Radiš od kuće i hrana je pri ruci? Kako spriječiti da stalno nešto "grickaš" i u konačnici jedeš previše

shutterstock
Vidi originalni članak
  • Stalni pristup hrani i stres koji osjećaš, mogu biti razlozi za pretjerano uživanje u hrani ili prejedanje
  • Bilo da si u samoizolaciji, ili pak zbog mjera stožera radiš iz svoga doma, teško se oduprijeti i svaki čas nešto ne prigristi
  • Cynthia Sass, djetetičarka i stručnjakinja za pravilnu prehranu, donosi ti izazov kako se držati podalje od hladnjaka

Lockdown nam je svima uvelike promijenio životne navike te je postalo teško ostati vjeran onim dobrima za naše zdravlje. Provodimo više vremena u kući nego ikad, a mnogi od nas i rad od doma. U svemu tome možda si izgubila osjećaj i raspored za obroke? Jedeš više nego obično? Ipak kako dugoročno ne bi krenula lošim putem po sebe i svoje zdravlje, važno je na vrijeme osvijesti pogreške i promijeniti ih na bolje. Cynhtia Sass, donosi ti savjete kako se oduprijeti i izboriti s osjećajem gladi u karanteni.

Life&style Brzi i jednostavni trikovi koji će zauvijek promijeniti tvoj način doručkovanja

Napravi raspored obroka

Razvijanje dosljedne rutine postavlja temelje uravnotežene prehrane. Ako nikada nisi bila osoba od doručka, sada je vrijeme da započneš ovu zdravu naviku. Studija iz 2020. godine objavljena u časopisu Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism pokazala je da je termogeneza odnosno, energija koju vaše tijelo troši probavljajući i metabolizirajući hranu, više nego dvostruko veća za doručkom u odnosu na večeru. Ovo istraživanje je dokaz koji podupire dugogodišnji savjet da doručak treba jesti poput kralja, ručak kao princ i večeru kao siromah. Istraživači su primijetili da su osim što se ujutro sagorijevali više kalorija, dobrovoljci koji su jeli veći doručak i manju večeru imali bolju kontrolu šećera u krvi i inzulina. A kad su ispitanici jeli manji doručak i veću večeru, imali su povećani osjećaj gladi tijekom dana, posebno za slatkiše. Odvoji vrijeme da napraviš obilniji, zdraviji doručak prije nego započneš radni dan. Zaustavi se za ručak otprilike pet sati kasnije i pripremi lakšu večeru tri do četiri sata nakon ručka. Ostavi najmanje tri sata između večere i spavanja za pravilnu probavu. Ova će praksa također podržati kvalitetan san.

Ne jedi dok radiš

Znamo da je primamljivo šuškati i grickati dok tipkaš, slušaš konferencijski poziv ili odgovaraš na e-poštu, ali najbolje je predahnuti. Studija iz 2020. godine, objavljena u The American Journal of Clinical Nutrition, otkrila je da ometano jedenje utječe na preradu okusa i povećava osjetljivost na prejedanje. Drži se postavljenog rasporeda prehrane i "pritisni tipku za pauzu" na poslu, dok uživaš u obrocima. Jednostavno jedenje bez multitaskinga može ti pomoći da jedeš pažljivije, uživaš u svojoj hrani i zaustaviš se kada si stvarno sita, a ne već i prejedena.

Zdravlje Teško je odoljeti, ali... Pogledaj što se dogodi tvom tijelu kad jedeš kasno navečer

Daj prednost neprerađenoj hrani

Trenutno je primamljivo posegnuti za praktičnim proizvodima i brzom hranom. No osim što tako unosiš manje prirodnih hranjivih tvari i vlakna, visoko prerađena hrana može uništiti tvoj metabolizam i - struk. Mala studija iz 2019. godine, objavljena u časopisu Cell Metabolism, pratila je 20 odraslih stacionarnih bolesnika koji su dobivali ili ultra obrađenu ili neprerađenu prehranu po 14 dana, nasumičnim redoslijedom. Istraživači su otkrili da je pristup ultraprocesiranoj hrani naveo ljude da unose višak od 500 kalorija dnevno i uzrokovao sve veće debljanje. Drugim riječima, vjerojatnije je da ćeš se zaustaviti nakon što pojedeš jednu jabuku i malu šaku badema, nego otvoriš vrećicu čipsa. Dakle, planiraj obroke oko svježeg ili smrznutog povrća, nemasnih proteina, poput graha, leće ili ribe, dobrih masti, uključujući ekstra djevičansko maslinovo ulje, avokado i orašaste plodove, uključujući svježe voće i cjelovite žitarice.

Pronađi alternativne načine za suočavanje sa stresom

Posezanje za hranom kako bi se smirila je ljudska priroda - hrana djeluje utješno. No stalne navike korištenja hrane zbog suočavanja s osjećajima nesumnjivo će dovesti do debljanja, iscrpljivanja energije, poremećaja spavanja, pa čak i slabljenja imuniteta. Ako ti se čini da prečesto žudiš za hranom, a nisi gladna, moraš predbroditi krizu. Znamo da to nije jednostavno. No, pridržavajući se svog rasporeda prehrane, jedući pažljivo bez ometanja i dajući prednost cjelovitoj hrani, može ti pomoći prepoznati kada te prema kuhinji ne privlači glad, već loši osjećaji koje moraš "utopiti". A ta ti svijest može omogućiti da isprobaš druge načine kako se snaći i opustiti i ispuniti. Slušaj  glazbu, čitaj, crtaj, pleši ili jednostavno pogledaj smiješni video. Biti kod kuće može ti dati slobodu i fleksibilnost da testiraš nove vještine i njeguješ zdravije navike. Iskoristi to.

Usredotoči se na ravnotežu kako bi održala mentalnu i fizičku dobrobit, ostani produktivna i krenuli naprijed - iz dana u novi dan.

Pogledaj video: Znaš li da si genijalna?

Your browser doesn’t support HTML5 video

Posjeti Miss7.24sata.hr