Beauty

Blu Mediterraneo kolekcija Acqua di Parme ljeto je u bočicama, a sada je stigao još jedan neodoljivi miris

  • Otkako ju je 1916. godine osnovao barun Carlo Magnani iz Parme, parfemska kuća Acqua di Parma ponosno gradi svoju reputaciju simbola talijanske sofisticiranosti, diskretnog luksuza i izrade koja je inspirirana vrijednim nasljeđem
  • Iako je sama srž Italije i svega što ona simbolizira utkana u svaki njihov miris, možda najviše od svih ikada stvorenih to čine oni iz Blu Mediterraneo kolekcije
  • Nakon mirisa što nas vode na putovanje Amalfi obalom, Sicilijom, Kalabrijom, Toskanom te na otoke Capri i Panareu, predstavljen je i onaj najnoviji, parfem Arancia La Spugnatura

Acqua di Parma parfemska je kuća s cijelim nizom neodoljivih olfaktornih kreacija iza kojih stoji bogata stoljetna tradicija. Još otkako ju je 1916. godine osnovao barun Carlo Magnani iz Parme, stvorivši svoju osobnu Colonia toaletnu vodu, pažljivo je gradila svoju reputaciju simbola talijanske sofisticiranosti, diskretnog luksuza i izrade koja je inspirirana vrijednim nasljeđem, a opet se stalno razvija kako bi uvijek ostala relevantna i značajna.

Ne samo da se od prvog dana sve njihove kreacije s ponosom proizvode u Italiji, uz predanost slavljenju i očuvanju jedinstvene  talijanske povijesne baštine i bogatih zanatskih tradicija za generacije koje dolaze, već je u svaki proizvod utkana sama srž Italije i svega što ona simbolizira, a možda najviše od svih ikada stvorenih to čine oni iz Blu Mediterraneo kolekcije. 

 | Autor: Acqua di Parma Acqua di Parma Foto: Acqua di Parma

Baš kao što je nemoguće vidjeti slike talijanske obale i raskošnih amalfijskih litica što na jednom kraju uranjaju u tirkizno plavo more dok se s druge poput kakvih divova nadvijaju nad njom, i pritom ne pomisliti na ljeto, nemoguće je isto tako pomirisati neku od kreacija što čine ovu kolekciju i ne pomisliti kako ne postoji niti jedna druga koja je toliko vjerno u bočici uspjela zatočiti mirise ljeta. 

Bočice u nijansi što utjelovljuje morsko plavetnilo skrivaju najčarobnije note Amalfi obale, Sicilije, Kalabrije, Toskane, Caprija i Panaree, a kao što to i priliči kući sa stoljetnom tradicijom u kojoj je pažnja posvećena i najsitnijim detaljima, redovito dolaze u žutim poklon kutijama i vrećicama kao simbolu zraka sunca što zlate Italiju. 

 | Autor: Instagram @palazzo_casanova Instagram @palazzo_casanova Foto: Instagram @palazzo_casanova

Osmišljena s ciljem da nas svaki parfem odvede na putovanje kroz najljepše i najpitoreksnije krajeve Italije, kolekcija je počela nastajati još davne 1999. godine kada su lansirana prva dva mirisa - Arancia di Capri te Mandorlo di Sicilia. U ovom prvom uhvaćena je  sunčana atmosfera opuštajuće šetnje kultnim talijanskim otokom kroz note naranče, mandarine i limuna spojene s notama petitgraina, kardamoma i laganim dodirom karamele i mošusa, dok je ovaj potonji utjelovio toplinu Sicilije kroz note autohtonog badema Avola,  svježinu zvjezdastog anisa i talijanskih citrusa te note zelenog badema i ylang-ylanga, cedra, vanilije i bijelog mošusa.

Pet godina kasnije kolekciji se pridružio Cipresso di Toscana, kreacija u kojoj su note zvjezdastog anisa i elemija osvijetljene sunčanim akordom naranče i petitgraina te obavijene balzamičnim notama čempresa, bora, kadulje i lavande.

 | Autor: Instagram @mbeiter Instagram @mbeiter Foto: Instagram @mbeiter

Fico di Amalfi predstavljen je godinu kasnije kao kompozicija koja donosi miris stabla smokve u svoj njegovoj kompleksnosti, spajajući akorde nektara sa zelenim notama lišća, kako bi se prenijela meka i obavijajuća priroda voća, a miris je spojio citrusne note bergamota, limuna i grejpa s notama nektara smokve, ružičastog papra i latica jasmina.

Bergamotto di Calabria posveta je najboljem i najtraženijem sastojku Kalabrije - plodu bergamota koji ima status zaštićene oznake izvornosti, a u ovom su parfemu njegove note pojačane svježinom cedrovine i opuštajućim notama crvenog đumbira te zaokružene drvenim naglascima vetivera.

 | Autor: Instagram @palazzo_casanova Instagram @palazzo_casanova Foto: Instagram @palazzo_casanova

Mirto di Panarea utjelovljenje je aromatične topline mirte u kombinaciji s bosiljkom i iskričavim citrusnim naglascima limuna i kalabrijskog bergamota, a akordi morskog povjetarca i svježe note smreke začinjene su notama jasmina i ruže. 

Prošloga je tjedna najveći regionalni lanac specijaliziranih niche parfumerija 'Belodore' predstavio najnoviji dodatak kolekciji - parfem Arancia La Spugnatura, kao posebnu limitiranu seriju koja se ističe metodom ekstrakcije koju primjenjuje samo nekoliko zanatlija u Italiji, a koja omogućava profinjenije prikupljanje esencija.

 | Autor: Acqua di Parma Acqua di Parma Foto: Acqua di Parma

Uzdižućim, sunčanim notama limuna i mandarine suprotstavljene su note gorkog badema i oštre note crnog papra koje kreaciji dodaju volumen i teksturu, dok lagani dodir cedrovine i senzualne note mošusa daju mirisu obavijajuću bazu. Utjelovljujući gorko-slatku simfoniju sicilijanske naranče, miris kreiran od strane parfumera Francoisa Demachyja predstavlja ravnotežu kontrasta koji otkriva iznenađujuće olfaktorno iskustvo.

A baš kao što je sam miris poseban, posebna je i porculanska bočica u kojoj je uhvaćen, u potpunosti izrađena tradicionalnim zanatskim postupkom. I ona je, kao i svaka bočica iz ove kolekcije, intenzivne plave boje dobivene dodavanjem kobalta u mješavinu, a nakon čega je porculan ručno ukrašen bijelim, narančastim i zlatnim motivima citrusa što čine samu srž mirisne kompozicije. Te iste koja miriše na agrume što se zlate na talijanskom suncu. Na ljeto. Na toplinu. Na radost. 

 | Autor: Acqua di Parma Acqua di Parma Foto: Acqua di Parma

Photo: Acqua di Parma

Komentari 0