Pozor! Znamo kako izbjeći mamurluk!

Thinkstock / Spencer Davies
Vikend je pred nama, a s njim dolazi i opuštenija atmosfera (čitaj: partijanje) pa smo željele biti sigurne da dan poslije nećeš provesti u bolovima. Da, baš onima na koje misliš - od mamurluka!
Vidi originalni članak

Mislimo da nema ništa loše u tome da popiješ čašu, dvije vina (ili džin-tonika) da se opustiš nakon napornog radnog tjedna. No, znamo i mi, a i ti da se ponekad, slučajno ili namjerno, previše opustimo pa popijemo koju čašu previše

NEVJEROJATNO Izgleda da je istina: alkohol i kava produžuju život

Istina, nekad se zalomi potpuno neočekivano pa ne stigneš pripremiti svoj organizam za alkohol, no u slučaju da znaš da ideš na druženje na kojemu će biti alkohola, sljedeći koraci pomoći će ti da izbjegneš mamurluk u potpunosti. Nije li to sjajno?!

Što ti je činiti?

Kao i u svemu drugome, za početak se najvažnije dobro pripremiti. Priprema treba početi već večer prije tako da dobro hidriraš organizam vodom. Preporučuje se i konzumacija kokosove vode jer je bogata elektrolitima. Također, u običnu vodu možeš dodati morsku sol kako bi unijela minerale i elektrolite. Što se tiče prehrane, preporučuju se obroci bogati proteinima i mastima. Tako ćeš osigurati da ti alkohol "ne sjedne" loše na želudac. 

A kako liječiti posljedice?

Nakon konzumacije alkohola, trebaš nahraniti svoj organizam. Nije novost da nam se gotovo svima otvori apetit nakon što nas alkohol uzme pod svoje, no u tom je trenutku važno izabrati pravilne namirnice. Iako te želja vuče prema brzoj hrani, potrudi se preskočiti je. Umjesto toga, radije pojedi nekakvo voće koje sadrži puno fruktoze. To su, primjerice, jabuke ili grožđe. Zašto fruktoza? To je tip šećera koji ubrzava proces detoksikacije od alkohola. Zbog toga će se mamurluk uvelike umanjiti.

SAVJETI Da, moguće je – ako piješ ova pića, nema jutarnjeg mamurluka

Jutro nakon

Prvo i osnovno - potrebno ti je puno sna. Da, točno znamo onaj osjećaj kako je u tom trenutku teško ustati iz kreveta, ali u tom će ti trenutku pomoći samo jedno - tuširanje! Poboljšat će ti cirkulaciju zbog čega će alkohol brže ispariti iz tvog tijela, a i razbudit će te. Također, moraš se ponovno vratiti na početak i piti puno vode, a svakako se preporučuje i kokosova voda za izgubljene elektrolite.

Posjeti Miss7.24sata.hr