"Purple rain": Ljubičasta boja na tronu trendova

Goran Čižmešija
Stoljećima rezervirana samo za vladare, kraljeve i svećenstvo, ova ekskluzivna boja postala je mainstream
Vidi originalni članak

Ne događa se često da tinejdžerski eksperimenti završe svjetskom slavom, no upravo se to dogodilo Williamu Henryju Perkinu, koji je tijekom studija medicine pokušavao u svom domu napraviti kinin, lijek za malariju. Dok je dodavao radne spojeve u zdjelice, nije uspio ostvoriti farmaceutski napredak, ali je postigao nešto možda i unosnije - način da stvori umjetnu ljubičastu, zbog čega nije postao samo slavan nego i iznimno imućan.

Važnost ovog otkrića bila je u tome što se dotad ljubičasta mogla dobivati samo na prirodan način, korištenjem sline morskih puževa, i bila je potrebna velika količina da se oboji i najmanji komadić tkanine. Time je postala iznimno ekskluzivna te time rezervirana za odjeću najbogatijih vladara i svećenika. Ljubičasta je bila toliko posebna da je našla mjesto čak i u grčkim mitovima - navodno ju je otkrio Herkulov pas, čija je slina, nakon što je prožvakao puža koji je proizvodi, poljubičastila. U početku je nosila ime prema gradu Tyreu, koji se nalazi u današnjem Libanonu, gdje ovi morski puževi začudo i danas žive - impresivan podatak s obzirom na to koliko ih se lovilo kako bi zadovoljili potrebe vladara i kraljeva.

Ova boja toliko je bila cijenjena da su čak postojali i zakoni kojima su branili običnom puku da je nosi, a prijestupe su kažnjavali i smrću. Obožavao ju je Julije Cezar, kojeg je oduševila nakon posjete Kleopatri, koja je imala čak i ljubičasti namještaj te je novu nijansu svoje toge proglasio bojom koju samo on može nositi. Nekoliko stoljeća poslije Henry Howard, grof od Surreya, optužen je za veleizdaju, a jedan od dokaza protiv njega bio je i to što je viđen u ljubičastom outfitu - boji koja je bila rezervirana samo za kralja Henrika VIII. Danas je često viđena u dizajnerskim kreacijama, a među obožavateljima su Oscar de la Renta, koji je često koristi za večernje kreacije, Chanel u suknjama od tvida i Roberto Cavalli u baršunastim haljinama, a Gucci je otišao korak dalje i predstavio krzneni kaput u ovoj nijansi. Kenzo je koristi u životinjskim uzorcima, a Karen Walker u geometrijskim printovima. Dolce & Gabbana i Elie Saab pobrinuli su se da postoji i romantičan predstavnik ljubičasta, dok su Lacoste i Loewe krenuli nešto jednostavnijim, sportskijim linijama.

Unique, topshop.com, 632 eura

hm.com, 371 kn

Missoni, outnet.com, 1299 kn

Marc Jacobs, farfetch,com, 668 eura

Broš, Gucci, net-a-porter.com, 270 eura

Maska za mobitel, hm.com, 42 kn

 

Posjeti Miss7.24sata.hr