Pitali smo djevojke koje godine su po njima idealne za roditi prvo dijete

miss7/privatni album
Vidi originalni članak
  • Istraživanja su pokazala kako Hrvatice sve kasnije postaju majke
  • Djevojke su nam otkrile koje godina smatraju idealnim za prvu trudnoću
  • Gotovo su sve složne su oko istih godina

Posljednjih je godina u Europi porasla prosječna dob prvorotkinja, a ni Hrvatska nije izuzetak. Istraživanja su pokazala kako se Hrvatice sve kasnije odlučuju na majčinstvo - u prosjeku prvo dijete rađaju s 28,6 godina. Suprotno tome, liječnici smatraju kako su rane dvadesete idealno vrijeme za prvu trudnoću. Ističu kako je u starijoj dobi veća mogućnost spontanih pobačaja i komplikacija tijekom trudnoće. 

No, puno je razloga za sve kasnije trudnoće. Jedan od razloga je taj što je se više djevojaka posvećeno visokom obrazovanju koje traje u prosjeku pet godina. Nakon stečene diplome djevojke se uglavnom žele zaposliti i stambeno osigurati za što im treba vremena. Osim toga, Hrvatska je još uvijek prilično konzervativna zemlja i čak 80 posto djece rađa se u braku, a brakovi se sve kasnije sklapaju. Razloga zasigurno ne nedostaje, a nas je zanimalo što mlade Hrvatice misle o tome kada je idealno roditi prvo dijete. Evo što su nam rekle:

Katarina Slobođanac, ekonomistica (18)

"Smatram da je najbolje imati prvo dijete oko dvadeset sedme godine. Tada već imamo dovoljno iskustva za biti odgovorni roditelji jer u tim godinama postajemo zreliji. Prije prvog djeteta trebamo proživjeti mladost jer imamo samo jednu. No, kao što ne trebamo žuriti s prvim djetetom, tako ne trebamo ni dugo čekati na njega."

Ivana Čurdo, studentica (25)

"Iako nam stručnjaci 'nameću' idealno vrijeme za prvo dijete u razdoblju od dvadesete do tridesete godine života, vjerujem da ne postoji neka određena dob, postoje pravi trenutci. Bitno je samo kako si posložimo stvari u glavi. Neriješeno stambeno pitanje, financijska nestabilnost, želja za nastavkom obrazovanja - to su sve razlozi zbog kojih se parovi sve kasnije odlučuju za roditeljstvo."

Aleksandra Vujasinović, konobarica (20)

"Smatram da su godine oko 25 idealne za roditi prvo dijete. Iako brojne djevojke često ne razmišljaju ozbiljno i već u srednjoj školi ostaju u dugom stanju, vjerujem da treba proživjeti određeni period, uživati u njemu i sazreti pa tek onda razmišljati o trudnoći. Sigurna sam da je puno lakše prihvatiti trudnoću s 25 nego s, primjerice, 18 godina. A već poslije tridesete ni sama ne bih željela ostati u drugom stanju. Mislim da je to prilično kasno. Znam puno žena koje su rodile oko tridesete godine života i koje su i same zažalile što nisu rodile ranije. Vjerujem da u tridesetima postajemo živčanije i teže podnosimo trudnoću, dok mlađe osobe prihvaćaju sve lakše i ljepše, a i naše se tijelo brže oporavi."

Anita Kljajić, prodavačica (23)

"Idealna godina za roditi prvo dijete po meni je u 26-oj ili 27-oj, ali sve ovisi o tome koliko je žena spremna za taj korak. S druge strane, ne razmišljamo i ne osjećamo svi isto. Svaka djevojka ipak treba proći i proživjeti razdoblje mladenačkog života prije nego što se odluči za taj veliki korak."

Doris Samardžija, studentica (21)

"Po meni je idealno postati majka sa 27 godina. Zato što su to godine u kojima djevojke već završe fakultet (ako studiraju), zaposle se i počnu same zarađivati, a s druge strane, imale su dovoljno vremena proći kroz sve i svašta i nauživati se. Dijete je ipak velika obaveza i zaslužuje puno pažnje i brige pa mu se treba maksimalno posvetiti. Kada dobijemo dijete, život nam se drastično promijeni i trebamo biti spremne na to."

Posjeti Miss7.24sata.hr