Beauty

7 sjajnih savjeta uz koje će tvoja koža ponovno zablistati – od prehrane do malih beauty trikova

  • Zimsko vrijeme nerijetko sa sobom nosi jednu lošu stvar: koža se vrlo lako isušuje te djeluje starije
  • Uzrok tome je hladan zrak vani koji je sam po sebi suh, a suh je i zrak u grijanim prostorima
  • Protiv suhoće kože možemo se boriti na više načina odjednom, "iznutra" konzumiranjem ili izbjegavanjem određenih namirnica i izvana, ovlaživanjem zraka i odabirom proizvoda koji ju savršeno hidrira

Uz sve zimske blagodati - romantične šetnje po zasnježenim ulicama, božićna druženja, skijanje... (koje smo sve redom ove godine prekrižili) zima donosi redovito i jednu lošu stvar: suhu kožu. Razlog je vrlo jednostavan. Hladno vrijeme = manje vlage u zraku. I vani i u zatvorenom, grijanom prostoru. Sadržaj vode u epidermisu (vanjskom sloju kože) teži odražavati razinu vlage koja ga okružuje. Rezultat toga  je neugodan zatežući osjećaj na koži zimi. Koža je suha, može postati gruba na dodir, crvena, te svrbjeti. 

Suhoća nastaje jer koža ne zadržava dovoljno vlage, a stvar možemo sami i dodatno pogoršati prevrućim kupkama i tušem (tako pašu zimi!), preagresivnim sredstvima za pranje, nenanošenjem proizvoda za njegu na kožu ili nanošenjem onih koji nisu dovoljno hidratizirajući. Naravno, prvi je poriv da trknemo u trgovinu kupiti neku kremu ili losion, no treba znati dobro odabrati koji. Također, mnogo toga možemo napraviti i sami, kod kuće, izbjegavajući stvari koje isušuju kožu i uvodeći jednostavne rutine koje joj vraćaju vlažnost i blistav izgled. 

1. Pripremi svoj dom

Suši zrak, suša koža. Kako bi osigurala maksimalnu vlažnost zraka u stanu, nabavi ovlaživač zraka (sada su ionako vrlo popularni) i stavi ga u prostoriju u kojoj provodiš najviše vremena, pa makar to bila i spavaća soba. Ovlaživač će pomoći prirodnom zaštitnom sloju kože da ostane hidratiziran. Također, nemoj prezagrijavati stan. Neka temperatura u njemu bude umjerena ili čak nešto niža ako se možeš priviknuti na to - tako ćeš izbjeći da zrak postane ekstra suh. 

2. Jedi ulje, pij vodu

Ulje je sjajan ovlaživač kože. Za meku i glatku kožu možemo se mazati uljima poput maslinovog, kokosovog, bademovog, avokadovog dok konzumacija zdravih ulja kožu efikasno vlaži iznutra. Osim prehranom ulja možemo uzimati i kao dodatak prehrani; esencijalne omega 3 i omega 6 masne kiseline u tabletama pomažu stvaranju lipida u koži, dubinski je hrane i ublažavaju njezinu suhoću. Također, zimi naše tijelo treba dvostruko više vode nego inače i kako bismo bili hidratizirani, jednako kao i naša koža, trebamo piti puno, puno vode. 

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

3. Tri namirnice koje su neprijatelji

Postoji direktna veza između zdravlja kože i naših crijeva pa tako postoje i namirnice koje treba izbjegavati želiš li lijepu kožu. Na žalost, na listi "zabranjenih" su i neki nam dragi napitci poput kave, kofeina (kojeg ima puno u gaziranim napitcima) i alkohola. Naime, sve to su diuretici koji mogu izazvati dehidraciju. Sad smo ti pokvarili onu čašu vina koju si mislila popiti? Popij je, ako je jedna i ne redovito, ali imaj na umu da moraš biti vrlo umjerena sa svim ovim napicima.

4. Ključ dobrog proizvoda za suhu kožu

Dobar proizvod treba zaustaviti da koža gubi vlagu, jačajući njezin prirodni masni sloj, a za to mora imati veliki udio ulja u sastavu (baš kao što ulje ispliva na površinu ako ga pomiješate s vodom i sprječava da ona hlapi, tako ulje djeluje i na koži). Većina prozvoda za suhu kožu stoga u određenom postotku (otprlike 20%) sadrže ulja ili maslac i vosak koji imaju istu namjenu. No, što je ulja više, to je proizvod bolji. Bio‑Oil® Dry Skin Gel sadrži ga 84%! Udio vode koja u dodiru s kožom isparava je mali, samo 3%, a zapravo sve ostalo su ulja, maslaci i voskovi. Zbog te jedinstvene formule (u drugim proizvodima je najveći udio vode!) dubinski hidratizira kožu. Dobar razlog da posegneš baš za ovim, Bio‑Oil® Dry Skin gelom ako te muči suhoća kože.

 | Autor: Bio-Oil Bio-Oil

5. Vrlo nježni piling

Bez obzira kakvo sredstvo za njegu kože naneseš, mnogo će bolje djelovati ako povremeno napraviš nježni piling. Ako to činiš s nekim kupovnim sredstvom, pripazi da je na bazi blage glikolne ili mliječne kiseline. No možeši i sama pripremiti piling koji ujedno i njeguje: zgnječi bananu s 2 žlice meda i 2 žlice zobenih pahuljica, pusti da se osuši pa istrljaj tijelo. Ili pomiješaj 2 žlice šećera s nekoliko kapi maslinovog ulja. 2 - 3 puta tjedno uobičajeni sapun ili gel pri tuširanju zamijeni sredstvom za piling. Kad se s kože skinu mrtve stanice gel, losion ili krema će se puno bolje upiti.

6. Izbjegavaj agresivna sredstva

Izbjegavaj sapune i losione za tuširanje koji su preagresivni i isušuju kožu. Izbjegavaj i one jako parfimirane i pune aditiva. Prednost daj što prirodnijim sastojcima i to onima koji su po svojim svojstvima hranjivi za kožu.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

7. Uživaj u zobenoj kupki

Zob se već stoljećima koristi za ublažavanje tegoba sa suhom kožom, no tek su nedavno znanstvenici otkrili koji sastojak zobi ima tako čudotvoran učinak na suhu kožu, ublažavajući svrbež, crvenilo i upalu: avenantramidi. Poznati su po izrazitim protuupalnim svojstvima, a za razliku od drugih antioksidansa lakše se apsorbiraju. Kako bi izvukla najviše koristi za kožu, načini mlaku kupku od zobi: samelji zobene pahuljice u blenderu pa ih polako usipavaj u kadu dok voda teče. "Namači" se 15 minuta u toj kupki.

Sudjeluj u nagradnom natječaju i OSVOJI Bio-Oil gel! Biramo čak 12 dobitnica i svaka osvaja dva Bio-Oil gela - za sebe i frendicu, sestru, mamu, baku ili nekog trećeg!

Sponzorirani sadržaj: missMIND za miss7

Photo: Shutterstock

Komentari 0