Slovenski liječnici potvrdili da Mirelina nerođena beba ima tumor, a i njen život je u opasnosti

screenshot instagram Mirela Čavajda još je jedna trudnica koja je pomoć trebala potražiti u Sloveniji
Vidi originalni članak
  • Stigli su nalazi slovenske bolnice pacijentice Mirele Čavajde koja je trudna s djetetom koji ima tumor, a kojoj su svi doktori iz bolnice  Sv.Duh uskratili pravo na pobačaj te ju poslali u susjednu državu
  • Danas se oglasio i ministar Beroš rekavši kako dijete ima šanse da preživi i kako se ne zna radi li se o tumoru i kakvom
  • Iz Slovenije su stigli nalazi da se radi o zloćudnom tumoru, a šanse da preživi su ispod 10%

Priča trudnice Mirele Čavajde kojoj su zagrebačke bolnice odbile napraviti pobačaj iako njena beba ima veliki tumor zbog kojeg će umrijeti u trbuhu ili u vrlo ranoj neonatalnoj dobi, se nastavlja. 

Ranije danas na presici ministar Beroš je rekao kako povjerenstvo u KBC-u Zagreb smatra da se beba treba roditi i liječiti. Mi ne znamo o čemu se radi, radi li se o krvarenju ili o tumoru i kakvom', rekao je Beroš te je je pozvao na osnivanje drugostupanjske komisije koja bi odlučila o dopustivosti pobačaja. Iako je priznao da nema pojma o kakvom se tumoru radi, Beroš je kazao kako je mišljenje komisije da je kod djeteta moguće neurokiruško liječenje.

Life&style Nastavak potresne priče trudnice: Rekli su da se ne nadam previše jer oni 'ne mogu ubiti dijete'

Na pitanje hoće li ili neće dijete preživjeti, Beroš je izjavio kako je neurokirurg ustvrdio da će preživjeti, dodavši kako "nije bilo neprimjerenog postupanja prema gospođi Čavajda" i kako se trebala obratiti direktno njemu. Dodao je i kako je neprimjereno slanje pacijentice u Sloveniju, međutim, danas je upravo iz Slovenije došao nalaz, u čijem je posjedu Index.hr, koji jasno govori da beba ima smrtonosan tumor koji je opasan i za majku. 

Prema navodima slovenskih liječnika iz najvažnije bolnice u Sloveniji - Kliničkog centra Ljubljana, oni vjeruju da se radi o tumoru teratomu, koji je najčešći oblik tumora mozga kod fetusa i šanse za preživljavanje su kod njega vrlo niske, manje od 10%, piše Index.hr. Slovenski su stručnjaci, na temelju snimke magnetskom rezonancom napravljene u Hrvatskoj zaključili da se najvjerojatnije radi o teratomu, rijetkom raku mozga koji se pojavljuje u jednom slučaju na milijun trudnoća. Prema opisu slovenskih stručnjaka, na snimci se jasno vide brojne lezije i ciste koje pritišću mozak - kako je tako nešto promaklo hrvatskim doktorima nije jasno, to jest Beroš je rekao kako "samo preko snimka nije moguće utvrditi sa sigurnošću što je".

Slovenska ginekologinja zbunjena hrvatskim kolegama: Kakav priziv savjesti?

Doktorica iz Opće bolnice u Brežicama Mateja Vukmanič Pohar u razgovoru za RTL rekla je kako se kod njih uglavnom odobrava prekid trudnoće kraće od 17 tjedana, nakon što povjerenstvo razmotri slučaj. Prošle su godine u Sloveniji 134 Hrvatice obavile pobačaj, a njih 10 je bilo uskraćeno za pomoć u Hrvatskoj te da su u toj skupini uglavnom slučajevi s potvrđenim defektima, koji se uvijek identificiraju tek nakon 12 tjedana trudnoće.

"Mislim da 'prizivu savjesti' nije mjesto u našoj specijalizaciji. Ovu profesiju odabrali smo da pomognemo ženama, kako u najljepšim trenucima, tako i u vrlo teškim razdobljima njihovog života", kazala je. "Teško razumijem svoje hrvatske kolege jer ne razmišljam tako", zaključila je Vukmanič Pohar.

Uistinu je teško razumjeti struku koja se priziva na "savjest" i odbija učiniti zahvat koji jednu ženu može koštati života, a jasno je da je Mirela nije izoliran slučaj. Hrvatice očito u svojoj državi nisu sigurne i dok ne budu pomoć će morati tražiti u drugim državama.

 

 

 

Posjeti Miss7.24sata.hr