Životna priča Ivane Trump: Karizmatična žena lavica za koju je Donald Trump govorio da su 'Dream team'

Profimedia / @salmahayek Instagram
Vidi originalni članak
  • Prva supruga bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, Ivana Trump jučer je iznenada preminula
  • Ivana je kroz svoj zanimljiv život, u kojem je bila poznata kao poslovna žena, medijska ličnost, modna dizajnerica, spisateljica i model pokazala koliko je borac, što je naglasila i njena obitelj
  • Donald Trump je Ivanu opisao kao "karizmatičnu radoholičarku, ženu od karijere i sebi ravnu"

Svijet je iznenadila vijest o smrti Ivane Trump, bivše supruge bivšeg predsjednika SAD-a i poduzetnika Donalda Trumpa. Ivana je preminula u 74. godini u svojem njujorškom domu na Upper East Sideu, navodno od zatajenja srca, no više detalja o smrti nije još poznato.

"Naša je majka bila nevjerojatna žena, sila u poslu, sportašica svjetske klase, velika ljepotica, te brižna majka i prijateljica. Ivana Trump je bila borac. Pobjegla je iz komunizma i prigrlila ovu zemlju. Naučila je svoju djecu o hrabrosti i snazi, suosjećanju i odlučnosti. Nedostajat će svojoj majci, svoje troje djece i desetero unučadi", naveli su članovi njene obitelji u službenoj izjavi za javnost.

Skijanje je Ivanu Trump izvuklo iz komunističke Čehoslovačke

Ivana Trump rođena je 1949. u tadašnjoj Čehoslovačkoj te je od malih nogu pokazivala interes za sport, posebno prema skijanju. Roditelji su joj omogućili da se bavi ovim sportom, a uloženi trud se isplatio, budući da je 1972. Ivana pozvana u skijaški tim za Olimpijske igre.

Kasnije se ispostavilo da joj je bavljenje ovim sportom ujedno bila i karta za izlazak iz tadašnjeg komunističkog bloka, a uz skijanje, Ivana je magistrirala i tjelesni odgoj. Ranih sedamdesetih udala se za prvog supruga, Alfreda Winklmayra, od kojeg se razvela nakon dvije godine. 

Life&style Najljepše ljubavne priče iz svijeta glazbe: Svoje ljubavi su opjevali i učinili besmrtnima

Preseljenje u Sjevernu Ameriku donijelo joj je najveću promjenu u životu

Sredinom sedamdesetih migrirala je u Kanadu. Tijekom posjeta SAD-u, upoznala je Donalda Trumpa, koji će joj postati drugi suprug. Upoznali su se 1976., kad je Ivana kao model iz Kanade stigla u SAD promovirati Olimpijske igre. Trumpa je njena ljepota očarala u jednom restoranu, gdje ju je prvi put vidio. Par se odlučio vjenčati godinu dana poslije, a iste godine stigao im je prvi sin, Donald Jr. Dvije godine kasnije rodila im se kći Ivanka, a treće dijete, sina Erica, dobili su 1984.

Ivana i Donald Trump, kako je i sam Donald znao reći bili su pravi „dream team“. Iako uvijek savršeno dotjerana i s širokim osmijehom na licu, Ivana nije bila samo lijepa žena koja se dobro snalazila u društvenim krugovima, već mu je bila i poslovna partnerica. Za vrijeme njihovog braka, Ivana je bila na visokom položaju u „The Trump Organization“, vodila je poslove dizajna interijera Trump Towers, a bila je i predsjednica „Trump Castle Hotel and Casino“, kasnije i menadžerica hotela „Plaza Hotel“ u New Yorku. 

Trump je u Netflixovoj dokumentarnoj seriji „Trump: An American Dream“ Ivanu opisao kao "karizmatičnu radoholičarku, ženu od karijere i sebi ravnu".

Ivana je rano pokazala svoje ambicije i energičnost da se ostvari kao više od samo supruge Donalda Trumpa te je i sama vodila velike projekte. I nakon propasti njihovog braka, Ivana je nastavila svoju uspješnu poslovnu karijeru, napisala je nekoliko knjiga, a pokrenula je i linije odjeće te nakita.

Bračna idila Ivane i Donalda Trumpa završila je kad je Ivana saznala za njegove izvanbračne afere, točnije za onu s Marlom Maples. Ivana je tad, 1991., podnijela zahtjev za razvod braka, a Trump je kasnije Marlu Maples i oženio te s njom dobio kćer Tiffany.

Iako su godinama nakon razvoda postali dobri prijatelji, njihova rastava nije prošla mirno, a izazvala je veliku pozornost američkih i svjetskih medija.

