Beauty

Borba s neželjenim dlačicama kroz povijest

Većina žena cijeli život muku muči s neželjenim dlačicama, a čini se da je tako od pamtivijeka... Provjerite kako se depilacija mijenjala kroz povijest...

Između 4.000 i 3.000 godina prije naše ere: U ovom razdoblju, Turci su koristili mješavinu arsena, škroba i negašenog vapna pod nazivom “rusma”, što je, po mišljenju stručnjaka, bilo prvo kemijsko sredstvo za depilaciju.

2. godina nove ere: Te godine, rimski pjesnik Ovidije apelirao je na žene da se njeguju: “Čuvajte se smrdljivih pazuha i uklanjajte dlake s nogu.”

Od 800. do 1.200. godine prije naše ere: U ovom Heian razdoblju u Japanu, žene su počele čupati obrve. Danas neke feministkinje smatraju da je osnovna svrha tog čina bila da učini žene manje izražajnim.

17. stoljeće: U ovom razdoblju lovci na vještice brijali su cijelo tijelo optužene, što je imalo simbolično značenje uklanjanja vražje zaštite.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

18. stoljeće: Američki doseljenici zabilježili su da domorodačko stanovništvo sagorijeva tjelesne dlake pomoću kaustične sode.

1869.: Jedan oftalmolog iz Missourija počeo je koristiti iglu na baterije za uklanjanje uraslih trepavica. Njegovi kolege su kasnije iskoristile ovu metodu za elektroepilaciju facijalnih dlaka.

19. stoljeće: U ovom stoljeću, kurtizana Lola Montez savjetovala je žene da uklanjaju dlake s lica mješavinom gipsa na djelu kože koju bi postavile na svoju kožu, uz napomenu: “Energično je povucite da biste iščupale dlake iz korijena”.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

1915.: Godina u kojoj se pojavio novi model Epillady brijača, uz slogan: “Žena koja prati modu kaže - koža ispod pazuha mora biti nježna kao koža lica”.

98 %  Amerikanki mlađih od 44 godine koje su brijale noge 1964. godine. Prije Prvog svjetskog rata gotovo nijedna Amerikanka nije to radila.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

1986.: Ručni uređaj Epillady, koji je radio na principu rotacijskih spiralnih žica koje su hvatale i povlačile dlaku iz korijena, postao je prvi depilator za kućnu uporabu.

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0