7 stvari zbog kojih nam nedostaje genijalna Amy Winehouse

Getty Images
Poznata pjevačica danas bi proslavila svoj 35. rođendan i nismo je se mogli ne sjetiti
Vidi originalni članak

Amy Winehouse bila je osoba koja se ne zaboravlja; moćan vokal, sasvim poseban izričaj, nezaboravne pjesme, ali i problematičan osoban život...sve nas to sjeća na glazbenicu koja je preminula 23. srpnja 2011. Ponekad nam se čini da se to dogodilo jučer - Amy je bila tako moćna, a istovremeno vrlo krhka figura na zvjezdanom nebu, koja nas je zaljubljivala i odljubljivala svakim svojim promišljenim stihom i čiji odlazak nikad nismo prežalili. Danas je idealan dan za pogledati dokumentarac o njenom životu koji će ti, ako već nisi znala, dati bolji uvid u teško psihičko stanje, ali veliko srce preminule pjevačice. No nedostaje nam ona radi više stvari...

CELEBRITY Najdrastičnije celebrity transformacije kose u 2018. Sviđaju li ti se?

1. Njezin glas, stihovi i stav

Njen grub jazzy glas upravo ono što ju je razlikovalo od drugih, no Amy je sama i pisala svoje pjesme u kojima je doslovno ostavljala djeličke svoje duše i borila se protiv autoriteta diskografskih kuća tako što je radila samo kada je htjela i osjećala da treba - kvaliteta je ipak ispred kvantitete.

2. Njezin smisao za humor

Imala je sasvim poseban smisao za humor, koji nisu baš svi shvaćali. To smo mogli vidjeti u dokumentarcu, gdje se često šalila s obitelji i prijateljima, pa i kada je stvarala muziku jer tada je bila najopuštenija i "svoja". 

3. Njezina glazba

Stvarala je glazbu iz srca i duše, sve što je proživljavala stavljala je na papir, pa smo se zato i mogli jako poistovjetiti s njenim riječima. Iako album "Frank" nije zaživio koliko zaslužuje, "Back to Black" je apsolutno vrijedan svake minute slušanja, a uz to obožavali smo i njezine suradnje - primjerice genijalna "Valerie"! Bila je veliki talent i neopisiva je šteta što je iza sebe ostavila samo dva albuma, i nikad nećemo prežaliti što više nećemo čuti nijedan njen novi "hit".

4. Njezin stil

Čim kažemo AMY poprilično smo sigurni da se prvo sjetiš upravo nje - i zamisliš je s debelim crnim tušem, puf punđicom i kakvim kratkim traper hlačicama. Osim što je u modu vratila pin up šminkanje, ali u svom, preuveličanom stilu, nosila je miks britanskog punka i francuskog chica koji je izgledao kao vječna uniforma za festivale.

5. Njezina iskrenost

Iako joj je bilo teško priznati da uzima drogu i alkohol u posljednjim mjesecima njena života, Amy je uhvaćena u javnosti u najgorim izdanjima, otvoreno se borila za ono u što vjeruje i nije se bojala biti drska ako je to potrebno. Kada je bila dobro, vidjelo se, kada je bila loše, vidjelo se - s njom nije bilo sive zone, a njena ranjivost bila nam je vrlo tragičan podsjetnik na to da su i slavni samo ljudi, a da novci ne donose sreću.

6. Njezina kreativnost u radu s drugima

Amy je puno surađivala s drugim glazbenicima, a tada je njena kreativnost prekrasno dolazila do izražaja. Kada je bila strastvena oko nečega, najbolje je to mogla pretočiti u stihove. Tako je s Tonyjem Bennettom stvorila "Body & Soul" koji savršeno spaja dva tako velika glasa u genijalnu jazzy pjesmu. 

7. Njezina pomaknuta ženstvenost

Ne možemo reći da je bila oličenje glamura, ali Amy je neupitno bila ženstvena. Bila je sitne građe, vrlo mršava i obožavala nositi uske haljine. Uvijek bi imala odgovarajući nakit, a osim štikli, obožavala je balerinke. Imala je puno tetovaža, a prva koju je napravila bila je Betty Boop.

Posjeti Miss7.24sata.hr