Beauty

Bezbrižno, bez opeklina i sunčanice: Izbjegnite ljetne opasnosti

Bez obzira na to kako ga provodili, godišnji odmor svi s nestrpljenjem iščekujemo. Da prođe bezbrižno, bez opeklina i sunčanice, štitite se kremom od sunca, sunčane naočale i šeširi obvezni su “pomoćnici” te pijte bar osam čaša vode na dan

Ljeto je idealno doba za odmor i uživanje, no ima ono i svoju drugu stranu u kojoj krije brojne opasnosti na koje ne smijemo zaboraviti. Bez brige, kako biste nesmetano uživali u godišnjem odmoru, dovoljno je obratiti pozornost na nekoliko stvari. Iako mnogi i dalje uživaju u sunčevim zrakama, itekako treba biti oprezan sa sunčanjem. Upozorenja dermatologa nisu bezrazložna, a oni savjetuju izbjegavati izlaganje suncu između 11 i 16 sati, nikamo ne izlaziti bez kreme s UV zaštitom, koju treba nanositi svaka dva sata. Moguće akutne i kronične posljedice prekomjernog izlaganja suncu su crvenilo kože, opekline, alergija na sunce, sunčanica, dehidracija, tumori kože - osobito opasan maligni melanom.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Nužno je koristiti zaštitu koja odgovara tipu kože, a za djecu se preporuča faktor 50+. Iako su mišljenja o učinkovitosti beta-karotena u prevenciji alergije ili opeklina na sunce podijeljena, u kombinaciji s kremom odgovarajućega zaštitnog faktora će sigurno pridonijeti postupnom tamnjenju uz slabija oštećenja kože. Ljeti je nužno nositi pokrivala za glavu, sunčane naočale te primjerenu i prozračnu odjeću. Kako bi se spriječila dehidracija, ljeti osobito vodite računa o uzimanju dovoljne količine vode - najmanje osam čaša na dan. Ako se opekline ipak dogode, važno je umiriti nadraženu kožu. Mogu pomoći umirujuće kreme koje nabavite u ljekarni te prskanje termalnom vodom. I dok nas sunce vreba na kopnu, u moru nas vrebaju žarnjaci: vlasulje i meduze. U slučaju opeklina meduza ili vlasulja poželjni su hladni oblozi i korištenje njegujućega gela. 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0