Beauty

Crveno za prste polizati

"Kad si u dilemi, nosi crveno!", poznata je rečenica dizajnera Billa Blassa, koja toliko dobro opisuje fenomen crvene boje; boje koja je kroz povijest nosila mnoge simbolike, a danas balansira na tankoj granici između ljubavi i mržnje. Upravo zato, ne možemo reći da čudi kako najpoznatiji lak za nokte nosi ovu osebujnu boju.

Crveni lak za nokte sinonim je za ženstvenost, seksepil, samouvjerenost i odvažnost, no koliko god je on i zaista klasičan, baš nikada nije "linija manjeg otpora". Povijest crvenog laka je uzburkana gdje god se rađala, a najčešće je bila vezana za visoke slojeve. No krenimo redom... 

"Manikura" se rađa u Indiji 5000 godina prije Krista gdje su nokte ukrašavali kanom, no samu pojavu crvene boje na noktima pronalazimo tek 3000 godina prije Krista u Kini, gdje je bila povezana s društvenim statusom i bogatstvom. Prve nijanse crvene išle su u stvari od tamnije crvene do crne, a dobivale su se mješavinom bjelanjaka, želatine, voska i arapske gume u koju su zatim dodavali latice ruže, orhideje ili nedirka. Dok su Indijci pojednostavili posao i nokte mazali sličnije nama danas, bogati Kinezi nokte su morali natapati u ovoj mješavini satima kako bi zadržali boju!

via GIPHY

 

Ipak, crveni lak za nokte proslavile su dvije ljepotice iz Starog Egipta – Nefertiti i Kleopatra. Tada je najpopularnija bila upravo najizraženija crvena nijansa, jer što su nokti bili vibrantniji, slava i moć su bili veći. Pokazalo se kako je Nefertiti voljela nokte u nijansi rubina, a Kleopatra tamnocrvenu, koje su postizale kanom, ali i krvlju. Opako.

Skokom do bliske prošlosti, dolazimo do Revlona, make up brenda koji je izdao i prvi pravi lak za nokte. Bio je naravno, crven. Prvi lakovi za nokte u Americi bili su jako guste teksture i ponekad je trebalo i do nekoliko sati da se osuši, dok jeu Europi već korištena inovativna formula koja se brže sušila. Priča se kako je upravo legendarna modna urednica, Diana Vreeland, iz Pariza sa sobom ponijela bočicu svojeg najdražeg laka za nokte u Ameriku i zadnje kapljice dala upravo u Revlon kako bi i za njihovo tržište stvorili brzo-sušeće lakove za nokte s fantastičnim sjajem i punoćom boje.

 | Autor: promo promo

Ipak, kada kreće ludnica za crvenim lakom kakva je poznata danas? S dolaskom Technicolora! Žene su naprosto poludjele za kombinacijom žarko crvenih noktiju i usana koje su nosile zvijezde tadašnjice, primjerice Rita Hayworth. Značajno nošenje crvenog laka bilježimo tijekom cijelih 50-ih, a veliki comeback ima u 80-ima s Dinastijom. 

Danas crveni lak naprosto ne ispada iz mode. On je beauty inačica male crne haljine, pa svake sezone ostaje u vodećim trendovima, no samo se mijenja u nijansama.

"Kao što je crveni ruž vječni klasik i nepogrešiv izbor na usnama, tako je i crvena boja najomiljenija na noktima... Ovu strastvenu boju u salonu Manosu možete pronaći u svim nijansama; od dramatične žarke, preko boje crvenog vina i koraljne pa do onih pastelnih. Crvena savršeno odgovara, svakoj situaciji, stilu i nijansi tena. Podiže energiju, te žene koje nose crvenu nijansu laka na noktima zrače samopouzdanjem i ostavljaju dojam moćne i samouvjerene žene. Ipak, ako moramo odabrati onu najtraženiju, izdvajam O.P.I. Big Apple Red - senzacionalnu crvenu, bas kao i osoba koja ju odabire", Ivana Kovačić

 

Bilo da voliš vatrenu, koraljnu, trešnja ili tamnocrvenu, jedno je neupitno – crveni lak za nokte neodoljivo je žensko oružje i ultimativni statement maker. 

Photo: promo

Komentari 0