Beauty

9 savjeta o bojanju kose koje do sad niste čuli

Pronalazak idealne nijense, održavanje boje i njega kose nakon bojanja, samo su neke od muka kojima napokon možete stati na kraj....

Sigurno je većina vas do sada donijela brojne krive odluke kada je u pitanju frizura - od odabira salona do bojanja kose u boje zbog kojih i dan danas žalite. A čak i kad pronađete svoju idealnu nijansu, često ju je tako teško održavati i ponoviti i to sve može biti jako frustrirajuće. No važno je znati da se to događa svima, jer kosa je ponekad potpuno neobjašnjiva, ali slavni hair stilisti ipak imaju neka rješenja, koja će vam uvelike olakšati probleme s bojenjem kose i održavanjem boje:

1. Čuda se ne događaju preko noći

Promjena boje kose veliki je korak, koji se nikako ne može postići u samo jednoj posjeti salonu. Za transformaciju je potrebno biti strpljiv te ćete samo tako doći do željenih rezultata, a da pri tome i vaša kosa ostane zdrava.

"Koloristi nemaju čarobni štapić - želite li veliku promjenu, morat ćete frizera posjetiti i nekoliko puta, posebice ako ne želite uništiti kosu," napominje koloristica slavnih, Tracey Cunningham. "Primjerice, platinasto plava kosa kakvu ima Khloe Kardashian zahtjeva puno vremena i njege."

2. Umjereno s njegom

I s dobrim stvarima ponekad možete pretjerati. Ukoliko vam je tekstura kose normalna na dodir, onda slobodno možete preskočiti tretman maskom, a sjajnoj kosi ne treba dubinski regenerator. Dapače, pretjerivanje s porizvodima za njegu kose, dovest će do neželjenih rezultata i ubrzat izbljeđivanje boje.

3. Uložite u dobar šeširić

Sav trud kojeg ulaže u njegu kose kod kuće, sunčeve zrak mogu lako uništiti, stoga je najbolje preko ljetnih mjeseci kosu zaštititi preslatkim šeširićem ili cool šiltericom. 

4. Pobrinite se da frizer razumije teksturu vaše kose

"Kovrčava kosa može biti jako osjetljiva," objašnjava koloristica. "S druge strane, tamna, ravna kosa može podnijeti više od bilo koje druge teksture, ali je jako teška kada je u pitanju posvjetljivanje." Boja drugačije reagira na različite vrste kose, stoga bi ju frizer trebao znati prilagoditi vašoj teksturi. Ako ste u nekom salonu prvi put, podijelite s frizerom svoja prethodna iskustva u bojenju, jer ćete tako pomoći i njemu i sebi.

 | Autor: Getty Images Getty Images

5. Prvo šišanje, zatim bojenje

Iako zvuči logično, koloristica kaže kako joj se često događalo da klijenti odluče ošišati kosu nakon bojenja. Ako ne želite doslovno baciti novac po podu salona, onda definitivno prvo ošišajte, a zatim obojite novu frizuru.

6. Budite iskreni

Prije odlaska u salon, ne pokušavajte napraviti nešto novo s kosom, kako biste ispali bolji u očima svog frizera.

"Jako je korisno vidjeti klijentov svakodnevni stil," kaže coloristica slavnih Ashley Reeves. "To otrkiva koliko se osoba brine o svojoj kosi, pa klijentima lakše možemo pomoći u odabiru idealne boje s obzirom na njihove navike." 

7. Fotografija ne govori uvijek 1000 riječi

Iako je poželjno kod frizera ponijeti fotografiju boje kakvu želite, frizer bi vam pri tome trebao dodatno savjetovati kakva nijansa bi najbolje odgovarala vašem tenu te što je najbolje za vašu kosu. Drugim riječima, odnesete li, primjerice, fotografiju Blake Lively ne očekujte da ćete iz salona izaći izgledajući baš poput nje, već bi frizer trebao pronaći način kako da taj look najbolje prilagodi vama. 

8. Trendovi nisu uvijek najbolji odabir

To pravilo posebno vrijedi kada je u pitanju baleyage tehnika bojanja kose, jer zahtjeva visoku koncentraciju peroksida, koju tanka kosa ne podnosi dobro. Stoga, ako ne želite uništiti kosu, držite se klasičnih pramenova i sjetite se da su trendvoi ionako prolazni.

9. Kosa s Instagrama nije stvarna

Zapanjujuće fotografije s društvenih mreža najčešće su filtrirane i dorađene, što znači da boja za kojom žudite, u stvarnom životu i nije baš tako lako dostižna.

"Boja kose može izgledati drugačije i pod različitim svjetlom", upozorava Reeves.

Photo: Getty Images

Komentari 0