"Igra prijestolja" u srcu Splita: pogledaj hrvatski muzej posvećen HBO-ovoj megauspješnoj seriji

Ivo Čagalj/PIXSELL
Vidi originalni članak
  • Zagrebački poduzetnik Luka Galić (29) otvorio je u srcu Splita muzej posvećen seriji 'Igra prijestolja'
  • Postav je dijelom stigao iz HBO-ovih rezervi, a jedan dio napravili su i domaći kipari
  • Promotivna cijena ulaznice je 50 kuna, ali u ljetnoj sezoni će se povećati na 75 kuna

U centru Splita, u Bosanskoj ulici, otvoren je Muzej ''Game of Thrones'', koji već na ulazu ima zmaja koji izgleda kao da je glavom probio zid, širom otvorio usta, a s oštrih očnjaka cijedi se slina. Iako diljem svijeta postoje ovakvi muzeji, ovo je prvi u Hrvatskoj, koja sa serijom ima posebnu poveznicu - epozode koje su snimane u Dubrovniku. Osim Luke Galića(29),  koji je inicijator ove ideje, punih šest mjeseci čak 40 ljudi je stvaralo ovu priču kako bi napravili vjernu presliku scena, simbola i likova sage.

Kontaktirali smo Muzej, a ondje su nam rekli: ''U muzeju rade vodiči koji su vrlo educirani, ne samo o seriji, već i knjizi prma kojoj je nastala. Trudimo se da cijela priča bude na nivou filmske i literarne umjetnosti i ne samo za ljude koji obožavaju seriju".

ISKUSTVO NOVINARKE Mislili su da sam luda, ali morala sam ovo probati na jedan dan

Trenutačno, promotivna cijena ulaznice za odrasle je 50 kuna, (u sezoni će biti 75 kuna) dok za djecu od 6 do 12 godina iznosi 25 kuna i to se neće mijenjati. Muzej je otvoren svakim danom od 10 do 17 sati, no uskoro će se radno vrijeme produžiti zbog turističke sezone.'' 

Za Slobodnu Dalmaciju, Luka je izjavio: ''Ideja nam je bila oživjeti fascinantan svijet mračnih vremena, pokazati duboku tminu fantasyja, oduševiti ljubitelje najpoznatijeg planetarnog serijala, fascinirati i one koji ga nisu gledali. I naravno, Splitu dati novu ponudu, dodanu vrijednost koja je već sada prepoznata u turističkom segmentu.'' Inače, Luka je u Dubrovniku, prije nekoliko godina, otvorio i dućan ''Game of Thrones'' koji je u ponudi imaš mnoštvo izvornih suvenira. 

U muzeju se nudi cjelovita priča, a unutrašnjost počinje od serije fotografija nastalih tijekom snimanja scena na lokacijama u Hrvatskoj. U nastavku je nekoliko tematskih soba, a svaka je povezana s nekim od glavnih likova. Priča se uokviruje oko njihovih figura prikazanih u stvarnoj veličini. Prva soba vezana je uz Khaleesi i njezine zmajeve, a zatim slijede scene koje prikazuju Thyriona, Hodora, Jacka Snowa, Aryju i Nighta Kinga sa svojim Bijelim šetačima te likovi nose odore i haljine kao u serijalu. Kustosica Tajana Štasni, koja je vizualom i sadržajnim konceptom oživjela projekt, odore i haljine na likovima će mijenjati kako se postav bude razvijao. 

RECENZIJA NOVINARKE Isprobala sam novi mobitel za kojim svi lude - je li ispunio moja očekivanja?

Također, Luka je rekao: ''Imamo i mnoštvo izloženih detalja, štitova, koplja, predmeta sa seta, jaja, fotografija, mačeva, alatki, kaciga, zmajevih glava. Muzejski postav velikim je dijelom stigao iz HBO-ovih rezervi, no za neke stvari su zaskužni domaći majstori. Tako je akademski kipar Mislav Katalinić zaslužni za zmajevu glavu koja se nalazi na samom ulazu u muzej. 

Zidovi muzeja u jednoj su nijansi crne boje i aludiraju na mrak, led, doba snijega, hladnoće. Nakon nekog vremena počet ćete osjećati hladne žmarce i kroz ruke i noge. Kroz muzej se širi i poseban miris cedrovine, jasmina i lavande, drvenasta nota eteričnog ulja koja priči daje dodatnu atmosferu.

Posjeti Miss7.24sata.hr