija, posebno ako je koža izložena stresu i štetnim utjecajima koje je zimi teško izbjeći. Hladnoća i pregrijani i često suhi zrak zatvorenih prostora, nagle promjene temperature zraka, vjetar, nedovoljno kretanja i boravka na svježem zraku sve to iscrpljuje i isušuje kožu.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies Ako se dogodi da je količina vode u površinskom, rožnatom sloju manja od 8 ili 10% govorimo o dehidriranoj – isušenoj koži. Kako je koža lica u usporedbi s kožom tijela više izložena vanjskim utjecajima, do dehidracije lakše dolazi upravo na licu i upravo se na koži lica najprije jave znakovi dehidracije. Dehidrirana koža na dodir je gruba, bore se brže stvaraju i postaju izraženije, opuštena je i nije elastična, podložna je oštećenjima i iritacijama, reagira crvenilom, osipom, ljuska se, sporije se obnavlja. Sve to „samo“ jer joj nedostaje vode.

Voda koju koža sadrži u dubljim slojevima njezin je prirodni ovlaživač, no znojenjem i izlučivanjem vode koža se brani od vanjskih utjecaja. Ako je vaša koža tijekom ljeta bila izložena suncu, vjetru, morskoj soli i drugim utjecajima od kojih se morala braniti, dehidracija je prirodna posljedica toga, pa čak i u slučaju masne kože. Dehidrirana koža gubi elastičnost, a slabi i njena prirodna obrambena sposobnost. Potrebne su joj tvari koje će joj pomoći da obnovi svoju sposobnost vezanja i zadržavanja vode poput aminokiselina i lipida, ali i mnogih drugih.

Retinol poboljšava gustoću kože, ublažava bore, potiče aktivnost fibroblasta, poboljšava kvalitetu elastina i kolagena. Pomaže u liječenju akni, aktivira proces obnavljanja kože. Alfa i betahidroksilne kiseline (glikolna, salicilna,…) ublažavaju bore i poboljšavaju gustoću kože. Vitamin C je također neizostavan jer potiče proizvodnju kolagena, ublažava bore. Za vidljive rezultate mora imati vrlo visoku kiselost (pH 2,5).

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Antioksidansi topivi u ulju kakvi su lipoična kiselina, vitamin E, koenzim Q 10, ekstrakti sjemenki grožđa imaju zaštitnu ulogu jer smanjuju oštećenja slobodnim radikalima. Hijaluronska kiselina čije molekule vezuju vodu i zadržavaju je u koži također može spriječiti dehidraciju. Za intenzivnu hidrataciju koži je potreban kozmetički tretman, a za održavanje hidratacije kućna njega proizvodima koji koži pomažu da zadrži potrebnu vodu.

Više o njezi kože saznajte ovdje...

Na Zdravoj Kravi doznajte koje pogreške čine kožu starijom.

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0