Beauty

Ako imaš obojenu kosu, pozor! Ovako će boja duže biti lijepa i neće blijediti

  • Izbljeđivanje boje problem je koji se javlja čak i kad koristimo kvalitetnu i trajnu boju za kosu
  • A jednom kad počne blijediti i mijenjati se, nekad lijep, živahan tom postaje sivkast i beživotan
  • No, ne mora biti tako! Proces možemo zaustaviti ili barem prekinuti pravilnom njegom i dobro odabranim proizvodima 

Evo nekoliko stvari na koje valja obratiti pozornost pri njezi obojene kose. 

Izbor šampona

Šampon izvrsno čisti kosu emulgirajući ulja i ostalu prljavštinu koju tako lakše isperemo iz kose. Nažalost, slično djeluje na boju za kosu, ispirući pomalo boju svaki put kad opereš kosu. Šampon ispire molekule boje koje nisu dubinski ušle u vlas, već su je obojile izvana pa će se čak i trajna boja s vremenom malo razgraditi i isprati s kose.

Šamponi koji najviše ispiru boju su:

- Šamponi za dubinsko čišćenje 

- Šamponi protiv prhuti i druge vrste medicinskih šampona

- Šamponi za masnu kosu

Napravljeni su da vrlo temeljito čiste kosu od masnoće, prhuti, proizvoda za stiliziranje pa jače djeluju i na boju za kosu. Ako je moguće, izbjegavaj ih i koristi šampone dizajnirane upravo za obojenu kosu i blaže formule. Za neke tonove plave i crvene kose možeš koristiti šampon za toniranje ili osvježavanje boja koji odgovara tvojoj nijansi i dodaje pigment prilikom svakog pranja.

Možda vas zanima Ljubičasti šampon najbolji je prijatelj svake plavuše. No, znaš li kako ga koristiti Rubrika Beauty Beauty

Koliko često pereš kosu?

Kao i vrsta šampona koji koristiš, važno je i koliko često pereš kosu jer to izravno utječe na svježinu boje. Rijetko tko treba svakodnevno prati kosu no mnoge žene to ipak rade. Osim što joj tako blijedi boja, kosa se tako i isušuje. Probaj je prati rijeđe, osim ako ti je kosa prirodno vrlo masna, treniraš puno i znojiš se ili je kosa u dodiru sa slanom vodom ili klorom iz bazena. 

Vrućina i proizvodi za stiliziranje

Izloženost vrućini poput one sušila, glačala za kosu i figara, još je jedan važan čimbenik u brzini nestajanja boje. Toplina s vremenom može razgraditi molekule boje, što uzrokuje njihovo lakše ispiranje s kose. To ne znači da trebaš potpuno izbjegavati ove alate, ali kosu možeš zaštititi nanoseći serum ili sprej za zaštitu od topline prije postupka. To će zaštititi kosu i od oštećivanja.

Hidratizirana kosa

Još jedna vrlo važna stvar koju treba imati na umu je da je kosa koja je pravilno hidratizirana manje osjetljiva na blijeđenje ili oštećenje od topline. Što znači ako imaš suhu kosu stavi regenerator ili serum prije ravnanja ili uvijanje kose. Napokon, bilo koji alat treba zagrijati taman koliko je dovoljno za oblikovanje kose, a ne na maksimum premda ljudi najčešće rade upravo to. Ako nemaš vrlo debelu, gustu, jaku kosu, maksimalna temperatura bit će previsoka - mnoge pegle mogu se namjestiti i na 230°C što najčešće nije potrebno.

Vlaga u zraku

Stalna vlaga ili pak nedostatak vlage u zraku može također biti uzrok izblijeđivanja boje za kosu - ravnoteža je vrlo bitna pa ako je poremećena, ako si stalno u uvjetima velike vlažnosti ili premale vlažnosti zraka trebalo bi koristiti proizvode poput seruma za kosu. 

Photo: Instagram@Marta Rajohnson

Komentari 0