Beauty

Nevjerojatno, ali s ovim problemom s kožom danas se susreće sve više žena u 40-ima

  • Suvremeni tempo života jedan je od razloga zbog kojih se i nakon puberteta sve češće borimo s aknama 
  • Je li nam čokolada doista zabranjena ako želimo izbjeći akne? Hoće li nam istiskivanje pomoći da ih se prije riješimo?
  • Zatrpani smo brojnim teorijama o aknama, no nerijetko je riječ samo o mitovima koji nam neće pomoći

Premda se problemi s aknama najčešće pripisuju tinejdžerima, akne su sve češće problem i odraslih osoba. Užurbani život, stres, nezdrava prehrana, menstruacija, ekspozom (obuhvaća utjecaje iz okoliša, ali i prehranu, san i pušenje) - sve to može utjecati na akne koje nastaju zbog hormonalnih promjena. Postoje brojne teorije i tvrdnje o tome što sve izaziva akne, no neke od njih nisu nimalo točne. Riječ je o mitovima u koje napokon trebaš prestati vjerovati i okrenuti se činjenicama. 

Akne mogu nestati same od sebe (mit)

Veliki broj osoba smatra da će akne tijekom vremena proći same od sebe. To jest moguće, ali individualno je i za tu tvrdnju ne postoji nikakvo jamstvo. Veća je vjerojatnost da će se situacija pogoršati bez odgovarajuće njege. Samim tim povećan je i rizik od neželjenih posljedica kao što su ožiljci. Ako primijetiš akne na svojoj koži, nikako ih ne bi trebala ignorirati i nemoj odgađati odlazak dermatologu. Što prije počneš brinuti o svojoj koži, prije ćeš vidjeti rezultate. 

via GIPHY

Pravilna rutina njege smanjit će akne (činjenica)

Već smo zaključili da se ne možeš nadati da će akne nestati same od sebe, nego da trebaš nešto poduzeti. Važno je istaknuti da samo redovita, pravilna i dugotrajna rutina njege kože može pomoći u borbi s aknama, a veliku ulogu ima i odabir proizvoda koje ćeš koristiti. Bolji rezultat postići ćeš kombinacijom različitih proizvoda kao što su primjerice gel za dubinsko čišćenje i dnevna njega s dvostrukim učinkom korekcije iz nove Normaderm Phytosolution linije. Riječ je o dermokozmetičkoj liniji koja sadrži aktivne sastojke prirodnog podrijetla. Osim što korigira nepravilnosti i djeluje na akne, linija pomaže pri obnovi kože i osnažuje njezinu barijernu funkciju. Želiš li vidljive rezultate, ove proizvode uvrsti u svoju beauty rutinu i vidjet ćeš razliku već nakon šest do 12 tjedana

Čokolada uzrokuje akne (mit)

Iako je uvriježeno mišljenje da čokolada uzrokuje nastanak akni i prišteva, riječ je samo o mitu. Naime, čokolada s puno šećera može pogoršati akne, no do sada nisu pronađeni nikakvi znanstveni dokazi koji bi potvrdili da ih i uzrokuje. Nemoj misliti da je prehrana u potpunosti nevažna. Neke namirnice poput onih visokog glikemijskog indeksa (bijela riža, pečeni krumpir, med, bijeli kruh, pivo...) mogu pogoršati postojeće simptome pa ih pokušaj izbjegavati. Radije biraj hranu koja obiluje vitaminima, mineralima i nezasićenim masnim kiselinama jer će tako tvoj organizam, ali i koža, biti zdraviji. I, najvažnije, ne moraš izbjegavati čokoladu, ali radije biraj onu s manje šećera i s većim udjelom kakaa. 

Nije ih dobro istiskivati (činjenica)

Sigurni smo da ćeš se složiti da je istiskivanje prištića i akni ružna i nezdrava navika. Znamo da joj je teško odoljeti, ali trebaš je izbjegavati u širokom luku. Svako diranje akni može uzrokovati iritaciju ili, u gorem slučaju, izazvati upalu i infekciju. Istiskivanjem se povećava i rizik od nastanka ožiljaka, kojih se jako teško riješiti. Imaj to na umu kada sljedeći put poželiš istisnuti prištić ili aknu. Ne samo da može naštetiti koži, nego ova navika može biti opasna i za cijeli organizam. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Samo tinejdžeri imaju problem s aknama (mit)

Ovo je jedna od najraširenijih zabluda o aknama. Istina je da akne i prištići najčešće muče tinejdžere u pubertetu zbog hormonskih promjena, ali činjenica je i da odrasle osobe nerijetko imaju problem s njima. Naime, i u kasnijoj dobi može doći do hormonske neravnoteže iz različitih razloga kao što su stres, trudnoća i sindrom policističnih jajnika u žena. Budući da su žlijezde lojnice vrlo osjetljive na hormonsku neravnotežu, na koži se pojavljuju akne i prištići bez obzira na dob. Te su akne obično raspoređene preko cijelog lica ili u području brade i vrata. 

Uklanjanje šminke prije spavanja pomaže u rješavanju problema (činjenica)

Istina je da svakodnevno uklanjanje šminke prije spavanja ne može spriječiti nastanak akni, no može ti pomoći u rješavanju problema. Spavanje sa šminkom može dovesti do začepljenja pora i lojnih žlijezda, koje su glavni krivac za nastanak akni. Šminka se tijekom noći nakuplja u porama, a može uzrokovati i upalne procese na koži. Nekoliko minuta koje trebaš svaki dan odvojiti za svoje lice mogu napraviti bitnu razliku na tvojoj koži. Sjeti se toga kada sljedeći put poželiš otići u krevet sa šminkom!

via GIPHY

Sponzorirani sadržaj: miss MIND za miss7

Photo: Guliver/Shutterstock

Komentari 0