Beauty

5 razloga zašto nam zimi jako pucaju usta (i kako ih liječiti!)

Hladnoća i oštri zimski uvjeti razlog su zašto u hladnijim mjesecima tvoje usne zahtijevaju malo više njege - evo kako ih održati zdravima i mekima i na najvećem minusu!

Sve smo nažalost dobro upoznate s problemom ispucalih usana. Kada stignu hladniji mjeseci i niže temperature, naše meke usnice podložnije su jačem pucanju koje može biti dosta teško liječiti. Teško, ali ne i nemoguće! U nastavku donosimo razloge zašto usne zimi češće pucaju te nekoliko savjeta kako što brže i učinkovitije izaći na kraj s problemom suhih usana.

Jak i hladan zimski vjetar

Najgora stvar koja može zadesiti naše usne je jak vjetar ili pak vremenske neprilike. U ovakvom slučaju doslovno nema drugog spasa osim - debelog sloja balzama za zaštitu! Kako bi spriječila isušivanje, na usne nanesi balzam svaki put prije upotrebe nekog mat ruža, obavezno prije spavanja i naravno prije izlaska na vjetar. Također, nakon tuširanja obavezno nanesi balzam na usne i utrljaj ga uz pomoć stare četkice za zube koju si ionako namjeravala baciti. Pilingom usana ukloniti ćeš mrtvi površinski sloj kože te ih istovremeno dubinski nahraniti. Važna napomena: izbjegavaj oblizivanje usana jer slina ne vlaži usne već ih samo dodatno isušuje, pogotovo na vjetru!

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Krivi balzam za usne

Možda je problem u balzamu koji svakodnevno koristiš jer istina je kako neki od njih samo pojačavaju potrebu naših usana za dodatnom njegom i neprestanim mazuckanjem. Postoje sastojci koji su učinkovitiji od drugih, poput petrolatuma, shea maslaca, hijaluronske kiseline i dimetikona koji su odlični za obnavljanje vlage u usnama, a najvažnija stvar je da koristiš viskozni balzam za usne umjesto voštanog. Ako su ti usne kronično ispucale, koristi balzam koji sadrže ceramide jer oni ipak najbolje obnavljaju strukturu kože na usnama. 

Dehidracija

Ovo nije mit o ljepoti, ovo je prava istina! Čak i naizgled nezamjetno manji unos vode u organizam može ostaviti drastične posljedice na našim usnama. Kako ljeti imamo običaj piti više vode, tako zimi nekako spontano manje hidriramo tijelo. Ako te muče ispucale usne, neka ti prvi korak bude pojačani unos vode u organizam! 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

pH vrijednost kože

Osim dehidracije, drugi glavni uzrok ispucalih usana je i poremećena pH ravnoteža kože koja na vlažnim mjestima (kao što su usne) treba biti lagano kiselkasta. Paste za zube, osvježivači daha, vodice za ispiranje usta i preparati za njegu lica mogu poremetiti ravnotežu, pa je poželjno da na usne nanosimo balzam prije svakog pranja zubi ili umivanja lica. Ako sumnjaš da je upravo pasta za zube jedan od glavnih uzročnika problema, koristi pastu koje ne sadrže natrij lauril sulfat!

Možda vas zanima Nevjerojatnim makeoverima ova vizažistica ženama vraća ljepotu i sigurnost Rubrika Beauty Beauty

Alergijska reakcija

Ako tvoje usne baš ne žele ostati glatke i zdrave, možda je vrijeme da posjetiš dermatologa jer uvijek postoji mogućnost da je jednostavno posrijedi alergija na nešto. Bolne pukotine na rubovima usana također su znak da je vrijeme za stručno mišljenje jer su one u pravilu gotovo uvijek uzrokovane žvalama, oboljenju koje zahtjeva liječenje antibiotskom masti. 

 

Photo: Instagram @haileybieber

Komentari 0