Modni povratak takozvanog twee stila iz 2014. - kako izgleda danas?

Vidi originalni članak
  • Na TikToku pojavio se trend twee stila, popularnog 2014.
  • Možda za njega nisi čula, ali šanse su da si ga i sama nosila!
  • Zašto se vraća twee trend i kako on izgleda u 2022.?

Ako nešto znamo o 2022. onda je to da se radi o godini koja posebno voli reciklirati neke stare stilove  - posebice one iz ranih dvijetisućetih. Na društvenoj mreži na kojoj danas nastaju trendovi, Tik Toku, pojavio se jedan novi. Radi se o povratku takozvanog twee stila iz 2014. godine. 

Što je twee stil?

Britanski izraz 'twee' datira iz ranih 1900-ih i proizlazi iz pogrešnog izgovora riječi 'sweet' (sladak), a označava sladunjavost, sentimentalnost i staromodnost. Biti twee znači biti anti-cool, no kao dio indie-hipster subkulture biti kontra onoga što je cool u mainstream kulturi znači biti cool "zapravo". Podsjetimo se kako je to izgledalo 2014.

Moda Ovo su modni trendovi za 2022. - kojima se veselimo, a koje bismo najradije preskočili?

Arctic Monkeys i The Kooksi u slušalicama. Harry Potter načale i Petar Pan kragna. Second-hand shopovi. Haljine po uzoru na 60-te kakve voli Zooey Deschanel. Filmovi - naravno Wes Anderson.  Ovo je samo dio svijeta twee girl stila, estetike koja svoju renesansu, čini se, doživljava ove godine. 

Zašto se vraća twee trend i kako on izgleda u 2022.?

Prije nego je zaludio TikTok, povratak twee stila mogao se naslutiti već na modnim pistama i u kolekcijama za proljeće 2022. koje su najavili brendovi Coach, Dior i MiuMiu. U kolekcijama dominiraju siluete A kroja, kratke oversized suknje i haljine, te slojevito oblačenje.

Na TikToku žene pokazuju kako se odjenuti u twee stilu, a hashtag #tweestyle označen je oko 70 milijuna puta.

 

@darlingindots how to update your style if you’re still a twee girl like me 🤷🏻‍♀️ #twee #tweestyle #2010s #2010sstyle #zooeydeschanel #2010sfashion ♬ Why Do You Let Me Stay Here? - She & Him

Mnogi ključni komadi iz tog doba i danas su uobičajeni dio twee stila, a uključuju traper jakne, široko mrežaste čarape, Marte i pletene veste. Kao kod oživljavanja svake ere, tako i sada postoje suptilne dorade i preinake u gaderobi "twee djevojke" koja će skinny traperice zamijeniti ravnim krojevima, a suknje na zvono kakve je često nosila Blair u Gossip Girl, teniskim suknjicama. 

Najveća promjena, koju donosi drugo desetljeće 2000-ih i generacija Z, očituje se u većoj inkluzivnosti i promoviranju raznovrsnijih tjelesnih figura što znači da twee stil više nije rezerviran samo za mršavice kako je to bilo prije 10-ak godina. 

Još jedan od faktora koji je pridonio povratku ovog stila je rastući interes prema second hand modi. Dok je u 2014. kupovina u second hand dućanima bila rezervirana za indie-hipster subkulturu, danas, u doba sve veće ekološke osviještenosti i želje za održivijim načinom života, reciklirani komadi nisu više samo stvar mode, već i političkog stava.

Evo kakve ćeš twee komade u 2022. moći naći u high street brendovima.

Mrežaste čarape i tajice su uzorkom nose se na kratke haljine u boji.

Kratke suknje, jakne od trapera i retro bluze s kragnama. 

Posjeti Miss7.24sata.hr