Beauty
Njega kože ljeti - zaštita od sunca

4 ključna koraka da koža 'preživi' ljeto bez novih bora, opeklina i mrlja

  • Ljeti smo sretni kad sunce 'dotakne' našu kožu i dobijemo lijep, radijantan, preplanuli ten
  • Ipak, izlaganje suncu krije i nekoliko zamki, a neoprezno izlaganje i izostanak njege mogli bi dovesti ne samo do isušivanja i lošeg izgleda kože (opekline ni ne spominjemo) već i do fotostarenja i ružnih hiperpigmentacijskih mrlja
  • Uključiš li u svoju rutinu ova četiri koraka brige o koži, možeš bezbrižno uživati u ljetu

Ljeto može biti fantastično razdoblje za tvoju kožu. Topli dani omogućuju da boravimo vani, udišemo svjež zrak, a sunce joj daje onaj sjaj i zdrav izgled. Ipak, vruće vrijeme i tipične ljetne aktivnosti mogu završiti sa suhom, iritiranom kožom koja neugodno zateže i izgleda oštećeno. Što ponekad i jest.

Što su uzroci? Vruća ljeta i suhi zrak izvlače vlagu iz naše kože, a isto čine i klima uređaji u zatvorenom. No još je razloga zašto je baš ljeto posebno opasno. Sezona je kupanja, a na kožu nepovoljno djeluje kako klor iz bazena tako i slana morska voda. Ovih mjeseci se naravno i sunčamo - što samo po sebi nije idealno za kožu, posebno bez zaštitnog faktora, a još su lošije opekline. Ima i razloga koji nam ne padnu ni napamet. Na primjer, učestalo brijanje u ovim mjesecima kao i nanošenje repelenata protiv komaraca i krpelja. No, za njegu kože postoji dobar ljetni "protokol". Uključiš li ove proizvode u svoju rutinu, tvoja će koža blistati, a ti punim plućima uživati u ljetnim radostima.

1. Hidratacija kože: izvana i iznutra

Ljeti nam se može činiti da nam krema za lice manje treba - lice se više znoji, vlažno je, često imamo osjećaj da će krema čak i "smetati". Također, kad uhvatimo malo boje, koža za razliku od blijede zimske odmah izgleda svježe i zdravije. No, velika je zabluda da je ljeto vrijeme za preskakanje njege kremama, dapače. Razloge smo nabrojali u uvodu. Možemo tek, ako to odgovara našoj koži, načiniti mali zaokret od masnih i hranjivih krema prema lakšima koje prvenstveno hidratiziraju. I da, svakako treba piti dovoljne količine vode jer dobro hidratizirana, mladolika koža bez toga ne može.

Anew hydra | Autor: Pr/Orijent Pr/Orijent

2. Zaštita od sunca, ne samo na plaži

Najlakši način da spriječiš ne samo opekotine nego i starenje kože uzrokovano suncem je nanošenje sredstava sa zaštitnim faktorom 30 ili 50, a posebno su dobra koja blokiraju čitav UV spektar. Pri tom ne treba povjerovati u zabludu da ti zaštitni faktor neće trebati ako je dan oblačan ili si samo skoknula na kavu - na sunčanu terasu. Tako da je najbolje stvoriti svakodnevnu naviku nanošenja sredstva za sunčanje. Ne samo kad smo na plaži, brodu, bazenu gdje su apsolutno nezaobilazna. Na lice je preporučljivo nanijeti kremu sa zaštitnim faktorom već prije izlaska iz kuće. 

Avon proizvodi za bezbrižno sunčanje | Autor: Pr/Orijent Pr/Orijent

3. Njega poslije sunčanja - koža će biti zahvalna

Na kraju dana tijekom kojeg smo bili izloženi jakim ljetnim sunčevim zrakama, koža će nam biti zahvalna nanesemo li na nju proizvod za njegu poslije sunčanja. Bez obzira jesmo li je štitili proizvodima sa zaštitnim faktorom (jesmo, zar ne?) sunce ipak može izazvati iritacije u određenoj mjeri - crvenilo, prištiće, a ovdje su i drugi faktori koji je isušuju poput vjetra, soli, klora iz bazena. Zato će after sun njega doći kao olakšanje, i za lice i za tijelo. Umiruje i pomaže obnavljanju kože pod stresom (koji se ne mora uvijek vizualno manifestirati) te ju štiti od djelovanja oksidansa koji uzrokuju starenje kože.

After sun proizvodi umiruju kožu | Autor: Pr/Orijent Pr/Orijent

4. Borba protiv pigmentacijskih mrlja

Nemali broj nas iznenadio se tamnim mrljama na koži s kojima smo se vratili s ljetovanja. Dok smo preplanuli manje su vidljive, no kako vrijeme prolazi, a koža blijedi sve su uočljivije. Uzrok su UVA i UVB zrake koje su prodirući u kožu uzrokovale njezino fotostarenje. Ove hiperpigmentacijske mrlje nastaju kad se proizvodnja melanina poremeti te se on počne neravnomjerno taložiti u koži. Srećom, kozmetička industrija patentirala je proizvod koji posvjetljuje mrlje i smanjuje im veličinu djelujući na staničnoj razini te sprječava pojavu novih. Ovaj serum trebalo bi nanositi samostalno navečer te ujutro kao prvi korak prije nanosa dnevne kreme sa zaštitnim faktorom. 

 | Autor: PR/Nivea PR/Nivea

Photo: Shutterstock

Komentari 0