Buran razvod je okončan 1992., a prema tadašnjem pisanju The New York Timesa, Ivana je nakon razvoda dobila nekoliko nekretnina, poput vile u Connecticutu i stana u Trump Plazi na Manhattanu te 14 milijuna dolara. Nekoliko godina nakon razvoda pojavila se u filmu “The First Wives Club” gdje je slavno izjavila “Dame, morate biti jake i neovisne. I zapamtite: nemojte se ljutiti, nego mu uzmite sve”.

Ivana se nakon razvoda posvetila svojoj djeci i razvoju svoje karijere. Razvijala je svoj biznis dizajniranja odjeće i nakita te je prema pisanju New York Timesa, morala zaposliti čak tri tajnice kako bi joj pomogle s velikom količinom pisama obožavatelja, na koja je Ivana uvijek pokušala osobno odgovoriti. Bila je redovna i prepoznatljiva gošća u televizijskim emisijama, a nekoliko puta se pojavila i u cameo ulogama na televiziji i u filmovima. Imala je veliku potporu među ženama, a za svoju knjigu iz 1995., "The Best Is Yet to Come", izjavila je kako je to "knjiga sa savjetima za žene. Ubacila sam neka od svojih iskustava, no 90 posto su priče žena." Napomenula je i kako ti nije knjiga osvete posvećena njenom bivšem suprugu.

S Donaldom Trumpom godinama nakon razvoda bila je u dobrim odnosima, a bivšeg supruga podržala je i kad se 2016. kandidirao za američkog predsjednika.

Uspješna poduzetnica i posvećena majka nakon Donalda Trumpa udavala se još dvaput, no oba braka završila su razvodom.

Ivana je uvijek isticala koliko su joj njena djeca najvažnija te njen istinski ponos i sreća, a njihov odgoj, za koji je često dobivala pohvale, opisala je u jednoj od svojih knjiga, "Odgoj Trumpovih", izdanoj 2018. Ona, kao i njena djeca, veći dio svog života bili su pod povećalom javnosti i izloženi svjetlima reflektora. U knjizi, Ivana je na topao, duhovit i iskren način prepričala životne pouke po kojima je odgojila svoju djecu, a to su odanost, čestitost, pravednost i zanos.

O načinu na koji je odgajala svoju djecu, Ivana je za časopis Time izjavila: "Rekla sam djeci, 'Ne lažite, ne varajte i ne kradite. Ne pušite cigarete, ne konzumirajte droge ili alkohol'. Bila sam stroga i zahtjevna, ali uvijek brižna i puna nježnosti. Poticala sam ih da se bave sportom te njihov natjecateljski duh te sam im obogatila život tako što sam ih upoznavala s različitim kulturama i umjetnošću. Uvijek sam ih tjerala da preuzmu odgovornost za svoje postupke te sam ih pokazala dostojanstvo i ustrajnost svojim primjerom." Dodala je i kako je bilo ponizno iskustvo nje kao majke, iako je već deseteljećima živjela pod medijskim povećalom, vidjeti svoju djecu kako uspijevaju na svjetskoj sceni.

Jako je voljela Hrvatsku te je našu zemlju posjetila nekoliko puta

Ivana je našoj javnosti bila poznata i po velikoj ljubavi koju je gajila prema Hrvatskoj. Našu zemlju posjetila je nekoliko puta, a uvijek je hvalila njene prirodne ljepote. Posljednji put Ivana je u Hrvatskoj bila 2019., kad je u Zagreb stigla zbog izbora za Miss Universe te na operaciju očiju, a tijekom boravka u Zagrebu, tadašnji gradonačelnik Milan Bandić uručio joj je i lijepe poklone, personalizirani dres Hrvatske nogometne reprezentacije, Croatinu maramu te monografiju Zagreba.

Prije toga, prilikom jednog od posjeta Lijepoj Našoj, 2016., Ivana je u intervjuu za Jutarnji list izjavila: „Toliko imate divnu zemlju od sjevera do juga. Imala sam prilike boraviti u cijelom nizu prekrasnih destinacija od Dubrovnika, Splita, Korčule i Hvara, pa sve do Istre... Prvi put sam u Rovinju i uvijek se iznova veselim vašim divnim ljudima, gastro ponudi i vrhunskim vinima. Obala se nije promijenila, prekrasna je kao i uvijek, a pamtim je po njenim ljepotama otkako sam još kao djevojčica s roditeljima šezdesetih godina dolazila ovdje na ljetovanja”.

Stars "Kako doživljavate vrijeme nakon rastave ili smrti supružnika?" - upitala je Danijela Dvornik. Brojne žene su odgovorile

 

Posjeti Miss7.24sata.hr