Glavna poruka s prosvjeda: Nećemo dozvoliti da se ijednoj ženi dogodi Mirelina priča!

Pixell Marko Lukunic Zagreb: Na glavnom Trgu održan prosvjed "Dosta!" u znak solidarnosti za prekid trudnoće
Vidi originalni članak
  • Danas, s početkom u 18:00 sati održali su se prosvjedi pod nazivom "Dosta! Uništavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena!".
  • Prosvjedi su se održali u gradovima diljem Hrvatske i poslale su se neke važmne poruke, kao i zazivala ostavka ministra Beroša
  • Pogledajte slike s prosvjeda

Povod prosvjeda je slučaj trudnice Mirele Čavajda kojoj je u Hrvatskoj prvo ukinut zakonski zajamčen prekid trudnoće, onda ju se poslalo u Sloveniju, da bi se nakon što je slučaj odjeknuo u javnosti pobačaj jučer ipak dozvolio, međutim danas je bolnica u Petrovoj odbila napraviti prekid trudnoće i Mirela će na koncu ipak morati u Sloveniju ostvarivati svoja prava. To je ukratko sažetak jedne mukotrpne priče koja se odvija zadnjih mjesec dana. 

Život Mireli Čavajdi ipak odbili pobačaj u Petrovoj, radi hitnosti situacije mora u Sloveniju

Današnji prosvjed se održao u znak solidarnosti s Mirelom Čavajdom i svim ženama kojima je u Hrvatskoj uskraćen zakonski zajamčen prekid trudnoće i drugi oblici zdravstvene skrbi. Prosvjed je počeo u 18:00 sati na Trgu bana Jelačića te u isto vrijeme u Puli, Rijeci, Sisku, Splitu, Šibeniku, Osijeku, Zadru i na Korčuli, a organizatori su udruga RODA, CESI, Zaklada Solidarna, PaRiter, Građanke i građani Rijeke i Platforme za reproduktivna prava.

Na prosvjedima diljem Hrvatske mogli su se vidjeti razni transparenti, poput: "Ljudska prava nisu privilegije", "Crkvu van iz pm", "Dosta fundamentalizma", "Ona se budi", "Dosta" i mnogi drugi. U Zagrebu se našao i jedan antiprosvjednik s transparentom na kojem je pisalo: "Ostanite doma. Ne vjerujte u ovo."

Prosjednici zazivali Beroševu ostavku

Na prosjedu u Zagrebu viđene su brojne poznate osobe, među kojima je bio pjevač Damir Urban koji je i nastupao, političarka Dalija Orešković, komičar Igor Šarić i manekenka Korana Gvozdić te Severina koja je posljednjih dana na društvenim mrežama aktivno pozivala ljude da se odazovu prosvjedu. 

“Vjerujem da budućnost, ako je muškarci uopće ostave, pripada ženama”, zaključio je Urban za N1. Na pozornici je pročitano pismo Mirele Čavajde, ali i brojne ispovijesti drugih žena, a prosvjednici su na spomen ministra zdravstva Vilija Beroša galamili 'Ostavka!'. 

Članovi udruga pročitali su zahtjeve upućene Vladi i Ministarstvu zdravstva u kojima traže da se hitno donesu smjernice i protokoli koji ženama jamče dostupan prekid trudnoće, ali i da se javno objavi registar liječnika koji imaju priziv savjesti za obavljanje prekida trudnoće te cjeloviti podaci o kapacitetima svih zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj za pružanje te usluge, piše Index.hr.

U Splitu su žene imale performans u kojem su sa sebe skinule prepoznatljive crvene uniforme viđene u seriji Gilead koja je postala simbolom obespravljenosti žena diljem svijeta. Ovo su fotografije iz Zagreba, Splita, Zadra, Rijeke i Osijeka. 

 

Posjeti Miss7.24sata.hr