Beauty

5 čarobnih namirnica s anti-age djelovanjem

Izabrali smo 5 namirnica koje imaju antiupalna svojstva, antioksidansi su, čiste organizam, a pritom i pomlađuju! Predobro da bi bilo istinito? Ma, priroda je svemoguća!

Dolaskom ljeta svi uživamo u malo previše sunca, pa i mora što se može odraziti na zdravlje naše kože. Od sjajne i zategnute, može postati opuštena i beživotna, a pritom i jako suha što si, vjerujemo, nitko ne želi. Mudrije je stoga balansirati blagodati koje nam daje sezona, a ostati lijepi i zdravi. Što možemo učiniti jednako unoseći određene tvari u sebe, kao i mackajući ih po sebi. Ove namirnice pomoći će ti da brineš o koži izvana i iznutra.

1. Kokos

Krenimo s jednom od najviše "ljetnih" namirnica. Osim što je iznimno ukusan (i volimo njegov miris u svim beauty proizvodima!), on je pravi koktel vitamina i minerala; kalcij, magnezij, natrij, cink i selen idealni su za održavanje elastičnosti kože i njenu regeneraciju. A sve to sadrži samo jedan kokos.

2. Endivija

Ljudi svijetle puti obožavat će endiviju! Radi se o niskokaloričnoj namirnici koja se kuha u manje od 5 minuta (da, može se i kuhati!), a ima toliko benefita za nas. Ona pročišćuje kožu, ali i tijelo - ima laksativno djelovanje, a bogata je i vitaminom A koji kožu čini podatnijom i regulira količinu stvaranja sebuma.

3. Jagode 

Jeste li znali da šačica jagoda sadrži više vitamina C od cijele naranče? Naime, one su izrazito bogate antioksidansima, imaju antiupalna svojstva, stimuliraju proizvodnju kolagena i bore se protiv slobodnih radikala u tijelu koji su uvelike odgovorni za starenje kože. Pritom, imaju vrlo malo kalorija, mljac!

4. Limun 

Limun ubrzava metabolizam, a usporava starenje. Pola limuna u čaši mlake vode ubrzat će vam probavu, pročistiti jetru i kožu te jačati prirodni obrambeni mehanizam tijela, dok je za kožu idealan zato što pospješuje i sintezu kolagena, a bogat je vitaminom C.

5. Artičoke

Ovo ne tako popularno povrće ima toliko benefita, da ćeš ga možda istog časa poželjeti pojesti. Naime, ima diuretsko djelovanje, ubrzava probavu, smanjuje osjećaj nadutosti, stimulira proizvodnju žući u jetri, prevenira nakupljanje štetnih masnoća i pomaže tijelu da se samo pročisti. Što sve zajedno rezultira ljepšom i sjajnijom kožom.

 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0