Omiljena životinja: Chic mačke na vrućoj stilskoj pisti

Guliver Image/Getty Images
Iako na prvi pogled nisu motiv koji biste očekivali u dizajnerskim kolekcijama, mačke su osvojile apsolutno sve - čak i Gucci i Chanel!
Vidi originalni članak

Prvi put smo ih primijetili na Guccijevoj resort reviji za 2017. godinu, oslikane na toplim zimskim vestama, majicama i ogrtačima. Nedugo zatim pojavile su se oko vrata modela odjevenih u crno-bijele kombinacije na Loeweovoj jesenskoj reviji, a onda i u resort kolekciji Marca Jacobsa - prema svim pravilima modnog svijeta, pojavljivanje motiva u trima kolekcijama čini trend. Stoga službeno proglašavamo kako su mačke (da, mačke!) najpopularniji motiv sezone pred nama! No prva osoba koja je nanjušila ovaj trend bila je Stella McCartney - za predstavljanje predjesenske kolekcije pune čupavih kaputa leopardova uzorka (od umjetnoga krzna, naravno, s obzirom na to da je britanska kreatorica zakleta vegetarijanka i ljubiteljica životinja) kao partnere modelima angažirala je prekrasne mačke koje su im virile s ramena ili nonšalantno pozirale u prolazu.

Njezini kolege Jonathan Anderson i Alessandro Michele, trenutačno najzanimljiviji mladi kreatori u modnom svijetu, ipak su umjesto slanja kućnih ljubimaca na pistu odabrali koketiranje s mačjim motivima u svojim kolekcijama, a puloveri s izvezenim macama i majice čiji uzorci su sastavljeni isključivo od lica ovih krznenih ljepotica zavladali su njihovim pistama. MSGM i No.21 mačje motive stavili su na bluze i kapute u jesenskoj kolekciji, a već spomenuti talijanski Gucci, za koji se doista ne može reći da robuje svakakvim trendovima, besramno ih je pozicionirao u centar kolekcije koja doista izgleda kao da je namijenjena damama koje ne vole pretjerano napuštati toplinu vlastita doma.

Mačje biste na kožnatim ogrlicama postale su najtraženiji modni dodatak sezone, čemu je sigurno pridonijelo to što jedan od najpopularnijih mjuzikala na svijetu - pogodili ste: “Mačke”, ove godine doživljava novo izdanje na Broadwayu. No ovo nije prvi put da ove krznate ljepotice postale “in” - modni zaljubljenici sigurno se sjećaju mačjega kalendara brenda United Bamboo iz 2014. koji je krasio stolove svih urednica modnih časopisa na svijetu, kao i mačjih detalja u kolekciji Miu Miu tog proljeća. Popisu svakako treba dodati i još uvijek popularne balerinke s mačjim licem, rad dizajnerice Charlotte Olympia, koje se usprkos vrtoglavoj cijeni od iznad 3500 kuna i dalje drže na popisu najprodavanijih cipela. Lako je pomisliti kako su nam se uz sve ovo mace popele na vrh glave.

No ovaj zadnji hommage drugom najpopularnijem kućnom ljubimcu na svijetu (naša redakcija jednoglasno je pseći tim!) možda stvarno uspije nagovoriti i najveće protivnike mačaka da ih uključe u garderobu - suptilne i minimalističke interpretacije dovoljno su elegantne da privuku modne snobove. Ako ne možete zamisliti da svijetom hodate s likom mačke po sebi, inspirirajte se upravo Lagerfeldovim kreacijama - nježno izvezene na grijačima za ruke ili isprintane na svilenim košuljama, mačje glave ove sezone dovoljno su nenapadne da svoju zaigranost otkrivaju tek kad se dobro zagledate u outfite.

Haljina, H&M, 149 kn

Loeweove torbice i ogrlice nešto su uočljiviji modni dodaci, no vrlo je lako pronaći pristupačnije zamjene u high street trgovinama, dok su Dolce & Gabbana beskompromisni kao uvijek - ako već moraju biti mačke, onda će ih svi vidjeti. Njihova vatreno crvena haljina prekrivena je motivima tigraste mačke koja spava, igra se i čeka hranu, a kako je više - više, pokazali su dodajući na cijeli taj outfit još i mašnu s cirkonima oko vrata. Marc Jacobs ostao je vjeran otkačenoj eleganciji, a njegovu mračnu kolekciju za jesen pred nama čuvale su upravo ozloglašene crne mačke koje je pustio da šeću po kaputima, maramama, pa čak i kožnatim haljinama.

asos.com, 393 eura

Crne ljepotice motiv su i u kolekciji Alexis Mabille, koja je svoje klijentice odjenula u poluprozirnu haljinu te im grudi zaštitila upravo likom dviju mački, a Stella McCartney perzijske ljepotice i kultne maine coon pasmine oslikala je po večernjim haljinama, hlačama i brokatnim kaputima. Na kraju krajeva, ako su osvojile Karla Lagerfelda, čija maca Choupette već ima legendaran status u modnom svijetu, a i inspirirala je niz njegovih kreacija: od privjesaka za ključeve i torbi za Fendi do uvijek besprijekorno damske Chanelove kolekcije, i Vogueovu kultnu suradnicu Grace Coddington, koja je upravo u bočicu mačjeg oblika spakirala prvi parfem koji je napravila za Comme des Garçons, vrijeme je da im i vi pružite priliku.

 

Posjeti Miss7.24sata.hr