Mala škola grillanja povrća sa chefom splitske kuhinje .
Grillanje je odličan način da povrće dobije karakteristični slatkasto-karamelizirani okus (koji ne možemo dobiti drugim tehnikama kuhanja) uz jako malo pripreme. Sve što trebate učiniti, izmiješati je sirovo povrće s uljem i soli i staviti ga na roštilj. Jako je važno da je roštilj vrlo čist jer bilo kakvi ostaci hrane na roštilju mogu povrću dati neugodan okus. Treba biti pažljiv i s dimom jer previše dima također može ugroziti okus povrća. Zdravko Perić je odlučio stati na kraj neznanju kod pripreme povrća na roštilju te vam donosi nekoliko savjeta za savršeno grillano povrće:
Ulje
Povrće bez imalo ulja se isuši kada se stavi na toplinu. Povrće stavite u posudu i izmješajte ga s malo ulja po želji (maslinovo, biljno ili po želji) prije nego ga stavite na roštilj.
Veličina povrća i vrijeme grilanja
Kako pripremite svoje povrće diktira način na koji će se grilati. Izrežite ga na manje komade ako želite da je vaše povrće gotovo brže. Izrežite okruglo povrće poput luka ili patlidžan na tanje ploške da dobijete što vecu površinu za grillanje. Grillanje nekih vrsta povrća trajat će svega nekoliko minuta dok za neke druge vrste, poput krumpir, treba duže. Ako krumpir predugo držite na jakoj temperaturi, jednostavno će izgoriti izvana, a unutra ostati sirov. Da bi to spriječili stavite krumpir na jaku vatru na početku a onda ga prebacite na vanjske dijelove roštilja gdje je temperatura manja. Možete ga i prokuhati i onda dovršiti na roštilju.
Više savjeta pročitajte na Gastro.hr.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.