Beauty

6 prirodnih sastojaka koje NIKAD ne bi trebala stavljati na lice

U posljednje vrijeme, čini se, vrijedi ono "Ako dolazi od biljke ili iz tvog hladnjaka, onda se može staviti i na lice". Naposljetku, ako je sigurno za jedenje, zašto onda ne bi bilo za vanjsku upotrebu?! E, nije uvijek tako

Ali samo zato što cijediš limun u vodu, a zobenu kašu jedeš s cimetom, ne znači da će ti baš ti sastojci ten pretvoriti u onaj s naslovnica. Vrijeme je da neke kućne recepte zauvijek bacimo u zaborav.

1. Sok od limuna  | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver Možda si čula da limunov sok slobodno možeš koristiti kao toner, tretman protiv akni ili za uklanjanje tamnih mrlja na koži. Vrijeme je da prestaneš! "Limun je kiselina koja može promijeniti pH vrijednost kože, uništiti zaštitni sloj, olakšati upalu i iritaciju, pa čak i stvoriti ožiljke", kaže dr. Mona Hogara, dermatologinja. Osim toga, sok od limuna može potaknuti veću osjetljivost od UV zraka što znači da će tvoja koža brže i lakše nastradati na suncu. Kratko i jasno - limun volimo samo u svojoj salati.

2. Majoneza

 | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver

Čula si da je majoneza super stvar za suhu kožu koja se ljušti? Drži se svoje hidratantne kreme. Iako direktno ne šteti koži, majoneza će brzo začepiti pore, a to je zadnja stvar koju želiš ako je tvoja koža ionako sklona aknama. Naime, ova će kombinacija ulja i jaja biti savršen recept za... prištiće.

3. Alkohol  | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver Ako je tvoja koža masnog ili miješanog tipa, vjerojatno misliš kako će trljanje alkohola biti savršeno rješenje za čišću kožu. Ipak, alkohol je previše agresivan za tvoje lice. "Trljanje alkohola uklonit će i esencijalne lipide, proteine i masti koje štite zaštitni sloj kože, tako ju ostavljajući slabom i sklonom upalama", objašnjava Gohara.

4. Soda bikarbona  | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver Možda si čula i za fantastičnu mješavinu sode bikarbone i meda kao savršenog borca protiv akni, odnosno super prirodnog pilinga. Gohara savjetuje da zaboraviš i na taj kućni recept. Budući da soda bikarbona (koja je alkalna) mijenja pH kože, ovo bi moglo dodatno oštetiti gornji sloj kože ostavljajući je otvorenom za bakterije i ostale prljavštine. Želiš crvenu, iritiranu pa čak i spaljenu kožu? Nismo ni mislili.

5. Sirova jaja  | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver Neki ljudi za zatvaranje pora predlažu masku za lice od bjelanjaka i dok ćeš nakon isprobavanja pomisliti: "Hej, ovo stvarno djeluje", kvaka je u posljedicama koje ona ostavlja. Naime, sirova jaja sadržavaju bakteriju salmonele koja može prouzrokovati trovanje hranom. Štoviše, čak 80 tisuća slučajeva bolesti povezanih hranom svake godine vode do jaja kontaminiranih salmonelom, navodi FDA. Zato bi možda bilo pametno sirova jaja držati izvan dometa ustiju. Popularne K-beauty maske s ekstraktom jaja ne dolaze s istim rizikom budući da nisu napravljene od sirovih jaja.

Photo: Getty/Guliver

Komentari 0