Beauty 20. studenoga 2012.

Ćelavost: problem ili prednost?

Thinkstock.

Muška ćelavost smatra se uobičajenom ćelavosti jer zahvaća visoki postotak muškaraca. Iako mnogi misle da je jenom ćelava glava, zauvijek ćelava glava, nove tehnologije nam omogućuju da kosa ponovno počne rasti.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images Kako muškarci ćelavost nasljeđuju od predaka, često se smatra da se protiv nje nema što za učiniti.  Ako ispadanje kose započne u ranijoj dobi količina, ispadnute kose je obično veća. Muška ćelavost obično opisuje prorijeđenu kosu i gubitak kose na vrhu glave.

Tretmani za poticanje rasta kose i presađivanje kose moguća su rješenja, međutim, jednostavan i cool način da se uhvatite u koštac s gubitkom kose jest veoma kratka frizura ili ćelava glava. To može izgledati seksi, kao što nam to pokazuje Bruce Willis. Posavjetujte se sa svojim frizerom prije nego što odlučite i pitajte svoje najbliže prijatelje za mišljenje.

Želite li ipak svoju kosu natrag, najprije treba otkloniti prekomjerni sebum koji blokira folikule kose iz kojih raste sama vlas. Svaki proizvod koji stavite na vlasište mora smanjivati nivo dehidrotestosterona. Konačno, folikule kose treba revitalizirati poboljšanom cirkulacijom. Ukoliko se pak odlučite na presađivanje kose, morat ćete posjetiti estetskog kirurga. Oni koriste metodu metodu laicima poznatu kao transplantaciju na rupice -  vlasi se zajedno s komadićima kože presađuju na ćelavi dio vlasišta.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

No, čak i ova metoda ima svoja ograničenja: uglavnom se preporučuje u početnim fazama ćelavljenja, ali ne i kada je kosa gotovo u potpunosti nestala. Ovo je ujedno i najopasniji te najzahtjevniji način borbe protiv ćelavosti jer se radi o medicinskom zahvatu, bez obzira koliko banalno zvučao. Osim što svatko nije kandidat za ovaj zahvat, on sa sobom nosi rizik od infekcije, podljeva i raznih neželjenih reakcija, stoga je potrebno pronaći kvalitetnog kirurga. Ukoliko ovo nije opcija za vas, a još uvijek ste u ranoj fazi ćelavljenja, otiđite na pregled vlasišta (često se obavlja i besplatno u ljekarnama) te počnite koristiti šampone i losione protiv ispadanja kose koji neće zaustaviti gubitak kose, ali će ga usporiti.

Komentari 0