Beauty

11 prirodnih lijekova koji će pomoći ako ti pojačano ispada kosa

  • Kosa zna pojačano ispadati kad se mijenjaju godišnja doba
  • Oko 70 - 100 vlasi dnevno smatra se normalni ispadanjem vlasi
  • Gubiš li više od toga, posjeti liječnika

Ulje jojobe 

Suho vlasište često rezultira prhutima te povećanim gubitkom kose. Prirodni tretman uključuje korištenje ulja od jojobe za vlaženje folikula kose, a to čini kosu zdravom i jakom. Ulje također može pomoći stanicama kose da se brže reproduciraju, a – na sreću - ne ostavlja bilo kave masne ostatke nakon ispiranja. Zagrij nekoliko kapi ulja u rukama, umasiraj u korijen kose te isperi nakon 10-15 minuta koristeći običan šampon i regenerator. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Aloe vera 

Aloe vera umiruje i njeguje oštećenu kosu te stvara zdravo okruženje za stanice kose kako bi se nadopunjavale i rasle. Također pomaže očistiti sebum, ulje koje začepljuje folikule te sprječava rast kose. Jednostavno umasiraj čisti aloe vera gel na vlasište ili pronađi šampon sa aloe verom. 

Korijen od sladića 

Korijen sladića ima niz korisnih svojstava kad je u pitanju prirodno liječene ispadanja kose. Djeluje na ublažavanje suhog, nadraženog ili oštećenog vlasišta. Međutim, najvažnije je da otvara pore te jača oslabljene folikule kose – što je često uzrok padanja kose. Za učinkovite i brze rezultate nanesi na vlasište ili uzmi oralno jednom tjedno u obliku čaja. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Sok od luka 

„Journal of Dermatology“ objavio je istraživanje u kojem je otkriveno da sok od luka snažno podupire rast kose. Nakon primjene soka od luka na koži dva puta dnevno tijekom šest tjedana, 20 od 23 sudionika vidjelo je pozitivne rezultate te izvijestilo da sok od luka funkcionira. Luk je odavno cijenjen kao prirodni lijek protiv ispadanja kose, jer sadržaj sumpora pomaže u povećanju cirkulacije krvi, potiče nastanak kolagena te ima antibakterijska svojstva koja liječe infekcije vlasišta. Umasiraj sok od luka u vlasište te pusti da  djeluje 15 minuta. Zatim isperi sa šamponom koji inače koristiš.  

Ulje od ružmarina 

Ružmarin ima snažna antiseptička svojstva koja pomažu u liječenju prljavog vlasišta, peruti i infekcija - a sve to pridonosi ispadanju kose. Također je sjajan za prirodni tretman protiv ispadanja kose koji djeluje kao snažan stimulans kada se primjenjuje direktno. I, kako je objašnjeno u „International Journal of Biotechnology“, ulje od ružmarina ima sjajna  antibakterijska i antioksidativna svojstva, a oba vode do vidljivog ponovnog rasta kose. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Češnjak 

U istraživanju iz 2007, dermatolozi su otkrili da primjena gela od češnjaka na područja gdje ispada kosa - zajedno sa steroidnim tretmanom - dovodi do ponovnog rasta kose. Poput luka, češnjak je pun minerala i vitamina koji prirodno regeneriraju kosu te sprječavaju ispadanje. Primjena paste od izmiksanog češnjaka može biti izvrstan kućni lijek za zaustavljanje ispadanja kose.

Kokosovo mlijeko 

Postoji razlog da se mnogi šamponi i regeneratori rade na bazi kokosa. Naime, kokos je poznat po snažnim sposobnostima vlaženja. Inače je jedan od glavnih razloga za gubitak kose oštećenje vlasi zbog suhoće. Umasiraj jednom dnevno kokosovo mlijeko u korijen kose i ostavi 10 minuta. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Jabučni ocat 

Osim oštećenja uzrokovanih suhoćom, ispadanje kose također može biti uzrokovano začepljenim folikulama kose. Kada su folikule kose blokirane, akumuliraju se bakterije, što rezultira gubitkom kose te potencijalno čak može doći do ćelavosti. Isperi vlasište mješavinom jabučnog octa i vode. Taj prirodni tretman radi čuda za otvaranje pora te potiče ponovni rast kose. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Čili papričice

Jedan od načina za sprječavanje gubitka kose je poticanje cirkulacije krvi na vlasištu, a nema boljeg načina od pikantnih papričica da to napraviš. Sadrže kapsaicin koji uzrokuje intenzivan protok krvi (i taj osjećaj žarenja koji ti je sigurno poznat). 

Ulje od šafranike

Uz ulje od ružmarina i jojobe, ulje od šafranike jača suhe folikule i bori se protiv peruti. Također hrani vlasište duboko prodirući u folikule te jača stanice iznutra. Jednostavno ga masiraj po tjemenu. Primijetit ćeš poboljšani rast i sjaj nakon kratkog vremena. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Jaje 

Premda ova metoda može zvučati neprivlačno, maska za kosu od jaja je prirodni lijek za sprječavanje ispadanja kose koji zapravo djeluje. Jaja potiču ponovni rast kose zbog toga jer sadrže puno bjelančevina. U zdjelici pomiješaj jedno jaje i jednu žlicu maslinova ulja. Nakon što opereš kosu šamponom, stavi to na vlažnu kosu te u kapici za tuširanje čekaj najmanje deset minuta da djeluje. Nakon toga isperi kosu te operi hidratantnim sredstvom.

Photo: Unsplash/Dankapeter

Komentari 0