Kraljica hrvatske dance scene otišla je mirno, u snu: "Čekam je na doručku svako jutro, ali nje više nema"

Pixell/Siniša Hančić
Vidi originalni članak
  • Davorka Ručević, kraljica nekadašnje hrvatske dance, preminula je mjesec dana prije 55. rođendana
  • Nakon što se proslavila dance hitovima brzo se povukla iz javnog života i dugo se nije pojavljivala u javnosti
  • U doba najveće slave, osim glasom, pažnju je plijenila i ljepotom

Davorka Ručević, svima poznatija pod umjetnički imenom Kasandra, preminula je u 55. godini života u snu. Proslavila se velikim dance hitovima u 90-ima koji se pamte i danas, a nakon ekspresnog uspjeha, jednako tako brzo se i povukla s javne scene. 

U posljednjem intervjuu za 24sata, početkom ove godine, nakon duge medijske šutnje i izbivanja sa scene, govorila je o razlozima prekida glazbene karijere i svom životu daleko od svjetla reflektora.

“Živa sam, zdrava sam, it’s ok.”, otkrila je u intervjuu, a tada je rekla da živi s majkom na zagrebačkom Bukovcu. Otkrila je i najveći razlog svog odlaska sa scene koji je bio zdravstvene prirode:

- Sa scene sam otišla jer nisam htjela pošto poto biti u javnosti i privlačiti pozornost. Imala sam endometriozu, nisam mogla hodati, dogovoriti kavu s frendicom. Nisam išla ni na skijanje ni na kupanje 20 godina. I što ću ja biti poznata po svojim privatnim stvarima, rekla je tad Kasandra. 

Riječ je o bolesti koja se javlja od rane mladosti i može poremetiti menstrualni ciklus. Ako se ne liječi, može dovesti i do neplodnosti. Najčešće je imaju žene koje nisu rađale, a ciste se uklanjaju hormonalnom terapijom ili laparoskopskim zahvatom. Prije nekoliko godina Kasandra je i sama otkrila da je imala izvanmateričnu trudnoću te izgubila voljenog muškarca.

U posljednjem intervjuu je rekla i kako je donedavno radila od kuće za jednu tvrtku, no nije htjela otkriti što točno.

- Nisam morala plaćati režije, a i mama je uskakala. Stavila sam nešto sa strane, ništa puno. I sad imam nešto na banci. Zapravo, uživam u plodovima svoga rada, kazala je tad u intervjuu za 24sata Kasandra.

- Svi me nešto traže. It’s OK. Razumijem ja to sve. Ali sumnjam da netko rođen 2000. godine zna tko je Kasandra” rekla je tada Kasandra.

Nakon Kasandrine iznenadne smrti, njezina majka je neutješna. U razgovoru za Jutarnji list, Darinka Gazibara ispričala je kako su zajedno živjele i večer prije se pozdravile prije spavanja, nakon čega je Kasandra otišla u svoj stan. “Ja još uvijek ne vjerujem da nje više nema. Čekam je svako jutro. Nadam se da će sići, nasmijati se, da ćemo moja kćerka i ja zajedno doručkovati. No, ona ne dolazi”, ispričala je kroz suze Darinka.

Samo mjesec dana prije svog 55. rođendana, Kasandra je preminula 3. prosinca u noći, tiho, u snu. “Još uvijek ne vjerujem da nje više nema. Čekam je svako jutro. Nadam se da će sići, nasmijati se, da ćemo moja kćerka i ja zajedno doručkovati. No, ona ne dolazi.”, tužno je za Jutarnji list rekla Kasandrina majka Darinka.

Stars Nina Badrić podijelila emotivnu objavu kojom je dotaknula mnoge, a javila joj se čak i Lepa Brena

Od Kasandre se s tugom opraštaju i brojna poznata lica s hrvatske glazbene scene, a njen odlazak mnoge je šokirao. „Bilo je i lijepih stvari, lijepih trenutaka. Jedna od tih "zvijezda" koje su sjajile u mraku devedesetih, prije nego su na red došle cajke, bila je i Kasandra“, rekao je Krešo Beljak.

Od Kasandre se ovim riječima oprostio i Mladen Burnać: „Draga moja Davorka, ne mogu vjerovati da je ovo što čujem istina i da više nisi sa nama. Tako si nam prerano otišla... Pa nedavno smo se i dopisivali i zezali o svemu“.

Antonija Blaće napisala je na svom Instagram storyju da će se „njezine pjesme zauvijek vrtjeti na našim tulumima“ jer su odrasli uz dance hitove 90-ih. I Nina Badrić Kasandri je posvetila Instagram story i napisala: „Bože moj koliko tuge…počivaj u miru dobra ženo…“

“Cijelo vrijeme sam se nadala da je 'fake news', da će se Kasandra, s kojom sam se povremeno čula, javiti i da ćemo se skupa smijati lošoj šali. No istodobno sam nekako osjećala duboko u sebi da se ne radi o šali” izjavila je Nikolina Ivošević Nikita, koja je s kolegicom Kasandrom ostala prijateljica i godinama nakon što su zajedno vladale hrvatskom dance scenom. 

“Ja sam bez teksta. Sve ono najljepše što možete o nekome napisati, to napišite o Kasandri” rekao je Vladimir Mihaljek Miha, legendarni zagrebački menadžer koji je početkom 90-tih osmislio Cro Dance scenu u kojoj je jedna od predvodnica bila i Kasandra.

Borivoj Vincetić za Kasandru je rekao: “Ono što je važno znati za Kasandru jest da je bila silno 'opaljena' osoba, ono 300 posto. Bila je to i za ondašnji sustav vrijednosti, ali i u odnosu na ovaj današnji, a pored toga nevjerojatno, ali stvarno nevjerojatno dobra osoba, to je bilo baš nevjerojatno”. 

Estradni menadžer Zoran Škugor otkrio je i da je Kasandra planirala povratak na scenu: “Radili smo planove o novom albumu. Čuli smo se redovito, bila je puna elana... Bila je spremna na povratak na scenu, a onda je s pojavom korone sve stalo.”

Osim po bezvremenskim dance hitovima, Kasandra je bila prepoznatljiva i po atraktivnom izgledu. Kombinaciju specifičnog dubokog glasa koji je imao raspon od čak četiri oktave, naglašenih usana i plavih očiju svi su zapamtili, kao i njezin visok i vitak stas. 

U posljednjem intervjuu za 24sata ipak je priznala kako je izvadila silikone iz usana: „I dalje sam vitka i visoka, jedino sam izvadila one silikone iz usana i nisam više onako napuhnuta“ rekla je.

Iako nije uspjela stvoriti nove hitove, njezine dance pjesme iz 90-ih još će se dugo slušati. Proslavila se hitom "Nisi ti jedini na svijetu", a 1994.godine objavila je pjesmu "Kazna". Za pjesmu "I Gotta Feeling" snimila je spot koji se smatrao najskupljim u hrvatskoj glazbenoj produkciji dotad, a poznata je bila i po hitu “Sladoled”.

Stars Kasandra nakon 14 godina šutnje: "Izvadila sam silikone iz usana, više nisam onako napuhnuta"

Posjeti Miss7.24sata.hr