Beauty

Aura iz susjedstva osvojila je Hrvatice

Srpska tvornica dekorativne kozmetike postoji već 20 godina, a njenih proizvoda nikad dosta na cijelom Balkanu

Kako zapravo nastaju ruž, puderi, lakovi za nokte... pitanja su koja zanimaju sve žene. Vosak je glavna sirovina zbog koje ruž Aura tako lijepo prianja na usnice. S uljem, najčešće to bude ricinusovo, tvori 80 posto omiljenog dijela ženske kozmetike. Tu su još pigmenti, emulzije i antioksidansi, a kad se sve pomiješa, smjesa je spremna za izradu ruža. U smjesu za izradu ruža ne idu boje nego čisti pigmenti koji i nakon miješanja zadržavaju izvornu boju. Sa samo dva pigmenta (bijelim i crvenim) moguće je dobiti golem broj različitih nijansi, ovisno o tome u kojem su omjeru prisutni u smjesi.

 | Autor: arhiva arhiva
Ruževi se prilično jednostavno mogu napraviti. Prvo se u mašini za topljenje na temperaturi od 80 stupnjeva istopi vosak, a potom se tečna masa stavlja na hlađenje i ide u kalupe. Kad prođe između dvije grijane ploče i dobije konačni sjaj, slijedi kontrola svakog primjerka. Nedostaje li mu bilo što, ne može u daljnje pakiranje, nego se vraća na doradu. Kad dobije “etiketu prolaznosti”, ruž ide u interni laboratorij na kontrolu, a potom i u Institut za javno zdravstvo.

Sve to doznali smo u tvornici dekorativne kozmetike Aura koju smo posjetili u njezinu sjedištu u Nišu. Moderna je i lijepo uređena - kako izvana tako i iznutra. Prevladavaju nijanse crne, bijele i ružičaste koje su karakteristične za Auru. U sobi za sastanke stoji veliki Aurin stalak na kojem su za našeg posjeta bili izloženi i proizvodi koji tek stižu u Kozmo. Aura ima sve što moderna tvornica treba imati. U njoj su proizvodnja, laboratoriji, skladište i administracija.

 | Autor: arhiva arhiva

Prije obilaska upoznali smo se s voditeljima pojedinih odjela, vlasnicom Milom Litvinjenko, kao i s radnicima. Redom su zadovoljni što rade u Auri jer, kažu, tamo je doista topla, obiteljska atmosfera. U tvornici rade cijele obitelji, mama, tata, djeca... i tako već 20 godina, koliko Aura postoji.

Uz velike mjere zaštite, da se u tvornicu slučajno ne unese prljavština ili bakterija, obišli smo svaki pogon. U obilasku proizvodnog dijela domaćica je bila direktorica proizvodnje Daliborka Rančić, a prethodno smo na sebe odjenuli zaštitne ogrtače i obule zaštitu za obuću. Vidjeli smo kako nastaju puderi, lakovi za nokte, sjajila..., doznali gdje se nabavljaju sastojci.

 | Autor: arhiva arhiva

- Sve sirovine nabavljamo od provjerenih dobavljača, a kontrolira se i svaka serija proizvoda tako da konačni proizvod odgovara današnjim važećim standardima i bude potpuno siguran za korisnike - rekla je Mila Litvinjenko. Ponosna je što su njezini proizvodi traženi u okolnim zemljama, kao i u Europi. Aurini proizvodi u Hrvatskoj se mogu kupiti samo u Kozmu, a tamo doznajemo da ih ne mogu nabaviti koliko ih naši kupci traže. Tvornica Aura neprestano širi svoju ponudu. Tako su uz ruževe, lakove, olovke za oči u njihovoj ponudi i puderi, primeri, a na hrvatskom tržištu uskoro će se naći i njihova nova kolekcija “Gejša”.

 | Autor: arhiva arhiva

- Svi znamo po čemu je izgled gejši karakterističan: porculanski ten, crni tuš i crvene usne. Aura je odlučila napraviti kolekciju inspiriranu modernom gejšom, a koja sadrži gel linere, efektne umjetne trepavice, crvenkasti tekući mat ruž, dvije nijanse rumenila i transparentni puder u kamenu nastao po uzoru na Shine Killer - najavljuje Litvinjenko.

Photo: Danijel Berković/Pixsell

Komentari 0