U Beogradu smo pronašli unikatna kimona koja zaslužuju titulu statement komada

Instagram @sugar.by.maja
Vidi originalni članak
  • Iako se kimona već dugo vremena u Japanu više ne nose svakodnevno kao nekada, puno je onih koji i danas obožavaju nositi neki njihov oblik - ne samo na dalekom Istoku
  • Posljednjih godina posebno je popularan u toplijim mjesecima i sezoni glazbenih festivala, a jedan od najpoželjnijih komada bit će i u godini koja je pred nama
  • Potraga za zanimljivim i jedinstvenim komadima odvela nas je u Beograd gdje se kriju najljepši primjerci koje smo uspjeli pronaći

Zajedno s čarapama i tradicionalnim getama na nogama, kimono je nekada bio komad koji se u Japanu svakodnevno nosio. Iako to u ovoj predivnoj azijskoj zemlji već dugo vremena nije slučaj, puno je onih koji neki njegov oblik i danas gotovo svakodnevno nose. Kroz godine su se mnogi dizajneri igrali s njegovim tradicionalnim oblikom, a popularizirale su ga mnoge zvijezde poput Gwen Stefani i Rihanne. Posljednjih godina posebno je popularan u toplijim mjesecima i sezoni glazbenih festivala, a jedan od najpoželjnijih komada bit će i u godini koja je pred nama. 

I sama sam velika zaljubljenica u kimona, a u nadi da ću svoju skromnu kolekciju od desetak komada osvježiti nekim zanimljivim i jedinstvenim primjerkom, put me odveo u Beograd i radionicu u kojoj nastaju najčarobniji primjerci na ovim prostorima, ali i šire. Kako mi priča Maja Magenhajm koja stoji iza brenda 'Sugar by Maja', svaki komad je unikat pa tko se god odluči za kupnju (barem) jednog s njezinim potpisom, može biti siguran da nosi nešto uistinu posebno, drugačije i jedinstveno.

Osim kimona, trgovina Maje Magenhajm nudi i druga divna čudesa: cipele, šešire, torbe, sve jedno originalnije od drugoga

Moda Koji je ovogodišnji modni trend kao stvoren za naš horoskopski znak?

Kao osoba koja je odrastala okružena umjetnošću uz oca i brata kipare, Maja je inspiraciju koju je crpila iz umjetničkog porijekla,  kazališta, scenskih kostima, filmova, knjiga, stripova i rock'n'rolla pretočila u vlastiti brend 2016. godine, a cijela je priča, kaže mi, krenula još 90-ih godina kada su ona i suprug u srcu Beograda otvorili galeriju Maska, kultnu radnju i pravi epicentar za ljude s istančanim ukusom, željne lijepih i egzotičnih stvari. Uvozili su tada namještaj i stvari za dom iz Indonezije i Indije, a par desetljeća iskustva, rada i posvećenosti ovom prostoru te okruženosti nešto drugačijom ljepotom i dizajnom te opojnim mirisima i teksturama dalekog istoka samo su dodatno razbuđivala njezinu ljubav i inspiraciju prema modi i stvaranju. 

U prvim je danima uglavnom radila s traperom na koji je aplicirala orijentalne motive, nakon čega su u priču zakoračile i torbe, nakit te razni odjevni i ukrasni predmeti, a da bi se u konačnici, kako sama kaže, stidljivo primila kimona koje je počela izrađivati od svile, viskoze i pamuka. Voli, priznaje, prirodne materijale i trudi se da svaki bude pažljivo odabran.

Kako su godine prolazile, njezina su kimona postala znatno razigranija - šljokicama, plišem, oslikanim goblenima, resicama i vezenim detaljima. Pažljivo osluškujući otkucaje svjetskih trendova i svjesna da kimona ulaze na velika vrata mode, Maja je zaplesala u ritmu tih istih otkucaja i nastavila stvarati jedinstvene primjerke izrađene od najfinijih tkanina koji s pravom zaslužuju titulu statement komada u koje se isplati uložiti i posljednji novčić. 

IT komad Ovaj asimetrični kardigan u trenu se rasprodao, a sada se konačno vratio na police

Osluškujući ne samo već spomenute otkucaje svjetskih trendova, nego i vlastiti instinkt, Maji cilj nije napraviti nešto što se traži po svaku cijenu i postaje komercijalno, već stvoriti bezvremenske komade koji će u svakom trenutku izgledati suvremeno, a već pri samom pogledu na njezin rad jasno je da joj to itekako uspješno polazi za rukom.

Komade s njezinim potpisom trenutačno se može pronaći u beogradskom concept storeu Cream Of Scandinavia te na Majinom Instagramu, a uskoro će biti dostupni i putem webshopa. 

Posjeti Miss7.24sata.hr