Pitali smo ginekologe: kupati se u moru i bazenu za vrijeme mjesečnice ili ne?

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Mjesečnica i kupanje nezgodna su kombinacija, no dok jedne žene plivanje tih dana izbjegavaju, druge uživaju u morskim radostima
  • Saznali smo trebamo li se zapravo bojati kupanja za vrijeme "onih dana" i koja ja razlika između mora i bazena 
  • Odgovore nam je dalo dvoje ginekologa koji ističu kakve bi sve smetnje mogle nastupiti, ali i kako ih riješiti

Ljeto - savršeno vrijeme za uživanje, kupanje i plivanje, u moru, rijeci ili bazenu. Mnogim ženama je upravo to omiljeni dio godišnjeg odmora, osim možda kad je vrijeme "onih dana".

Ako se tijekom menstruacije nađu u blizini vode mnoge ipak radije sjede u hladu. Mensis nisi uspjela odgoditi, s tamponom se ne osjećaš ugodno ili te je samo strah da kupanjem ne ugroziš svoje zdravlje? Razgovarale smo s dvoje zagrebačkih ginekologa koji su nam pobliže objasnili trebaš li izbjegavati kupanje za vrijeme mjesečnice.

Doktorica Ulla Martonginekologinja i ginekološka endokrinologinja, otkrila nam je čega se to točno trebamo bojati pri korištenju tampona. Ali nemoj se prestrašiti! Razloga za izbjegavanje kupanja u moru u tom razdoblju - nema. Sve to ovisi samo o tvom individualnom stavu. "Ako je ženi ugodno i može koristiti tampon, problema ne bi trebalo biti", naglašava doktorica.

Life&style Riješi kviz i otkrit ćemo ti kakva si na plaži! Možda se iznenadiš!

Tamponi bi se u u rodnici tijekom kupanja mogli ostaviti i cijelo popodne, kaže nam specijalist ginekologije i porodništva, prim.mr.sc. Mario Podgajski. Pritom doktorica Marton ističe da je maksimum ipak šest sati. "Tampon se mora mijenjati svakih recimo četiri do šest sati", kaže. "Ako pak tampon ostane predugo, moguće je da u tijelu izazove gram-negativnu sepsu", objašnjava doktorica. Osim infekcije uzrokovane ovim putem, postoji i mogućnost skupljanja bakterija izvana.

A za to je rješenje jednostavno - aplicirati tampon u higijenskim uvjetima. "Ruke se trebaju prati prije i nakon postavljanja tampona", ističe doktorica. Razne bakterije kojima smo podložne cijelo vrijeme, prate nas još i više za vrijeme menstruacije. "Tada je žensko tijelo još i osjetljivije, postoji povećana komunikacija između vanjskog svijeta i trbušnih i genitalnih organa, ali ništa se neće dogoditi, osim što fizički ne možete bez tampona jer se krvari", kaže doktor Podgajski.

Zdravlje 5 razloga zašto tvoja menstruacija zabrinjavajuće dugo traje

Ipak, razlika postoji i između kupanja u moru ili u bazenu. "Ginekolozi ne vole bazene jer u njima ne možete toliko kontrolirati čistoću, a većina ljudi se često pomokri i u njega, uglavnom starije osobe i djeca koji se teže kontroliraju", objašnjava Marton povećan broj bakterija u bazenima. S druge pak strane Podgajski kaže da bazeni ipak nisu toliko opasno leglo bakterija. "Oboljeti jer se kupate u bazenima, a ne moru - smiješno."

Za kupanje s tamponima osim toga nije važno koji dan menstruacije odabiremo, jer i to ovisi o individualnim faktorima, osjećaju ugode u toj situaciji, odnosu prema sportu, posljedicama odgoja i razmišljanja. "Žene koje koriste kontracepcijske pilule imaju kraći period i smanjeni obujam krvarenja. Sve ovisi o tome je li menstruacija oskudna, dva do tri dana, pa gotovo da i nema prepreka ili je obilna pa je ženama sa samom sobom nezgodno odlaziti na kupanje", ističe Marton.

Smetnje prilikom korištenja tampona rijetka su pojava, osobito za djevojke i žene koje su na njih naučene. Ipak, ponekad se događa da žene na tampon zaborave ili ga pak ne mogu izvući. "Tada se javljaju ginekologu da ih pregleda i ukloni ga, ako je primjerice puknuo končić", objašnjava liječnica.

Life&style Ljetovanje s frendicama ili dečkom: Prije nego što kreneš, ovo moraš znati

Za sve žene koje se i dalje ne osjećaju ugodno kupati s tamponima postoje i druga rješenja, osim onog da se jednostavno čeka da menstruacija prođe. "Danas postoje elegantni alati, medikamentozni, da se menstruacija postponira ili premijesti na ranije, a to se sve može riješiti u dogovoru s ginekologom", objašnjava doktor Podgajski.

Drugim riječima, straha od kupanja za vrijeme "onih dana" nema, sve dok se tampon aplicira čistim rukama i ne ostaje predugo u rodnici. A ako pak tehničko rješenje nije dovoljno, tu je i ono medikamentozno, no sve to naravno ovisi o tvom individualnom pristupu menstruaciji i tvome tijelu. 

Posjeti Miss7.24sata.hr