Grudnjaci, halteri, podsuknje, gaće kakve su nosile naše bake i prabake uskoro na izložbi. Idemo?

PR/WhatsApp Gaće i podsuknje novogradiškog kraja
''Zaviri ispod (donje rublje i higijena)'' naziv je izložbe koja će se 30. siječnja otvoriti u Galeriji Grada Daruvara. I mi ozbiljno mislimo da ćemo idući tjedan otići na mali izlet do tamo jer ovo zvuči - fantastično!
Vidi originalni članak

''Zaviri ispod (donje rublje i higijena)'' naslov je nove etnografke izložbe koja će se 30. siječnja otvoriti u Galeriji Grada Daruvara. Ma moraš priznati, za ovakvu izložbu dosad nikada nisi čula! Nismo ni mi, iskreno, pa nas je znatiželja natjerala da istražimo o čemu se tu točno radi. Riječ je, naime, o etnografskoj izložbi Slavice Moslavac, muzejske savjetnice i etnologinje Muzeja Moslavina koja je odlučila prikazati povijest moslavačkog, posavskog, slavonskog, banovinskog i bilogorskog kraja - preko donjeg rublja. Izložba će se sastojati od originalne tradicijske građe te nešto novijih oblika rublja: podsuknji, kombinea, grudnjaka, korzeta, gaća, čarapa i haltera. Osim toga, izloženi će biti i brojni drugi predmeti minulih vremena izrađeni od pliša, pamuka, lana, čipke, flanela, markizeta, svile, satena, gipsa i brojnih drugih materijala. Kako će izgledati ova ''lenta vremena'' sastavljena od donjeg rublja, još uvijek nam je teško zamisliti. Ono što smo unaprijed saznali od gospođe Slavice je to da se donje rublje, u današnjem smislu, javilo koncem 19. stoljeća i nije dio tradicijskog ruha. Šivani grudnjaci od platna, kombinei i pumperice došle su u modu tek u 20. st. Podsuknje su nam isto stigle kao europski trend, a Hrvatice su imale više vrsta: podsukljenike, kurte, kurtice, unteroke, granjerače. 
''Uvijek su postojale individualne razlike u higijenskim navikama od osobe do osobe, odnosno obitelji do obitelji. Doduše o higijeni, kao i o donjem rublju, ljudi nisu bili razgovorljivi, tako da i nema pouzdanih, ni posve točnih podataka. Donje rublje prisutno je kroz povijest već niz stoljeća, no, kao i sve ostalo u raslojenom društvu, bilo je privilegija onih bogatih i moćnih još prije pet tisuća godina. Donje rublje uvijek je imalo praktičnu funkciju pružanja potpore i higijene kako intimni dijelovi tijela ne bi dolazili u kontakt sa svakodnevnom odjećom i slično.'' - pojasnila je autorica u izložbe u vlastitoj najavi. Osim toga, užasno je zanimljiv podatak da su žene tijekom menstrucije, koju su nazivale ''svojim stvarima'' (umjesto današnjih uložaka i tampona), koristile provlaku od lanenih krpa koje su vezale oko pojasa.  O odjevnim navikama naših predaka bez sumnje morat ćemo saznati više. I jedva čekamo. Slavicu Moslavac, autoricu izložbe, morali smo pitati kako je došla na ideju. ''Ovakva izložba nikad se prije nije dogodila u ovom obliku. Ako su umjetnici mogli prikazati ideju rublja i golog tijela, etnografi ne. Nama nitko nije htio pričati, kazivačima nije bilo ugodno. Ovo je bilo kao zabranjena tema - intrigantno. Nakurnjaci, gaće, pumperice,... Ispočetka nisam imala dovoljno građe, a onda je krenulo.'' - ispričala nam je. Da, prikupiti ovu vrstu tradicijskog blaga pravi je izazov, ali ova žena uspjela ga je savladati, a plod njenog rada definitivno će privući pažnju. Izložba je otvorena od 30. siječnja do 12. veljače, a možeš ju posjetiti između 11 i 13 h subotom te između 17 i 19 h nedjeljom te ostalim danima na upit.  Srećom, ova izložba neće ostati samo u Darovaru. Autorica nam je otkrila kako će u 2019. godini sigurno biti postavljena i u Osijeku, Novoj Kapeli i Bakru. 

ZANIMLJIVO Je li moguće da posuđe peremo totalno pogrešno

 

Posjeti Miss7.24sata.hr