Beauty

Ako vas muči umor i bezvoljnost potreban vam je energetski doping!

Često ste umorni i bezvoljni? Imamo rješenje: Uključite ovih šest supernamirnica u prehranu i nikada više nećete "kritizirati"!

Brokula

Bogate su hranjivim tvarima, prije svega vitaminom C, koji povećava apsorpciju željeza u organizmu i umanjuje osjećaj slabosti. Vitamin C potiče lučenje adrenalina, što omogućava održavanje razine energije u stresnim situacijama.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Integralne žitarice

Ova žitarica je kompleksni ugljikohidrat bogat biljnim vlaknima, manganom, aminokiselinama i magnezijem (važan element za brojne stanične funkcije, uključujući proizvodnju energije).

Naranče

Ovo voće, poznato po visokoj koncentraciji vitamina C, omogućava proizvodnju karnitina ­ molekula koje pomažu organizmu da sagorijeva masnoće za energiju.

Zobene pahuljice

U osnovi kompleksni ugljikohidrati, zobene pahuljice sadrže i topiva biljna vlakna i nezasićene masnoće, što organizmu osigurava dosta energije.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Zeleni čaj

Mala količina kofeina i tanina stvara osjećaj opuštenosti i poboljšava raspoloženje i kognitivne sposobnosti. Osim toga, zeleni čaj stimulira metabolizam, što ubrzava proces mršavljenja.

Jaja

Osim visokog sadržaja bjelančevina i holina, koji su od vitalnog značaja za funkcije mozga (naročito memoriju), jaja sadrže tirozin ­ aminokiselinu koja omogućava proizvodnju norepinefrina i dopamina, dva hormona koja poboljšavaju mentalne funkcije i održavaju energiju.

Photo: Guliver Image/Getty Images

Komentari 0