"Mi smo i Hrvati i Francuzi i evo za koga navijamo"

privatna arhiva Kristijana Musića
Bliži se jedan od najvećih dana naše sportske povijesti - utakmica finala Svjetskog prvenstva. U glavnoj ulozi nalaze se Hrvatska i Francuska. Cijela Hrvatska, jasno nam je, bit će na nogama. Mi smo se zapitale kako će to podnijeti Francuzi povezani s Hrvatskom ili Hrvati povezani s Francuskom
Vidi originalni članak

Sarah Dombre i Francuskinja je i Hrvatica pa joj zadnjih dana uistinu nije tako lako. Ispostavilo se da su baš njene dvije zemlje najveći nogometni giganti na svijetu. Ona, dakako, prati obje domovine i iznimno je sretna i ponosna na njihova postignuća.

''Tatina strana je iz Francuske. Ja sam rođena tamo, no već više godina živim ovdje. Obitelj s mamine strane će, naravno, navijati za Hrvatsku'' - objasnila nam je Sarah izvore svoje emocionalne povezanosti s obje zemlje. 

Na pitanje prati li nogomet, odmah nam je potvrdila te izabrala i svoje favorite među igračima. ''Teško je izabrati. U našoj reprezentaciji trenutno mi je najdraži Mario Mandžukić. Iz Francuske, u zadnjoj utakmici bio mi je dobar Kylian Mbappé.''

Ulovili smo je u trenutku kad je istaknula da joj je Mandžukić najdraži iz naše reprezentacije pa smo već lagano počeli naslućivati koji će biti njen konačno odgovor na veliko pitanje: Za koga će navijati u nedjelju?

Sport U ovim stajlinzima želimo vidjeti naše najzgodnije nogometaše!

''Obitelj s mamine strane će, naravno, navijati za Hrvatsku reprezentaciju. I ja ću se vjerojatno priključiti kolektivnoj euforiji. Da sam trenutno na odmoru u Francuskoj, vjerojatno bi bilo obrnuto. Na koncu, u svakom slučaju dobivam. Bez obzira na ishod, neću biti jako tužna'' - odgovorila nam je diplomatski. I posve logično. Ona ima mnogo razloga za sreću. Dapače, može početi slaviti sad i odmah. 

Naposljetku, pokušala je i previdjeti rezultate velikog okršaja. 

''Teško mi je reći, ali neka bude 3:2, za nas!'' - rekla je kao pravi nogometni znalac. I mi se, dakako, pridružujemo Sarahinim optimističnim predviđanjima. Postajemo sve nestrpljivije, nedjelja se čini stoljećima daleko. 

U drugoj priči, napetost je sportsko-ljubavna. Mlada profesorica Anđela Ćenan i njen zaručnik, Francuz Alex Gulyás, danima odgovaraju na pitanja kako preživljavaju u duelu ljubavi i sporta. Svi ih ispituju pa ni mi nismo odoljeli ovoj divnoj hrvatsko-francuskoj priči. 

''Sve je bilo odlično dok su se igrale odvojene utakmice. Alex je veliki obožavatelj nogometa. Ja sam malo manji obožavatelj, ali volim pratiti utakmice reprezentacije. On ima i svoj dres na kockice već odavno. Navijao je za nas u utakmicama dosad, baš kao i ja za njih.'' - Anđela nam je otkrila da je nogometna situacija bila prilično idilična...

... sve dok se Hrvatska i Francuska više nisu mogle mimoići: ''Polufinala smo gledali u Komiži. Prvo je igrala Francuska i bio je jedini Francuz u kafiću, ali ljudima je to bilo simpatično. Navijali su skupa s njim i kroz šalu mu zaprijetili (dok mi još nismo prošli u finale) da mora šutjeti u nedjelju. Sutradan je igrala Hrvatska i atmosfera je bila zbilja odlična, svi smo zajedno navijali. Ovih dana je kroz šalu stalno govorio da će za finale pobjeći doma, ako bude Francuska i Hrvatska. Onda je spontano odlučio pogledati karte i rezervirao je prije dva dana kartu za Pariz. Želi doživjeti finale skupa sa svojom ekipom i usput bježi od budućeg punca.'' - Anđela, jasno, priča kroz smijeh. Cijela je priča, zapravo, simpatična, duhovita i prepuna ljubavi. A Alexovo putovanje naprosto je logičan izbor. Kad mu je Anđela ispričala da nam govori o njegovu odlasku, Alex ju je zamolio da posebno naglasi da odlazi samo zbog atmosfere, jer želi uživati u atmosferi finala sa svojima, kod kuće. 

SLIKE IZ DJETINJSTVA Fotke naših nogometaša iz djetinjstva - zar nisu preslatki?

Na ključno pitanje o navijanju, poučeni Sarahinom pričom, slutjeli smo Anđelin odgovor: ''Ali, ono najbitnije je da Alex rekao kako je on u svakom slučaju pobjednik. Koja god reprezentacija da pobijedi, bit će mu drago. A i meni će.''  Gdje je ljubav, čak ni nogomet ništa ne može. U stvari, može. Donijet će dvostruku sreću. 

Prije nego što smo joj savjetovali da odmah započne sa slavljem, Anđelu smo zamolili da nam otkrije svoje i Alexove omiljene nogometaše. ''Ja i nemam baš svog najdražeg. Dragi su mi i Rakitić i Subašić...Njemu je najdraži Kylian Mbappé. On igra u Paris Saint Germainu, a Alex je veliki fan.'' - zaključila je Anđela, a mi slobodno zaključili da je Mbappé prilično popularan među Francuzima. 

Ovim divnim ljudima svakako predostoji slavlje, a mi ne možemo izbjeći da se ne radujemo zbog njih. Ljubav i obitelj najvažnije su stvari na svijetu. Nogomet je najvažnija sporedna stvar na svijetu. A ovom zgodom sve je došlo zajedno! 

 

Posjeti Miss7.24sata.hr